Dostupni linkovi

Crna Gora dobila priznanje za napredak ali i novi spisak obaveza


Kim Sasi u posjeti Crnoj Gori
Kim Sasi u posjeti Crnoj Gori
Delegacija Savjeta Evrope ocjenjuje neprihvatljivim i zabrinjavajućim da mnogi napadi na medije u Crnoj Gori nisu rasvijetljeni. Od Crne Gore se očekuje za pokrene borbu protiv korupcije a očekuje se hapšenje umiješanih u korupciju, a izraženo je žaljenje zbog neuspjeha izbora vrhovnog državnog tužćioca koji bi trebalo da pokrene istrage o korupciji.

To je rečeno nakon višednevnog razgovora predstavnika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sa crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija.

Nakon razgovora sa predstavnicima institucija i političkih partija o političkoj situaciji i obavezama Crne Gore u oblastima nezavisnosti pravosuđa, situacije u medijima, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, prava manjina, borbe protiv diskriminacije i rješavanja statusa raseljenih i interno raseljenih lica, koizvjestilac Monitoring komiteta parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Kim Sasi je saopštio da je Crna Gora u prethodnom periodu odradila mnogo posla da bi se približila standardima evropskih zemalja.

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblastima kao što su pravosuđe, diskriminacija i status izbjeglica, a Ustavne reforme, novi zakoni o političkim paertijama i njhovom finansiranju takođe govore o napretku:

“Crna Gora napravila je veliki napredak u reformama i takođe na svom evropskom putu ispunjavanja obaveza koje je preuzela članstvom u Svajetu Evrope. Ove godine ćemo nastaviti pomno da pratimo primjenu svih zakona u oblasti borbe protiv korupcije i u oblasti slobode medija.“

Međutim zabrinutost, prema riječima Kima Sasija, izaziva oblast odnosa vlasti i medija. Napadi na novinare i imovinu medija i izostanak rasvjetljavanja tih djela, je nerazumljivo i neprihvatljiv:

Kim Sasi
Kim Sasi
“Dozvolite mi da kažem da je istraživačko novinarstvo i novinari koji se time bave predstavljaju temelj demokratskog društva i ukoliko oni žive u strahu da obavljaju svoj posao onda moramo moramo da kažemo da ne postoji sloboda izražavanja. Naše mišljenje je da je vlast države ta koja ima odgovornost da stvori jedan prostor i okruženje za istraživačko novinarstvo ali i da pomogne jačanje samoregulacije medija. Takođe smatramo da je zajednička odgovornost vlasti i medija da poboljšaju poštovanje etičkog kodeksa u ovoj još uvijek polarizovanoj medijskoj sceni.“

Kada je riječ o borbi protiv korupcije, Sasi je pozdravio činjenicu da je zakonski okvir gotovo u potpunosti postavljen, međutim nedostaju konkretni rezultati:

Ono što zaista očekujemo da se dogodi ove godine su konkretni rezultati koji će pokazati da lica koja se bave korupcijom mogu biti uhvaćena i izvedena pred lice pravde, pred sud. Samo će takvi predmeti dovesti do toga da korupcija u budućnosti bude spriječena, odnosno da se više ne dešava u ovoj zemlji.“

Kim Sasi je izrazio žaljenje zbog neuspjeha izbora vrhovnog državnog tužćioca koji bi trebalo da pokrene istrage o korupciji. On nije želio da krivi ni jednu političku partiju, zbog toga što je više od godinu tužilaštvo u vd stanju, ali je pozvao poltičke partije da postignu kompromis.

Komentarišući prve ocjene koizvjestioca Savjeta Evrope, koje treba da budu razmatrane za naredni izvještaj o napretku Crne Gore, poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, spisak obaveza Crne Gore u dostizanju standarda Evrope, sve kraći:

“Veoma ažurno evidentiraju svaki napredak Crne Gore kada su u pitanju obaveze prema parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Čini mi se da je taj spisak svaki put sve kraći i kraći. Naravno, mi očekujemo da će taj napredak biti pozdravljen u naredenom izvještaju o napredku na način što će Crnoj Gori biti ukinut monitoring.“

Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije je smatra da je Crna Gora na putu ka Evropskoj Uniji ostvarila značajan napredak:

“Temelj ovog izvještaja čini ukupan zaključak svih nas ovdje da je Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji zaista ostvaril značajan napredak i pred nama su sada novi zadaci koje moramo ispuniti.“
XS
SM
MD
LG