Dostupni linkovi

U nedjelju protest Demokratskog fronta u Podgorici


Sa jednog od prethodnih protesta pristalica Demokratskog fronta
Sa jednog od prethodnih protesta pristalica Demokratskog fronta

U nedjelju počinje dugo najavljivan protest opozicionog Demokratskog fronta koji zahtjeva formiranje prelazne vlade koja bi pripremila, kako organizatori kažu, prve slobodne i poštene izbore, a u međuvremenu su postali poznati organizacioni detalji.

Protest Demokratskog fronta počinje u nedjelju u 18 časova ispred zgrade parlamenta. Nakon godinu dana najava i organizacije, počeće okupljanje građana koji podržavaju zahtjev opozicionog DF-a, da se formira prelazna vlada koja bi pripremila, kako kažu, prve slobodne i poštene izbore u Crnoj Gori, čime bi se prekinula praksa po kojoj vladajuća koalicija zahvaljujući raznim manipulacijama opstaje na vlasti. Organizator je u zakonskom roku obavijestio MUP, nakon čega se oglasio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izjavom da je protest dozvoljen.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je za TV Vijesti govorio o organizacionim i logističkim detaljima skupa.

„Predstavnici MUP-a i Uprave policije su nam saopštili sve one važne elemente: gdje će se nalaziti ograde, koje su ulice prohodne, a koje neprohodne, kuda će ići pješaci, sa koje strane može da se pristupi prilikom postavljanja govornice i bine, gdje će se nalaziti sva ona neophodna pomoćna sredstva, tako da se mnogo uradilo na tehničkim pripremamama. Znači, naš zahtjev za protest je prihvaćen, sama govornica će biti neposredno na platou ispred Skupštine i biće okrenuta ka spomeniku kralju Nikoli. Sam protest će se odvijati na samom bulevaru gdje će se nalaziti i naši šatori koji će biti i u parku naspram zgrade parlamenta. Saobraćaj na bulevaru će biti blokiran.“

Mandićeva izjava da će govornica biti na platou, a skup na bulevaru ispred Skupštine, kao i prethodna najava organizatora da ima spremnih hiljadu šatora koje će razapeti na mjestu okupljanja, u javnosti su stvorile određene nedoumice pošto Zakon o javnim okupljanjima propisuje da demonstranti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od zgrade parlamenta.

Međutim, direktor Uprave policije Slavko Stojanović je izjavio da je “predstavnicima organizatora saopšteno da se, osim odobrene lokacije - prostor preko puta Skupštine Crne Gore – u Podgorici, neće dozvoliti okupljanje na nekoj drugoj lokaciji u gradu, kao ni bilo kakvi zastoji ili blokiranje saobraćajnica na području teritorije opštine Podgorica”.

U vezi sa eventualnim narušavanjem javnog reda Stojanović je rekao da „prema operativnim podacima kojima raspolaže, može doći do napada na policiju“, te da se to neće dozvoliti, kao i da će skup obezbjeđivati dovoljan broj policajaca i da će svaki napad biti spriječen i sankcionisan.

Prethodno se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

„Nećemo dozvoliti, na bilo koji način, bilo koje aktivnosti koje su usmjerene prema narušavanju javnog reda i mira, narušavanju institucija ili eventualnih napada na policijske službenike.“

Funkcioneri Demokratskog fronta su prethodnih dana najavili da će protesti trajati danonoćno, sve do ispunjenja zahtjeva o prelaznoj vladi. U međuvremenu je objavljena informacija da su za tu namjenu obezbijedili 50 hiljada eura, ali da će i metodom crowdfunding-a, odnosno, prikupljanjem malih iznosa od mnoštva donatora nastojati da do 1. oktobra obezbijede 20 hiljada eura.

Inače, DF je na proteste pozvao sve građane, ali mu se ostatak opozicije nije pridružio. Izdvojila se jedino Socijalistička narodna partija u kojoj su pojedini funkcioneri rekli da će doći na protest koji počinje u nedjelju u 18h ispred Skupštine.

XS
SM
MD
LG