Dostupni linkovi

Miloševićevim stazama: Dačićeva rezervna varijanta za Kosovo


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Podela Kosova nije u skladu sa zvaničnom državnom politikom. Tako je Jadranka Joksimović, ministarka u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije, odgovorila na ocenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije. Ona je za domaće medije izjavila da ne zna da li je uputno da ministar spoljnih poslova iznosi stranačke stavove koji nisu deo zvanične vladine politike i istakla da se njegova izjava odnosi na važno državno pitanje zbog čega je ceo slučaj još problematičniji.

Koji je motiv Ivice Dačića da ponovo javno oživljava ideje o podeli Kosova? Ovo pitanje postavlja se tim pre što se Dačić proslavio potpisivanjem Briselskog sporazuma koji je stavio tačku na podelu Kosova, podseća Bojan Al Pinto Brkić, iz Foruma za međunarodne odnose.

“Vicepremijer Dačić je dok je bio predsednik vlade imao jedan veliki uspeh upravo u potpisivanju Briselskog sporazuma i normalizaciji odnosa sa Kosovom, da bi sada kao potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova istupao sa idejom koja je Briselskim sporazumom stavljena ad acta. Budućnost odnosa Beograda i Prištine biće takva da ovoj ideji o podeli Kosova više nema mesta na stolu. Zato je veoma intrigantno pitanje koji je motiv gospodina Dačića da izađe sa takvim stavom u javnost. Da li je reč o nekakvom političkom pitanju pred kongres SPS-a ili je stvar u tome da SPS želi da pokaže da je drugačiji od SNS-a, koji je njihov stariji partner u Vladi, odnosno, da li, u stvari, gospodin Dačić priprema neku svoju platformu za kandidaturu za predsednika Srbije na narednim izborima”, komentariše Al Pinto Brkić.

Dačić je odmah posle zvanične posete Moskvi izjavio da se slaže sa šefom ruske kancelarije u Prištini Andrejom Šugurovom, koji je ocenio da Srbija i Kosovo treba da razmene teritorije tako što bi Srbija ustupila tri opštine takozvane Preševske doline za opštine na severu Kosova sa srpskom većinom.

“Takav dogovor, odnosno, trajno rešenje odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da se postigne na međunarodnoj konferenciji pod pokroviteljstvom EU, ali i SAD i Rusije”, izjavio je Dačić. Dodao je, međutim, da za takav scenario nema zvanične podrške ni u Beogradu, ni u Prištii, kao ni u većini svetskih centara moći.

Ako je i od Dačića – dosta je! Njegovi stavovi samo potvrđuju poslovicu da vuk dlaku menja, a ćud nikako. Ideja o podeli Kosova i razmeni terotorija je takozvana rezervna varijanta Miloševića, kad su videli da gube Kosovo. Ali, Dačić, nažalost, nije jedini koji još uvek boluje od tog kancera i Vučić bi, kaže za RSE Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, konačno morao da se zahvali o svom šefu diplomatije i razmisli o socijalistima u vladi.

“To što je Dačić potpisao Briselski sporazum, i to što je posle evropska birokratija zbog potrebe Ketrin Ešton napravila priču o Nobelovoj nagradi – to je druga stvar. Iskrenosti mislim da nije ni tada bilo i nema je kad je u pitanju Dačić i njegovo verovanje u regionalne i srpsko-albanske odnose”, naglašava Janjić, podsećajući da je ova Dačićeva izjava pala dva dana posle izjave šefa ruske kancelarije na Kosovu.

“Stanje u srpskoj zajednici na Kosovu je takvo da postoji jedna politička struja pod snažnim uticajem ruskih nevladinih organizacija, obaveštajaca i desničarskih stranaka, ali i jedne koja se nalazi u vladajućoj strukturi, preko Pokreta socijalista, koja podgreva iluziju stanovnicima severa Kosova da oni neće biti integrisani u Kosovo. Dakle, ova izjava napraviće veliki problem Vladi Srbije i Srbiji. Mislim da je krajnje vreme da se Vučić zahvali takvom ministru spoljnih poslova, a mislim da je potrebno i da razmisli i šta da radi sa socijalistima u Vladi”, ocenjuje Janjić.

XS
SM
MD
LG