Dostupni linkovi

Čuvarica tajni: Misteriozna statua starija je od egipatskih piramida i Stonehengea


Stonehenge
Stonehenge

Njemački naučnici svakim su danom bliži konačnom određenju datuma nastanka drvene statue koja na sebi čuva misteriozne poruke napisane prije oko 9.500 godina.

Vjerovatno najstarija statua na planeti pod nazivom Shigir Idol duplo je starija od egipatskih piramida i dugo je čuvana kao "poruka iz davnina" u sibirskom muzeju.

Ruski eksperti sada tvrde da statua na sebi sadrži "informaciju o nastanku svijeta" – poruku modernom čovjeku od ljudi iz srednjeg kamenog doba ili mezolitika.

Njemački naučnici su blizu datiranja spomenika sa mogućom greškom od tek pet decenija, a rezultati će biti objavljeni najkasnije u martu 2015. godine, piše Daily Mail.

Statua je oblikovana korištenjem kamenog alata, a pretpostavlja se da je 4 ili 5 hiljada godina starija od poznatog spomenika Stonehenge.

Visoka je 2,8 metara, ali se smatra da je originalna visina iznosila oko 5,3 metra. Više od dva metra artefakta nestalo je za vrijeme ruskog političkog previranja u ranom 20 stoljeću. Na sreću, arheolog Vladimir Tolmachev nacrtao je sve dijelove statue.

"Takva drevna skulptura ne postoji u Evropi, a proučavanje statue je ostvarenje sna", rekao je njemački profesor Thomas Terberger.

"Ona je remek djelo koje sa sobom nosi emotivnu i moćnu vrijednost", objasnio je profesor Mikhail Žilin, vodeći stručnjak u Odjeljenja za arheologiju pri ruskoj Akademiji nauka.

"Statue je prekrivena šifrovanom informacijom. Pretpostavljamo da se drvena skulptura koristila kao medij za prenos priča", rekao je Žilin.

Interpretacije šifri su mnogobrojne, a jedna sugeriše da je riječ o mitu o nastanku čovjeka.

Statua je pronađena 1890. godine u blizini Sverdlovska na Uralu.

XS
SM
MD
LG