Dostupni linkovi

Danijel Kalezić: Prajd je glas za zaštitu svih ljudskih prava


Danijel Kalezić
Danijel Kalezić

Gost Radija Slobodna Evropa je izvršni direktor NVO Kvir Montegero Danijel Kalezić, koji govori o pripremama za Montenegro Prajd koji bi trebalo da bude održan u oktobru.

RSE: Vas očekuje ovogodišnji Montenegro Prajd. Kako se pripremate i u kojoj fazi je cijela organizacija te manifestacije koja će biti održana u Podgorici?

Danijel Kalezić: Prajd u Podgorici će biti uskoro održan, u toku oktobra mjeseca. Generalno, Prajd je tehnički u tom nekom smislu spreman odavno, zbog toga što je bio prvi plan da bude održan u junu, ali je zbog bezbjednosnih razloga Organizacioni odbor donio odluku da se to odgodi za poslije ljeta. Pripreme teku apsolutno kako je planirano i tu nema bilo kakvih problema i poteškoća.

RSE: Pretpostavljam da još niste spremni da u javnosti govorite o tačnom datumu održavanja Montenegro prajda?

Danijel Kalezić: Tačan datum još nije konačno određen. U onom trenutku kada Organizacioni odbor odredi koji će to dan u oktobru mjesecu biti, tada ćemo napraviti konferenciju za novinare i javno saopštiti svima taj datum. To je stvar odluke Organizacionog odbora i stvar konsultacija sa policijskom upravom Crne Gore, zbog toga što je na žalost, Prajd u Crnoj Gori, i dalje skup koji nosi određene bezbjedonosne razloge. U skladu sa tim se vodi računa o jako puno stvari.

RSE: Da li nam barem možete reći hoće li to biti prva ili druga polovina mjeseca?

Danijel Kalezić: Nisam siguran u ovom trenutku, tako da ne mogu da vam kažem ništa u tom smislu. Još uvijek ta odluka nije donesena i nadam se da će biti donesena tokom sljedećih dana i da ćemo odmah javno izaći sa tom informacijom.

RSE: Prošlogodišnji Prajd pratili su nemiri na ulicama Podgorice. Da li sličan scenario očekujete i ove godine?

Danijel Kalezić: Tu nikad ne možemo da budemo do kraja sigurni, ako promišljamo kroz ovaj kontekst i kroz taj neki nivo homofobije, koji je i dalje prisutan u Crnoj Gori, ali koji je iz godine u godinu manji, što je ohrabrujuće. Pretpostavljam da postoji mogućnost da određene huliganske grupe, moram tako da ih nazovem, zato što i jesu huligani, izađu na ulicu i prave nerede, kao prošle godine. Apsolutno sam siguran u to da će reakcije Uprave policije Crne Gore, ukoliko se to dogodi, biti snažne i biti adekvatne, tako da pitanje bezbjednosti samih učesnika i učesnica Povorke neće biti dovedena u pitanje, u bilo kom trenutku.

RSE: Koliko ste zadovoljni saradnjom sa policijom, koja je prošle godine bila zaista na visini zadatka?

Danijel Kalezić: Apsolutno smo zadovoljni i mi to stalno ponavljamo. Uprava policije Crne Gore, u odnosu na našu saradnju, i prošle godine i ove godine, pokazuje jedno visoko profesionalno postupanje. Cijela priprema ide ka nekim partnerskim odnosima, u kojima su, i jedna i druga strana, apsolutno otvorena za saradnju. Tu nema zamjerke.

Naša policija zaista može da se pohvali da je u tom smislu čak i iznad ostalih policija u regionu. Nema bilo kakve zamjerke, sve ide u skladu sa onim kako treba da ide. Svi koji budu na Prajdu, vjerujem da će biti maksimalno moguće bezbjedni.

RSE: Koga od crnogorskih zvaničnik očekujete u ovogodišnjoj povorci i imate li neke potvrde o učešću iz državnih institucija?

Danijel Kalezić: To ćemo tek da vidimo tokom sljedećih dana. Ono što mi kao Organizacioni odbor Povorke očekujemo jeste veća podrška države, ličnim prisustvom viših i visokih zvaničnika. Kakva će odluka Vlade biti u tom smislu, to u ovom trenutku ne znam, ali se nadam da će biti poznato možda već tokom iduće nedelje. Ono što bi bilo dobro i ohrabrujuće, i po LGBT osobe, jeste da krenu da izlaze iz ormara, odnosno da se oslobađaju. Bila bi to neka direktna podrška, lično prisustvo na Prajdu u što većem broju.

RSE: Koga od međunarodnih predstavnika i vaših kolega, pretpostavljam iz regiona, očekujete? Ko će sve se pojaviti i ko vam je potvrdio dolazak u Podgoricu?

Danijel Kalezić: Generalno, tu će biti kolege iz regiona, kao i prošle godine, iz većine organizacija koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava LGBT osoba. Ne sumnjamo u podršku međunarodne zajednice, takođe kroz lično prisustvo, naravno diplomatski kor takođe. Ono što je najbitnije u tom smislu podrške, mi se zaista nadamo da ćemo i ove godine, ne mi kao organizacija, već LGBT osobe u Crnoj Gori, imati onoliku značajnu podršku svih ostalih organizacija iz civilnog društva Crne Gore. Prajd kao događaj nije glas samo za zaštitu prava LGBT osoba.

Prajd kao događaj predstavlja glas za zaštitu svih ljudskih prava generalno. Indikator demokratije i razvoja ljudskih prava u jednom društvu jeste nivo poštovanja ljudskih prava LGBT osoba, zbog toga što su ona najugroženija.

XS
SM
MD
LG