Dostupni linkovi

Clinton i Trump u trci za povećanje prednosti u pet država


Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Glasači demokrata i republikanaca u pet sjeveroistočnih američkih država mogli bi u utorak dodatno potvrditi vođstvo ka sve izvjesnijim kandidaturama Hillary Clinton i Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, koji će se u SAD održati prvog utorka u novembru.

Clinton i Trump, naime, vode u svih pet država u kojima će se u utorak održati stranački izbori.

U utorak će se na takozvanim "primaries" (stranački izbori) glasati u Konetikatu, Delaveru, Mirilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlandu.

U republikanskoj utrci dva kanadidata koji zaostaju za Donaldom Trumpom, John Kasich i Ted Cruz su dva dana prije izbora formirali pakt čiji je cilj da blokiraju kontroverznog multmilijardera biznismena i reality zvijezdu da osvoji neophodnih 1.237 delagatskih glasova, kojim bi prisilio konzervativce da ga istaknu kao svog predsjedničkog kandidata.

No budući da je u svih pet država u kojima su u utorak uveče izbori, Trump prema anketama u značajnoj prednosti, Cruz i Kasich su svoj fokus već pomjerili na na sljedeće "primeres" u Indijani, Oregonu i Novom Meksiku.

Cruz je biračima u Indijani ovako obrazložio paktiranje:

„Svi smo skupa u Indijani. Takmičenje u velikoj državi Indijani je prekretnica za cijelu državu. Velika je vijest da je John Kasich odlučio da se povuče iz Indijane, da bi nam omogućio natjecanje lice u lice sa Donaldom Trumpom. To je dobro za muškarce i žene Indijane i za zemlju. Da imaju jasan i direktan izbor. Nakon razgovora sa Kasichovim izbornim timom odlučili smo da naše izvore rasporedimo i da naše izvore preusmjerimo na mene u Indijani a guvernera Kasicha negdje drugo. Mislim da to ima smisla za obje kampanje“.

Prema planu Cruz bi podršku Kasichu trebalo da uzvrati u Oregonu i Novom Meksiku.

Sam Trump je paktiranje dva preostala potencijalna kandidata republikanaca osudio kao znak slabosti i očaja.

Analitičari pak procjenjuje da paktiranje dva slabija republikanska kandidata sa ciljem zaustavljanja Trumpa neće doprinijeti rasčišćavanju situacije u taboru Republikanaca.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

U taboru demokrata, iako u svih pet država u kojima će se utorak održati izbori Hillary Clinton vodi, Barnie Sanders se pak još uvjek nada da bi mogao imati neke šanse na Rod Ajlendu gdje prednost bivše državne sekretarke nije toliko ubjedljiva. Takođe se nada da bi je mogao uzdrmati i u Pensilvaniji gdje, kako procjenjuje ima puno radničke klase koja mu je naklonjenija.

BBC-ev izvještač sa lica mjesta ipak kaže da je to neizgledno budući da u Pensilvaniji Clinton vodi ubjedljivo, stoga procjenjuju da je sve manje vjerovatno da će Sanders uspjeti da dostigne i prestigne njeno vođstvo i postane konadidat Demokrata za predsjednika SAD.

Hillary Clinton sama kao da je već usmjerena na svog republikanskog protivkandidata na izborima za predsjednika SAD.

Mislim da predsjedniku Obami nije odato dovoljno poštovanja koje je zaslužio što nas izvukao iz rupe u koju su nas gurnuli republikanci. A zašto govorim o onome što se dogodilo u prošlosti, iako svi znamo da su svaki izbori izbor za budućnost. I ja čvrsto vjerujem da ljudi treba da vam govore o tome šta će da urade i na koji način će da obezbijede rezultate. Ali mi moramo naučiti lekcije iz prošlosti", poručila je Clinton i dodala:

„Kada čujem Trumpa i Cruza kao i druge Republikance da govore o svojim ekonomskim politikama, znam da samo žele da nas vrate na ono što nas je dovelo do neuspjeha ranije. Bez greške, njihov je plan da smanje poreze na bogate više nego ikad do sada. Ja želim da povećam porez na bogate, tako da bi oni plaćali svoj dio i time pomagali državu. Ja neću povećavati poreze srednjoj klasi. Kod mene se to neće dogoditi.“

U Demokratskoj stranci, ako u utorak uveče pobijedi kako ankete najavljuju, Hillary Clinton će povećati vođstvo i praktično se utvrditi kao kandidat dok je kod republikanaca i pored takođe izvjesne Trupmove pobjede, sve ipak neizvjesno.

XS
SM
MD
LG