Dostupni linkovi

Članice Saveta bezbednosti UN za nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Sednica Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija
Sednica Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija

Savet bezbednosti UN održao je u Njujorku redovnu sednicu na kojoj je razmatrao izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu. Članice SB-a su pozdravili napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozvali obe strane da održe dijalog i nastave sprovođenje Briselskog sporazuma postignutog u aprilu 2013, prenose mediji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je u Njujorku očekivanje da će najkasnije do početka sledeće godine biti formiran specijalni sud pred kojim će biti podignute optužnice protiv lidera OVK osumnjičenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

„Srbija će kao i do sada učiniti sve da se obezbede dodatni dokazi za trgovinu organima, ali neophodno je da i druge države ulože napor kako bi dokazi o trgovini organima našli put do specijalnog suda“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom na svim nivoima i za primenu do sada postignutih dogovora, dok od EU očekuje da taj dijalog olakšava.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da je Kosovo izrazilo spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali dijalog ne treba da bude beskonačan i treba da bude okončan potpisivanjem medjudržavnog mirovnog sporazuma.

Povodom izveštaja specijalnog tužioca za zločine na Kosovu Klinta Vilijamsona objavljenog krajem jula, Hodžaj je rekao da kosovske vlasti sarađuju sa Specijalnim timom za istragu navoda o trgovini organima, što, kako je rekao, potvrđuje odluka kosovske skupštine da obrazuje poseban Odbor koji će se baviti ovim pitanjima.

Hodžaj je rekao da misija UN na Kosovu treba da bude okončana, odnosno da na, predlog kosovske vlade, bude rekonfigurisana u političku kancelariju UN na Kosovu, koja će na novi način podržati kosovske institucije.

On je naveo i da velika međunarodna podrška proglašenju nezavisnosti Kosova, potvrđuje njen legitimitet, dodajući da su kosovske vlasti posvećene nastavku dijaloga s Beogradom.

Predstavnik Velike Britanije naveo je da ta zemlja pozdravlja kontinuirani napredak Kosova na unutrašnjem i spoljnom planu i da ohrabruje zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Istakao je i da Velika Britanija pozdravlja posvećenost nove srpske vlade nastavku dijaloga s Prištinom i da je puna implementacija do sada postignutih sporazuma ključna za dalje unapredjenje odnosa Beograda i Prištine.

Reagujući na izlaganje britanskog predstavnika, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da smatra da je duboko protivno međunarodnom pravu to što predstavnik Velike Britanije poziva druge zemlje da priznaju Kosovo.

Predstavnik SAD preneo je zadovoljstvo te zemlje povodom prijema Kosova u Venecijansku komisiju i u Savet Evrope. On je takodje preneo pohvale za Beograd i Prištinu povodom dijaloga koji vode uz posredovanje EU, kao i za sprovodjenja Briselskog sporazuma.

Predstavnici Argentine i Rusije istakli su da Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje smatraju pravnim temeljem za funkcionisanje Kosova.

Predstavnik Kine rekao je da ta zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da izražava ozbiljnu zabrinutost po pitanju Kosova.

Agencije prenose i da je ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao da je Kosovo zabrinuto zbog ruske agresije u Ukrajini i da on smatra da Rusija sada nije u poziciji da deli lekcije Kosovu o miru, pravdi i stabilnosti. Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, reagujući na Hodžajeve reči, rekao da je iznenadjen takvim nastupom i da smatra da Kosovo nije u poziciji da bilo kome deli lekcije o poštovanju medjunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG