Dostupni linkovi

Crna Gora očekuje američku podršku na samitu NATO-a


Milo Đukanović i Joseph Biden tokom razgovora u Bijeloj kući
Milo Đukanović i Joseph Biden tokom razgovora u Bijeloj kući
Na sastanku premijera Mila Đukanovića sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom dominirale su dvije teme - potencijalan poziv Crnoj Gori da se priključi NATO zemljama na predstojećem samitu u Velsu i dinamika sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori. Nakon ove posjete premijera Sjedinjenim Državama,otvara se pitanje da li će se u Crnoj Gori još više zahuktati kampanja oko ulaska u NATO i pojačati unutrašnje reforme.

Osim što su razgovarali o dešavanjima na Balkanu i nastavku ruskog pritiska na Ukrajinu, potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden i crnogorski premijer Milo Đukanović su konstatovali snažan napredak koji je Crna Gora ostvarila u ispunjavanju uslova za pristupanje NATO savezu.

Bajden je, kako se navodi u saopštenju iz Bijele kuće, izrazio čvrstu podršku Sjedinjenih Država Crnoj Gori u njenim evroatlantskim aspiracijama. Bajden je ohrabrio premijera da Crna Gora nastavi napore na sprovođenju reformi u oblasti odbrane, bezbjednosti i vladavine prava, kako bi pokazala konkretna dostignuća uoči NATO samita u Velsu.

U tom kontekstu, potpredsjednik Bajden je, navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije, naglasio važnost intenzivnih napora na jačanju demokratskih institucija, uključujući nezavisno pravosuđe i slobodne medije, kao i na zaštiti prava manjina.
Slično je saopštio i premijer Đukanović obraćajući se novinarima:

"Na nama je da vrijedno radimo i da proizvodimo dobre rezultate koji će učvrstiti argumente naših prijatelja, od kojih je svakako najvažniji zemlja domaćin. Takođe, vjerujem da će u predstojećim mjesecima rasti pažnja i interes evropskih partnera za proširenje NATO na narednom samitu u Velsu i vjerujem da ćemo te okolnosti dobro iskoristiti, da ćemo prezentirati jedan kontinuirani napredak koji ostvarujemo u sve 4 oblasti."

Unutrašnje reforme

Premijer Đukanović je kazao da je uvjeren i na osnovu razgovora sa potpredsjednikom Bajdenom da postoji svijest o važnosti daljeg širenja Alijanse i da je to saznanje potencirano nakon krize u Ukrajini.

Đukanović je istakao da i pored tih okolnosti Crna Gora mora da obavi unutrašnje reforme za članstvo u NATO:

"Naravno, to, kao ni kriza u Ukrajini sama po sebi, ne otvara vrata. Mi moramo da obavimo svoj dio posla, a ja sam ubijeđen da ćemo ga mi obaviti. Moja posjeta ovdje i moji razgovori su bili samo fokusirani na to da, nakon što mi obavimo posao, u Evropi i u Vašingtonu bude dovoljno senzibilnosti i pažnje da se taj napredak primijeti i da se tema proširenje uvrsti u dnevni red samita NATO", rekao je crnogorski premijer.

Komentarišući susret Bajden-Đukanović i potencijalne efekte te posjete, Dritan Abazović iz Pozitivne ocjenjuje da je dobro što Sjedinjene Države insistiraju na unutrašnjim reformama u Crnoj Gori:

"Bilo je riječi o kretanjima na geopolitičkoj sceni, odnosno oko aktuelne krize u Ukrajini i u svijetlu toga mislim da Crna Gora ima uvijek više sreće nego pameti, što je u krajnjem negdje i dobro za nas. To će definitivno pojačati NATO kampanju i omogućiti da se javna podrška poveća. Mislim da ne treba da omalovažimo ono što stoji u zvaničnom saopštenju a to je da se očekuje da se uoči samita dese zaista neke konkretne stvari", ocjenjuje Abazović.

Goran Danilović iz Demokratskog fronta smatra da Crna Gora neće moći da iskoristi krizu na istoku Evrope za ulazak u NATO, već će morati da sprovede reforme:

"Rekao bih da im ne ide onako kako su zamislili i moraće ipak prije nego bilo šta urade na tom planu da počiste po vlastitoj kući. Naravno, nedopustivo je što se pokušava iskoristiti kriza na istoku Evrope za naše unutarpolitičke stvari i još uz to – mimo volje građana Crne Gore", smatra Danilović.

Demokratski front insisitira na referendumu o učlanjenu u NATO, zbog čega Danilović zaključuje:

"Ponižavajuće je da u Crnoj Gori ljudi na vlasti, u Vladi, imaju najmanje povjerenja u svoje građane a višak povjerenja u ljude koji imaju svoje geostrateške, nacionalne i lične interese u Evropi."

Jedino otvoreno pitanje je da li će Đukanovićeva Vlada sprovesti neophodne reforme koje zahtjevaju zemlje članice NATO saveza, kaže Dritan Abazović koji vjeruje da vremena za sprovođenje reformi ima, ali nije siguran da li postoji volja.
XS
SM
MD
LG