Dostupni linkovi

Demograf Mladićeve obrane protiv demografa optužbe


Svetlana Radovanović
Svetlana Radovanović

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom demografskog stručnjaka obrane Svetlane Radovanović. Ona je za potrebe obrane napravila izvještaj u kojemu osporava nalaze demografskih stručnjaka optužbe – o broju srebreničkih žrtava.

U optužnici generala Mladića za genocid spomenuto je oko sedam tisuća ubijenih bošnjačkih dječaka i muškaraca, dok su kasnija istraživanja demografa tužiteljstva utvrdila da broj nestalih u srpnju 1995. godine u Srebrenici – prelazi osam tisuća.

Radovanović je kao vještakinja obrane osporavala metodologiju istraživanja, kao i zaključke stranih kolega demografa Eve Tabo (Ewa Tabeau) i Helgea Brunborga – ustvrdivši da su njihovi nalazi modificirani, odnosno namješteni za potrebe tužiteljstva, kako bi lažno potkrijepili optužnicu.

„Činjenica je da mu je stalo da održi neki broj, koji je svojevremeno ili u prvoj ekspertizi - kao takav pokazao. I taj broj – pošto poto. Cijela ekpertiza iz 2009.godine je upiranje da se pokaže – kako je to dobar broj. A da sigurno ima mnogo više, ali oni to u ovom trenutku ne mogu dokazati. Ovo je jedan vid velikih metodoloških problema.“, izjavila je o analizi izvještaja vještaka optužbe.

Vještakinja obrane: Vještaci optužbe uzimali što su htjeli

Podsjetimo, demografski vještaci optužbe koristili su se u zadnjim istragama o nestalim ljudima iz Srebrenice - predratnim i poslijeratnim popisima stanovništva, podacima Crvenog križa, kao i nalazima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

​Spomenuta Komisija je do sada identificirala DNK metodom oko 6900 žrtava eshumiranih iz masovnih grobnica, no Radovanović je kao vještakinja obrane ocijenila da su korišteni podaci od strane vještaka optužbe – nekvalitetni.

„Crvenog križa i Liječnika bez granica – s popisom stanovništva iz 1991.godine. Taj objedinjeni spisak kad saberete - sadrži 19 tisuća. Njegov spisak je objedinjeni spisak, a sadrži 7 tisuća i nešto. I upravo jeste ovo sada - ja ću reći objedinjeni spisak pa Vi mislite... je li to objedinjeni spisak Crvenog križa i PHR,je li to moj spisak pa sam ja imao 19 tisuća uparenja pa ja izabrao što mi treba.“, opisala je svoje protivljenje nalazima vještaka optužbe, tvrdeći da su proizvoljni i nastali uparivanjem „baba i žaba“.

Iako je potvrdila – da je najveći broj ljudi na popisu vještaka optužbe nestao u srpnju 1995.godine, nakon zauzimanja Srebrenice od strane srpskih snaga, Radovanović je navela – kako su u žrtve ubrajani i ubijeni u drugim okolnostima.

Vještakinju obrane će u nastavku suđenja za genocid i ostale zločine VRS-a u BIH (1992-1995) unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG