Dostupni linkovi

Crna Gora i NATO: Nema prostora za glumljenje reformi


Milo Đukanović i Džozef Bajden
Milo Đukanović i Džozef Bajden

Tokom boravka na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu crnogorski premijer Milo Đukanović još jednom je primio poruku da su vladavina prava i podrška javnosti prioriteti u susret eventualnom pozivu za članstvo u NATO-u.

Na nedavno održanoj Konfenereciji o bezbjednosti u Minhenu crnogorski premijer Milo Đukanović susreo se i sa poptredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom koji je, kako je rekao i sam Đukanović, kao prioritete u procesu NATO integracija izdvojio vladavinu prava i podršku javnosti za pristupanje ovom savezu:

„Cijenim jako važnim daje i ovoga puta ponovljena nedvosmislena podrška evroatlantskim integracijama Crne Gore. I rekao bih dodatno potencirano razumijevanje za izazove sa kojima se Crna Gora suočava. Naravno, ponovljeno je i očekivanje da bi Crna Gora morala ispuniti obaveze koje se od nas očekuju, ili traže. Posebno smo detaljno razgovarali o pitanjima vladavine prava i podrške javnosti."

Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore kaže da je Đukanoviću prenešena nedvosmislena poruka i da u narednom periodu neće biti puno prostora za glumljenje reformi.

„Prosto je provijavala iz cijelog pristupa koji je imala vladajuća partija prema NATO integracijama jeste da budu na tom putu, ali da to ne bude previše brzo. Očigledno, taj pristup neće više moći da se vodi na taj način. Što kažu, doćeran je car do duvara. Mora se odlučiti da li će se vršiti reforma bezbjednosnog sektora i da li će konačno zaživjerti vladavina prava bar u nekoj simboličkoj ravni. Podsjetimo se da je i sama kampanja za NATO vođena na osnovu neadekvatne komunikacione strategije i da je više odbijala ljude nego što je rpivlačila ljude da daju podršku toj ideji. Više neće moći da se radi po tom modelu. Sa te strane mislim da je to ohrabrujuće po Crnu Goru“, konstatuje Perić.

U Novoj srpskoj demokratiji koja je otvoreno protiv NATO integracija kažu da je deficit vladavine prava u Crnoj Gori evidentan. Goran Danilović, nakon sastanka crnogorskog premijera sa potpredsjendikom SAD, kaže da mu je, međutim, bilo nevjerovatno da "Bajden u toj mjeri upravlja potezima i infrastrukturom DPS-a koja je još dok je Đukanović bio u inostranstvu najavalila da kreće u agilniju kampanju za NATO".

„Teško da će sve zemlje NATO-a progledati kroz prste Đukanoviću samo zbog toga što bi Crna Gora prkeo noći trebalo da bude ugurana u NATO. Nemam ništa protiv da se na demokratskom izjašnjavanju odmjeri snaga onih koji su protiv i koji su za, da se razumno i civilizovano međusobno čujemo. Ubijeđen sa da protiv toga ništa nemaju SAD, pa ne bi mogla imati ni Rusija. Ovo da se primaju direktive za partijsko angažovanje na terenu od strane međunarodnih predstavnika do sada nisam primijetio. Ali bi trebalo imati u vidu da DPS prima naređenja sa svake adrese koja bi mogla biti opasna po njihivog šefa. Nijesam ni očekivao drugačije, definitivno je Đukanović u šaci. Ja se ipak uzdam u to da Evropljani neće dopustiti da im se gurne pod nos iz bilo kojeg strateškog interesa jedna država sa despotom na čelu koji upralvja po srednjevjekovnim modelima“, navodi Danilović.

Podsjetimo, zahetjev koji se tiče ostavraivanja vladavine prava u sklopu NATO integrqacija podudara se sa zahtjevima koji stižu sa svih relevatnih adresa u procesu EU integracija.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG