Dostupni linkovi

Dan Evrope u Crnoj Gori: Za vladavinu prava i stabilnu ekonomiju


Zastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU

Sumirajući rezultate integracija Crne Gore između dva Dana Evrope, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i ambasadori zemalja Evropske Unije i NATO su konstatovali da je u ovoj fazi evropskih integracija uglavnom zaokružena zakonska infrastruktura i treba preći u institucionalnu i fazu strukturalnih promjena. Prioritetni zadaci Crne Gore su sprovođenje vladavine prava i zaustavljanje negativnih ekonomskih tendencija.

Suštinski zahtjev Evropske unije prema Crnoj Gori je vladavina prava, saopštili su predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i šef Evropske komisije Mitja Drobnič. Krivokapić je ocjenio da je zakonska infrastruktura uglavnom zaokružena, a da će se pravilnom selekcijom ljudi u institucijama doći i do sprovođenja zakona:

„Institucionalnim sistemom smo zadovoljni. Ali to je samo oruđe koje treba da stvori rezultat. Vrijeme će pokazati, a mi u Crnoj Gori to znamo, da i najbolji institucionalni aranžman traži pravi sadržaj, a to znači ljude koji će ga sprovoditi. Tako da sam uvjeren da će kadrovska selekcija u svim institucijama stvoriti preduslove da dobri modeli, institucionalni modeli prorade.“

Na pitanje koliko je zadovoljan sprovođenjem zakona i vladavinom prava na terenu Drobnič je rekao da se radi o komplikovanom procesu od uspostavljanju institucija do konkretnih rezultata:

Mitja Drobnič
Mitja Drobnič

„Mi možemo reći da je da proces teče i da su tu određeni rezultati. Tačno je da još tu ima dosta da se napravi da bi se taj proces doveo do te razine koja je potrebna za članstvo u Evropskoj uniji. To je put koji će trajati još nekoliko godina.“

Važan dio integracija su ekonomski procesi, rekao je Drobnič ukazujući da je potrebno smanjivati javni dug Crne Gore koji je sada u negativnoj tendenciji:

„Neki infrastrukturni projekti za koje su Vlada i Parlament donijeli odluku, taj dug će još biti povećan u sljedećim godinama. Prema tome već sada treba razmišljati koje mjere sprovesti da se taj javni dug vratiu neke prihvatljive okvire.“

Kada je riječ o informacijama o iseljavanju građana sjevera Crne Gore prema zemljama Evropske unije, Drobnič je ocjenio da to predstavlja problem iako još uvijek nema stvarnih brojki o nelegalnim iseljavanjima:

„U ovom momentu to iseljavanje se dešava na jedan ilegalan način, nije pokriven neki regulisanim statusom tih osoba i to sigurno jeste problem i za Crnu Goru, a i za Evropsku uniju.“

Za šefa parlamenta iseljavanje stanovništva Crne Gore i visina javnog duga su povezani i predstavljaju prijetnju državi:

„Crna Gora jeste prešla u visoko zadužene zemlje. I to je ono čime treba stalno da se bavimo, posebno da se bavimo i da zaustavimo zaduživanje Crne Gore koje neće biti lako, već vidimo da od 2016 to neće biti moguće. Tako da to brine i to je temeljna politika kojom se država treba baviti, to je krvna slika države i stanja u ekonomiji, koje naravno uslovljava iseljavanje. Kad imate takvu pojavu onda je iseljavanje prije svega rezultat ekonomskih prilika u Crnoj Gori. Za mene, mjera dobre Crne Gore, uspješne Crne Gore je da nema iseljavanja i da se počnu vraćati naši građani u ovu zemlju.“

Uz himne Crne Gore i Evropske Unije u centru Podgorice je održana manifestacija obilježavanja Dana Evrope uz pristustvo predstavnika zemalja Unije, državnih i lokalnih funkcionera, građana i velikog broja djece. Predstavnici institucija su obećali dodatne napore u procesu integracija. Snežana Radović iz Ministarstva vanjskih poslova:

„Crna Gora jeste u Evropi ali mi ćemo dokazati da smo u stanju da sprovedemo sve reforme u društvu, da ćemo nastaviti da se borimo na isti način kao i do sada. Možda sa pojačanim naporima jer pred nama su možda izazovnija poglavlja pregovaračkog procesa.“

Ispred sjedišta EU info centra postavljeni su mini štandovi na kojima su bili izloženi specijaliteti raznih zemalja. Kolega Dimitrije Jovićević je razgovarao sa građanima o samoj manifestaciji, ali i stvarnosti u Crnoj Gori.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
Direktan link

Inače, Centralna svečanost povodom Dana pobjede nad fašizmom biće održana, u subotu veče na Trgu Republike u Podgorici, gdje će govoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predstavnik SUBNOR-a, a biće prikazan i dokumentarni film iz Drugog svjetskog rata. Pod pokroviteljstvom ruske ambasade, u okviru proslave Dana pobjede, NVO „Monterusija“ u Baru, organizuje defile motociklista koje predvode ruski bajkeri „Noćni vukovi“ čiji je jedan od počasnih presjednika Vladimir Putin, dok će u Herceg Novom biti položeni vijenci na spomenik žrtvama fašizma uz učešće ambasadora Rusije.

XS
SM
MD
LG