Dostupni linkovi

Dan pobede u Srbiji: Od države skromno, od Rusije parada


RSE na Groblju oslobodilaca Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

RSE na Groblju oslobodilaca Beograda

Dan pobede i ove godine Srbija proslavlja skromno. Polaganjem venaca na spomenike poginulima u Drugom svetskom ratu država će obeležiti 70. godišnjicu trijumfa nad nacizmom, ali sve je daleko od nekadašnjih velikih manifestacija iz doba SFRJ.

Groblje oslobodilaca Beograda, na kojem počivaju jugoslovenski partizani i borci sovjetske Crvene armije, sređeno je „pod konac“ pred 9. maj. Dok su uoči polaganja venaca radnici gradskih službi kosili travu i uređivali memorijal, neki od prolaznika rekli su za RSE da je u pitanju važan datum.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Tu su tokom poseta Beogradu vence nedavno polagali i ruski lideri Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, ali će oni ovog 9. maja biti u Moskvi zajedno sa jedinicom Garde Vojske Srbije koja će sa ruskom vojskom marširati Crvenim trgom na velikoj vojnoj paradi povodom 70 godina pobede nad nacizmom. Tamo će na „Paradi pobednika“ biti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Da nije bilo te pobede možda danas ne bi bilo ni kosmičkih brodova, ni kompjutera, ni boljeg života za većinu čovečanstva. Možda ne bi bilo ni nekih nacija uopšte. Ne znam da li postoji čovek koga 9. maj ne raduje, i ne znam da li postoji državnik koga taj datum ne opominje,“ rekao je Nikolić uoči puta u Rusiju.

Dan pobede u Srbiji je državni praznik, u čast jubileja antifašističke borbe ispaljen je topovski plotun sa Kalemegdana, dok na spomen-kompleksu oslobodiocima Beograda vence polažu predstavnici Republike i Grada, uz koje poštu palim saborcima iz Drugog svetskog rata odaju članovi Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Osim svedene protokolarne počasti, ni ove godine u kalendaru svečanosti nema masovnijih događaja ni atmosfere trijumfa.

Radovan Pantović, predsednik Saveza antifašista Srbije, kaže za RSE da su borci NOR-a zaboravljeni i da to pokazuje i izjednačavanje četnika i partizana.

„To je njihov odnos prema antifašizmu. Ako se podržava rehabilitacija saradnika sa okupatorom, onda mi je jasno šta misle o antifašizmu. Ova vlast prema nama ima nekorektan odnos koji apsolutno ne možemo da prihvatimo“, smatra Pantović.

Istoričar Milivoj Bešlin kaže za RSE da ga ne čudi "mlako" obeležavanje Dana pobede jer je uticaj politike odavno preovladao.

„U kabinetu predsednika Nikolića imate ljude koji su gorljivi zagovornici četničkog pokreta i rehabilitacije njegovog komandanta. I to kroz najbrutalnije falsifikovanje istorije. Deluje zaista da ova vlast nema nikakav odnos prema istoriji i da je sve prepušteno slučaju“, ocenjuje Bešlin.

FOTOGALERIJA: Obeležavanje Dana pobede

Za atraktivniju proslavu Dana pobede pobrinuli su se Ambasada Rusije u Beogradu i “Ruski dom”. Na Trgu republike 9. maja 70. godišnjica obeležava se od devet sati gde se na velikim ekranima direktno prenosi vojna parada sa moskovskog Crvenog trga, slavlje upotpunjavaju ruski hor i pevači koji su stigli specijalno za tu prilku, kao i sovjetski igrani filmovi o Velikom otadžbinskom ratu iz kojih će građani moći da se podsete pobedničke tradicije. Za one koji moskovsku paradu na Trgu ne stignu da pogledaju u jutarnjem prenosu, tokom dana ovaj vojni defile reprizira se dva puta. Pred ponoć, u 23.30 na Ušću, proslava se završava sa sedamdeset plotuna vatrometa.

Partizanski prvoborac Radovan Pantović kaže da Srbija sama mora da se odredi prema Drugom svetskom ratu.

„Zna se ko je bio antifašista, i zna se ko je u tom ratu pobedio. I zna se ko je izgubio. Ali se stvari sada šteluju i štimuju kako kome odgovara“, zaključuje Pantović.

Vlada Srbije saopštila je da će centralna državna manifestacija obeležavanja Dana pobede nad fašizmom 9. maja biti Svečana akademija pod nazivom „Buđenje Slobode“. Na njoj govore premijer Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, nakon čega će biti prikazan film „Bitka za Sevastopolj“.

XS
SM
MD
LG