Dostupni linkovi

Priština: Srbija ilegalno interveniše na Kosovu


Most koji deli Mitrovicu na severni i južni deo
Most koji deli Mitrovicu na severni i južni deo

Vlada Republike Kosova obavestila je u ponedeljak Evropsku uniju da Srbija nastavlja da ilegalno interveniše na Kosovu i da tako krši Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

Do ovoga je došlo nakon što je Vlada Srbije krajem decembra imenovala predsednike i članove Privremenih organa u opštinama na Kosovu, iako je rukovodstvo svih kosovskih opština izabrano na poslednjim lokalnim izborima.

Poslednji slučaj tiče se odluke Srbije o nastavku funkcionisanja ilegalnih opštinskih struktura u opštini Štrpce, tako što je na njenom čelu imenovala već izabranog predsednika na kosovskim izborima, Bratislava Nikolića.

U Službenom glasniku Republike Srbije od 31. decembra, objavljena su četiri takva rešenja o imenovanju predsednika i članova privremenog organa u opštinama na Kosovu.

„Vlada Kosova smatra da su ove akcije Srbije u potpunosti destruktivne a koje za cilj imaju rušenje mnogih dostignuća iz procesa briselskog dijaloga o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije, i ugrožavaju mir i stabilnost u regionu“, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, zatražila je od EU da poduzme sve mere kako bi zaustavila Srbiju da interveniše na Kosovu s paralelnim strukturama, dodajući da Srbija i dalje drži svoje paralelne strukture na severu Kosova.

Tahiri je podsetila i da je Vlada Srbije ranije usvojila odluku na osnovu koje je Aleksandar Spirić imenovan „za predsednika tzv. privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.“

Za predsednika privremenog organa u Zvečanu imenovan je Vučina Janković, u Leposaviću Dragan Jablanović, u Zubinom Potoku Stevan Vulović, a svi oni, osim Spirića, izabrani su za gradonačelnike na kosovskim izborima 3. novembra 2013.

Spirić, inače, pored funkcije koju mu je dodelila Vlada Srbije, obavlja i fuknciju zamenika gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, izabranim na kosovskim izborima.

RSE: G. Spiriću, vi ste od Vlade Srbije izabrani za predsednika privremenog organa opštine u Mitrovici?

Spirić: Tako je.

RSE: Istovremeno ste imenovani i za zamenika gradonačelnika kosovske opštine Severna Mitrovica?

Spirić: Da.

RSE: To znači da imate dve pozicije?

Spirić: Ne, zapravo, severna opština Kosovska Mitrovica nije u punom kapacitetu, niti imamo zgradu za funkcionisanje, ali mi u saradnji sa gradonačelnikom ostvarujemo sve bitne ciljeve zarad boljih interesa i položaja srpske zajednice i svih ostalih koji žive na prostoru Severne Mitrovice. Ono što se tiče same države, i državne politike, a i samog pregovora u Briselu. Naš stav je principijalan – poštujemo sve dogovore i primenu što se tiče Brisela, a što se tiče samih organa i opština koje su po ustavu i zakonu republike Srbije, zagarantovane po rezoluciji 1244 još uvek oko njih o i njima se nije razgovaralo nigde.

RSE: Da li to znači da na severu sada funkcionišu i privremni organ pri Vladi Srbije i kosovska opština Severna Mitrovica?

Spirić: Funkcionišemo svi zajedno, jedinstveno, sve zarad interesa građana koji žive na prostoru Kosovske Mitrovice. Nema nikakve podele među nama, i ja i gradonačelnik upravo radimo za građane koji žive na prostoru našeg grada.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije, kaže da u ovom slučaju Priština ne poštuje Briselski dogovor, a ovakva situacija na terenu će da traje sve dok se ne završi formiranje Zajednice srpskih opština.

„S jedne strane imate lokalne samouprave formirane nakon izbora koji su održani na Kosovu i Metohiji, a s druge strane nemate formiranje Zajednice srpskih opština koja je trebala da preuzme ljude koji su radili u srpskim institucijama na severu. S obzirom da nije formirana Zajednica srpskih opština, onda ne može niko da očekuje da ti ljudi ostanu bez posla. Kada se formira Zajednica srpskih opština, onda će se stvoriti uslovi da nema tog, kako vi kažete, paralelizma“.

Na osnovu koalicionog sporazuma Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Srpske liste, Zajednica srpskih opština treba da bude uspostavljena najkasnije do maja meseca.

Analitičari na Kosovu smatraju da će ovo pitanje biti i na dnevnom redu na predstojećoj rundi dijaloga zakazanoj za 9. februar.

XS
SM
MD
LG