Dostupni linkovi

Gjenero: Nemoguć partijski model


Davor Gjenero
Davor Gjenero

Frakcija crnogorske Socijaldemokratske partije, na čelu sa potpredsjednikom Ivanom Brajovićem, koja je izgubila na nedavno okončanom partijskom Kongresu, u susret sjednici glavnog odbora, na kojoj će se birati stranački potpredsjedinici i članovi Predsjedništva, pripremila je Platformu kojom traži svoj dio kolača u stranačkim organima, kao i dio rukovodećih pozicija koji bi preslikao kongresni rezultat 55 naprema 45 odsto.

Iako je iz Krivokapićevog SDP na ovu najavu već odgovoreno da prebrojavanje i licitiranje funkcijama ne može biti u interesu partije, za RSE hrvatski politikolog Davor Gjenero govori o tome da li je navedeni prijedlog i model funkcionisanja jedne stranke poznat u političkoj praksi van Crne Gore, i koji bi mogli biti motivi frakcije Ivana Brajovića da predloži tako nešto.

RSE: Gospodine Gjenero, partijska frakcija manje vladajuće SDP, koja je izgubila na kongresu stranke, predložila je glavnom odboru dokument koji je naslovljen kao Platforma za očuvanje jedinstva stranke. Tom se platformom traži da budući sastav organa partije, uključujući potpredsjednike i predsjedništvo, budu formirani prema kongresnom rezultatu koji se navodi kao 55 prema 45 odsto. Da li je takav zahtjev poznat u politčkoj praksi, da li je poznat takav model funkcionisanja poltičke stranke?


Gjenero: Takav model unutar jedinstvene stranačke organizacije niti je poznat, niti je moguć. Takav model protivan je onome na čemu se uvijek insistira u političkim strankama, protivan je modelu demokratskog izbora svih razina vođstva stranke. Takav model upravljanja je moguć u političkoj koaliciji. Onaj tko predlaže takav model, zapravo, predlaže to da se stranka ubuduće ne smatra strankom u pravom smislu te riječi, nego koalicijom dvije frakcije.

Koalicija dvije frakcije nadalje nikada ne završava održanjem politčike stranke. Zajedno unutar jedne stranke mogu funkcionisati tri, četiri egalizirana krila, frakcije, ali kada dođete u situaciju da imate dvije frakcije, onda frakcija postaje ono što joj ime kaže - lomljenje, razdvajanje stranke u dva dijela.

RSE: Pouzdano znamo da sličan model ne postoji u regionu. Vi tvrdite da ne postoji nigdje u svijetu ako Vas dobro razumijem?


Gjenero: Ne, nigdje u svijetu takav model u demokratskim političkim strankama ne postoji.

RSE: Dakle, u platformi se traži i paritetni princip za izbor generalnog sekretara, poslaničkih i odborničkih lista, kao i na svim pozicijama u izvršnoj vlasti. Šta bi mogao biti motiv takvog zahtjeva. Da li vama ova inicijativa liči na pokušaj očuvanja jedinstva stranke, kako je naslovljena, ili na nešto drugo?


Gjenero: Ova inicijativa je pokušaj očuvanja moći manjinske skupine unutar političke stranke. To nije pokušaj očuvanja jedinstva stranke, nego prijetnja većinskoj strukturi unutar stranke, da se zaštite interesi manjinske skupine, a u protivnom se prijeti rastakanjem stranke. Na ovaj način oni koji predlažu može se definirati čvršće strukturirano vođstvo neke koalicije, ali nikako ne vodstvo neke politčke stranke.

Uostalom, stranačka vodstva se uvijek određuju na stračkim konvencijama ili na neposrednim unutarstranačkim izboprima. Nije moguće ex post u demokratskom poretku mijenjati ishod kongresnog glasovanja. Pretpostavlja se da svi pripadnici, koji ostaju u organizaciji, priznaju ishod izbora unutar stranačkog vodstva postignut na kongresu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG