Dostupni linkovi

Dečja umetnička kolonija u Priboju: Bogatstvo različitosti


Umetnička kolonija u Priboju
Umetnička kolonija u Priboju

Zavičajni muzej iz Priboja već sedmu godinu realizuje zanimljivu Međunarodnu dečju umetničku koloniju „Jagart“, gde se deca uzrasta do 13 godina iz različitih krajeva sveta kroz upoznavanje različitih kultura, uče da crtaju i slikaju, ali i vrednostima i bogastvu različitosti.

Trudimo se da održimo međunarodni karakter kolonije. Ranijih godina u radu su učestvovala deca iz Begije, Amerike, Nemačke, Holandije a ove godine u Priboju su deca iz Slovenije i iz Srbije.

Različite su kulture, nacije, i mogu da učestvuju svi koji žele tu nemamo nikakvih ograda, naglašava kustos Zavičajnog muzeja Slobodanka Klačar.

Umetnička kolonija u Priboju, foto: Danica Gudurić
Umetnička kolonija u Priboju, foto: Danica Gudurić

"Ove godine sa decom radi slikarka iz Crvenke Nataša Đuričković Sidra za koju je ovo poseban izazov jer kako kaže, zanimljiva mi je i ova sredina, dolazimo sa svih strana kulturološki smo različiti i odlično se slažemo takvi kakvi jesmo. Odlično se razumemo. Uzeli smo kao temu za rad iz ovih krajeva, ripidu iz pribojskog manastira Sv. Nikola i stilizujemo kako budemo umeli i znali. Deca uče od postavke samih crteža. Radimo sa ugljemom, sa olovkom i suvi pastel. Deca se odlično snalaze, daju sve od sebe, i jako su napredovali . Vidim, da se raduju i svaka pohvala im mnogo znači", kaže kustos.

Lena je iz Priboja, oduševljena je kolonijom i drugarima, posebno gostima iz Slovenije, a naučila je neke nove tehnike slikanja.

Maks dolazi iz Slovenije i ako slabije govori srpski to mu nije bio problem da upozna nove prijatelje i planira da i iduće godine dodje u Priboj.

Andej je iz Priboja i za njega je je ovo poseban doživljaj, kaže da mu je najvažnije što upoznaje drugare iz drugih država, da se u društvu bolje uči, a i crtanje mu dobro ide.

"Ovde se dobro družimo svi pomažemo jedni drugima kada pomoć zatreba, a i naučili smo da crtamo", pričaju Matija i Tara iz Slovenije koji su prvi put u Priboju.

Nakon rada u Zavičajnom muzeju mladi umetnici nastavljaju sa oslikavanjem fasade Osnovne škole “Vuk Karadžić“ koju su započeli prošlogodišnji učesnici Kolonije.

"Rezultati će biti na zidovima i svi će moći da vide šta su deca uradila i šta su naučila sa nama na ovogodišnjoj koloniji", kaže kustos Slobodnka Klačar.

XS
SM
MD
LG