Dostupni linkovi

Amfilohije ublažio stav o autokefalnosti


Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

Prvi put mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Amfilohije priznao je kako je crnogorska Mitropolija bila autokefalna početkom XX vijeka, čime je znatno ublažio stavove po tom pitanju o kome se lome koplja više od 15 godina.

Novinari su zamolili mitropolita da prokomentariše nedavnu izjavu premijera Mila Đukanovića da će, uz strpljenje, Crnogorska pravoslavna crkva biti autokefalna:
.
"Mitropolija je u vrijeme kralja Nikole bila državna religija. Da li bi to prihvatio naš uvaženi premijer prihvatio, da ja tražim da bude kako je bilo u vrijeme kralja Nikole. Dakle, kad obnovimo Kraljevinu, neka Mitropolija bude državna religija. Onda možemo da razgovaramo o autokefaliji, koja je, ruku na srce, toliko premijer ima pravo, početkom 20. vijeka slovila kao autokefalna, milošću i voljom Nikole Petrovića. Nikada ona ni od koga nije tražila autokefalnost kao što to biva u pravoslavnoj crkvi kroz vjekove."

Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće da se pokrene takvo pitanje, Amfilohije je kazao:

"Sve je moguće zašto nije moguće? Sve može uz pomoć Boga da bude riješeno, ali saglasno potrebama crkve, vjekovnom predanju crkve i saglasno njenom ustrojstvu."

Više naših pokušaja da dobijemo komentar predstavnika Nove srpske demokratije, koja podržava mitropolita Amfilohija, nijesu urodili plodom jer funkcioneri te partije, koje smo pozvali nijesu pročitali izjavu prvog čovjeka SPC u Crnoj Gori.

Udarac na kanonsko jedinstvo SPC

Mitropolit Amfilohije i predstavnik patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, Vitalij Aleksejev, juni 2010, foto: Biljana Jovićević
Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović kaže za RSE da ta partija u potpunosti podržava stavove mitropolita Amfilohija.


"Izjava mitropolita Amfilohija je mudra. On najbolje zna šta treba da se radi i mi ga u tome u potpunosti podržavamo. Ono što je jako važno i što je mitropolit poručio je to da se i o tom, kao i o svim drugim pitanjima iz domena crkve može baviti samo crkva, a ne nikako neke pseudo religijske organizacije, umjesto nje, kao što se ovdje u Crnoj Gori, na žalost već duži niz godina nevješto i nespretno pokušava. U izjavi premijera Đukanovića jedino je bitno da se država neće miješati u unutrašnja pitanja crkve, a da sve ostalo spada u domen ljudskih i vjerskih prava koja nam niko ne može oduzeti", kaže Popović.

Dok je izjava mitropolita Amfilohija za lidera narodnjaka mudra za sociologa religije Mirka Đorđevića je zbunjujuća.

"I zbuniće sigurno dobar dio javnosti. No, za nas koji pratimo zbivanja ovakva izjava nije neočekivana. To je, zapravo, retorika mitropolita Amfilohija, koji čini sve da Crnogorsku pravoslavnu crkvu istisne iz igre, koja postoji priznata i nepriznata i tako dalje"
, kaže Đorđević.

Posebno čudi, kaže on, Amfilohijeva priča o autokefalnosti Mitropolije SPC, a u Crnoj Gori i kako bi to moglo da utiče na jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.

"Time se udara na kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, koja je po ovom sadašnjem Ustavu SPC, definisana kao jedinstvena sa mitropolijama, eparhijama i episkopijama ali ne i sa autokefalnim crkvama. Otuda mislim da u ovoj izjavi treba vidjeti više političke retorike, nego ozbiljnog razmišljanja o ustrojstvu pravoslavne crkve u nacionalnim granicama, kako je to u tradiciji pravoslavlja."

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ne zalažu se samo za to da Crnogorska crkva bude samostalna. Stevo Vučinić kaže da je najvažniji karakter te crkve.

"Dakle, crnogorska crkva koja je lojalna državi Crnoj Gori, njenom narodu, koja njeguje i čuva crnogorsku duhovnu, kulturnu i svaku drugu baštinu za razliku od srpske koja je po prirodi svoje stvari, upravo tim karakterom lojalna državi Srbiji. Dakle, ona je automatski i protivnik državne nezavisnosti Crne Gore. Naravno da je njen primarni politički cilj u Crnoj Gori da vrši nacionalnu misiju i na neki način proširi srpski nacionalni korpus u Crnoj Gori."

Već preko 15 godina u Crnoj Gori paralelno djeluju Mitropolija SPC i obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva. Crnogorska policija godinama razdvaja pristalice dvije crkve tokom vjerskih svetkovina i obreda, a zabilježeni su i brojni incidenti.

Od nastanka problema do danas preovladava mišljenje da je pitanje autokefalnosti CPC i djelovanja SPC u CG "par ekselans" političko, a ne vjersko pitanje. Povremeni sukobi i incidenti dešavaju se i danas a u posljednje vrijeme najčešći su u selima i crkvama u okolini Cetinja.

XS
SM
MD
LG