Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore i SPC bez pomaka


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori stoje na tvrdim pozicijama u odnosu na Nacrt zakona o vjerskim slobodama. Dok iz Vlade stižu najave da neće odustati od usvajanja zakona, iz SPC se čuju tonovi da će se usvajanju zakona u ovom obliku pružiti aktivan otpor vjernika.

Dok Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i sve eparhije zahtjevaju da Vlada povuče Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti, sa najvišeg mjesta u izvršnoj vlasti je poručeno da će se nastaviti sa javnim raspravama i usvajanjem zakona.

Premijer Milo Đukanović je na tribini u Nikšiću ocijenio će zakon biti u skladu sa evropskim standardima, te da srpska crkva pokušava da odbani svoj monopol u Crnoj Gori.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

"Slobodu vjeroispovijesti i odvojenost crkve od države SPC u Crnoj Gori pokušava tumačiti tako da država nema nikakva prava u odnosu na crkvu, a da srpska crkva ima sva prava da uređuje državna pitanja. Novi zakon je Vlada pripremila, stavila u javnu raspravu, tim zakonom pokušava da riješi mnoga od ovih pitanja. Dakle nismo krenuli prečicom. Nismo krenuli da zaobiđemo javnost i da nametnemo zakon. Nego smo ponudili javnu raspravu. Znate šta je meni tu najproblematičnije? Znate ko izbjegava javnu raspravu? Onaj ko nema argumenata. Onaj ko ima argumente će doći na javnu raspravu i reći će - ovdje ste promašili, ovo nije u redu, činjenice ne stoje tak. Dakle vrlo je indikativno ko pokušava da onemogući javnu raspravu", poručio je Đukanović.

Na drugoj strani protojerej Radomir Nikčević je za dnevni list "Dan" okarakterisao Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti zlom namjerom i drskim pokušajem rušenja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori od strane Vlade.

Najavljujući moguće proteste vjernika, Nikčević je rekao, da će pokušaji iskorjenjivanja Srpske crkve iz Crne Gore naići na najodlučnije protivljenje i beskompromisni, aktivni otpor njenih ljudi, te da vjernici neće bježati od organizovanja i mnogo masovnijih okupljanja.

Izjava protojereja Nikčevića u kojoj najavljuje moguće proteste dolazi nakon što su sveštenici i vjernici srpske crkve dva puta onemogućili održavanje javnih rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Kotoru i Bijeom Polju, dok je javna rasprava u Podgorici održana jer je pratilo jako policijsko obezbjeđenje.

Podsjetimo, Srpska pravoslavna crkva je oštro protestovala zbog djelova zakona koji predviđaju da svi vjerski objekti izgrađeni do 1918., moraju biti vraćeni u državno vlasništvo.

U Mitropoliji SPC nismo mogli da dođemo do sagovornika koji bi prokomentarisao najavu jednog od najuticajnijih sveštenika srpske crkve u Crnoj Gori, da postoji mogućnosti organizovanja aktivnog otpora zbog Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Oni sveštenici sa kojima smo stupili u kontakt nisu željeli da odgovore na pitanja - da li je najava o protestima ujedno i stav crkve i može li se najava protesta vjernika povezati sa predstojećim protestima opozicije koji počinju u nedjelju i koji će, kako je rečeno, neprekidno trajati.

Budimir Aleksić
Budimir Aleksić

Može doći do preklapanja protesta koji organizuje Demokratski front sa potencijalnim protestom vjernika srpske crkve, pitali smo Budimira Aleksića visokog funcionera DF-a, koji nam je rekao da su na proteste pozvani svi bez obzira na motive i izvor nezadovoljstva.

"Svi građani iz bilo kojih razloga da su nezadovoljni ovim režimom treba da dođu i da to nezadovoljstvo ispolje na protestima 27. septembra i dalje. Dakle, nezadovoljni radnici, koji su otjerani sa posla, oni koji trpe nacionalnu i vjersku diskriminaciju. Mi smo pozvali i akademsku javnost, očekujemo najsnažniju podršku svih kategorija i slojeva društva iz različitih profesija i različitih motiva. Mi vidimo da nije ugrožena samo SPC nego, protiv famoznog Zakona su se izjasnili Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica. Jer, zakon predviđa oduzimanje imovine, ne samo Pravoslavnoj nego i Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici. Svi su oni ugroženi i na udaru režima", ističe Aleksić.

Podsjetimo, protojerej Velibor Džomić je nedavno saopštio da sveštenim licima nije mjesto na političkim skupovima.

XS
SM
MD
LG