Dostupni linkovi

Animirani film novosadskih umetnika: Deda Mraz na birou rada


Sa snimanja filma "Beyond Reality Inc"
Sa snimanja filma "Beyond Reality Inc"

Mladi umetnici sa Akademije umetnosti u Novom Sadu pokrenuli su nasvakidašnji projekat: pripremaju crtani film koji pomoću mitskih likova iz književnosti i bajki govori o globalnim problemima kao što je nezaposlenost i trka za novcem i kapitalom.

Nezaposleni Deda Mraz ali i đavo: u svetu velikih korporacija oni više nisu potrebni – čeka ih Služba za zapošljavanje. Međutim, nisu oni jedini koji trpe u svetu globalizacije i tržišnog poslovanja. U crtanom filmu “Beyond Reality Inc.” će biti prikazano više od 20 lutkarskih junaka u 12 scena, među kojima se pojavljuju heroji iz različitih epoha istorije i mitologije, a svaki od njih govori jezik zemlje ili epohe iz koje potiče, objašnjava reditelj i scenarista crtanog filma Vukašin Živaljević.

„Priča zapravo počinje tu, kako Deda Mraz dobija otkaz i ide da traži posao, Supermen dobija otkaz, đavo dobija otkaz, jer nije rentabilan, može se i bez njega, i cela ova priča se vrti oko toga kao funkcioniše naše društvo, kako funkcioniše društvo u globalnom smislu, i jedna kritika modernom drušvu. Želimo da skrenemo pažnju ljudima da razmiljaju o onome što, čini mi se već znaju, ali nisu posvetili dovoljno pažnje“, kaže Živaljević.

Sa snimanja crtanog filma "Beyond reality Inc."
Sa snimanja crtanog filma "Beyond reality Inc."

Crtani film se priprema u stop moušn tehnici animiranja koja podrazumeva snimanje svakog pokreta pojedinačno, objašnjava animatorka Maja Dević.

“Po jednoj sekundi radimo 12,5 sličica. Od samog pisanja scenarija do same realizacije bilo je jako zanimljivo raditi ovaj film u stop moušnu, jer danas u tehnološkom napretku je jako mali broj ljudi koji žele sačuvati ovu tehniku u izvornom obliiu, tako da je dosta zahtevno uraditi i jedan sekund ovog projekta”, rekla je Dević.

Rekviziti su izrađeni ručno a detalji na stolovima, rafovima prodavnica ili ulicama, oblikovani su od gline i plastelina i ručno obojeni.

Producentkinja Jovana Stojaković kaže da je film prvenstveno namenjen publici koja voli ovakav žanr i dodala je da su upravo za tu publiku i otvorili naloge na društvenim mrežama.

“Ovaj film vidimo u kontekstu filmskih festivala, a kasnije ćemo videti gde možemo dalje eksploatisati film. Za početak znamo kakva je festivalska publika, da to nije masovna publika, pa smo tako i koncipirali ovaj projekat da se obraćamo negde i umetničkoj publici”, rekla je Stojaković.

Animirani film će trajati nešto duže od 18 minuta, a plan ekipe koja radi volonterski na ovom projektu, je da se film završi do kraja godine. Ekipa je pokrenula i kampanju za finansijsku podršku ovom projektu na društvenim mrežama koje su namenjene finansiranju inovativnih i društveno korisnih ideja.

XS
SM
MD
LG