Dostupni linkovi

Deripaskino pismo Đukanoviću: Nediplomatska borba za KAP


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Iako je podgorički Kombinat aluminijuma ljetos bankrotirao, a prodaja njegove imovine radi namirenja povjerilaca u toku, ruski oligarh Oleg Deripaska i dalje pokušava da se vrati "u sedlo" pismom upućenim predsjedniku Vlade Crne Gore, Milu Đukanoviću u kom zahtijeva, upozorava i prijeti. Meutim, sama sadržina pisma ukazuje da je za Ruse KAP nešto više od ekonomskog pitanja i jedne privatne investicije koja je krenula po zlu.

Ruski oligarh Oleg Deripaska se, veoma oštro intoniranim pismom, obratio predsjedniku Vlade Crne Gore, Milu Đukanoviću zahtijevajući obustavu prodaje imovine bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma.

Deripaska, koji traži i da se tročlani odbor povjerilaca proširi na pet članova, čime bi stekao većinu, pismo je proslijedio i na važne ruske adrese: šefu diplomatije Sergeju Lavrovu i ministru za vanredne situacije Vladimiru Pučkovu.

Pored toga, ruski oligarh sada otvoreno i prijeti da bi, “ukoliko se nastavi vladino neprijateljstvo prema stranim investitorima, to moglo nepovoljno uticati na odnose izmedju Rusije i Crne Gore, odnosno, Crne Gore i Evropske unije”.

Ton pisma za koji se može reći da je neuobičajen u međunarodnim političkim, diplomatskim i ekonomskim odnosima, za RSE je prokomentarisao funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić.

"Postoje pravila u komunikaciji, prijes vega vlada, investitora i svih koji se zvanično obraćaju predstavnicima Crne Gore. Svakako to su pravila dobrog ponašanja i pravila koja važe u međunarodnim diplomatskim krugovima i odnosima. Prema tome, svaki pritisak se kasnije pokaže kao negativan. Kao poslanik DPS-a zaista želim da se sve to radi na jedan demokratski način, na jednom diplomatskom niovu. Nikakvi pritisci sa strane ne mogu uticati i ne mogu imati efekta na bilo koga u Crnoj Gori, a najmanje na vladajuće strukture", konstatuje Jelić.

Zoran Jelić je, komentarišući zahtjeve ruskog oligarha Olega Deripaske za obustavom prodaje imovine KAP-a, odnosno, njegov pokušaj da povrati kontrolu nad KAP-om, rekao da je Crna Gora otvorena prema svim investitorima, ali da se domaći zakoni moraju poštovati.

"Sada treba pustiti da stečajni upravnik i stečajni sudija vode proceduru u vezi sa stečajem u Kombinatu koja se odvija u skladu za Zakonom o stečaju", rekao je Jelić koji se osvrnuo i na "mogućnost" pogoršanja odnosa sa Rusijom, odnosno EU.

„Mi smo duboko u pregovaračkom procesu i poštujemo sva pravila i kriterijume, otvaramo poglavlje po poglavlje. Još jednom da kažem da su svi investitori dobro došli u Crnu Goru ali se ovdje prije svega moraju poštovati zakoni Crne Gore koji su na snazi a isto tako većina tih zakona, kao što je poznato su kompatibilni sa zakonima EU. Zato ne vjerujem da može doći do pogoršanja odnosa između nas i bilo koje zemlje iz koje investitori dolaze", dodaje Jelić.

Premijerova obećanja
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
"Nema sumnje da će rasplet krize oko KAP-a proizvesti odredjene konsekvence", smatra funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, koji kao ključnu ličnost pominje premijera Mila Đukanovića.

„Što se tiče odnosa sa Rusijom tu postoje ti personalni odnosi između njega i vrha ruske vlasti i postoji taj komitet za odnose Crne Gore i Rusije i i rasplet ove situacije oko KAP-a imaće posljedice po odnose Rusije i režima u Crnoj Gori, a ne na odnose Rusije i države Crne Gore, u to sam siguran. Tu postoje neke stvari koje je Đukanović obećao, a evidentno nijesu zapisane u ugovorima – prije svega zaustavljanje NATO integracija, saradnja crnogorskih i ruskih bezbjednosnih službi što se ni malo blagonaklono ne gleda u zemljama članicama NATO-a i što smo ovih dana čuli od generalnog sekretara NATO-a i od visokih funkcionera SAD", podsjeća Medojević.

Izgledi da se zahtjevi Olega Deripaske, koje je naveo u pismu premijeru Milu Đukanoviću a koje je objavio dnevnik "Vijesti", ispune su vjerovatno nulti. Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta ipak skreće pažnju na ukupan kontekst koji uključuje medjunarodne odnose ali i tajne dilove.

"Ton kojim se Deripaska obraća jednom premijeru je apsolutno neprimjeren", kaže Medojević koji smatra da, imajući u vidu ličnost koja je na toj funkciji - to ima svoju pozadinu.

“To je apsolutno znak kako i na koji način Đukanovića tretiraju u Rusiji i kakav je odnos ruskih investitora i ruske države prema jednom korumpiranom lideru jedne male države koji jednostavno I očigledno nije isporučio sve ono što je obećao i za šta je vjerovatno bio kompenzovan tih godina kada se pričalo da je iz Rusije došlo 300 miliona eura. To nikada niko iz crnogorske vlasti nije demantovao niti pojasnio dok je ruska strana bila vrlo, vrlo uporna u tvrdnjama da je 300 miliona eura došlo dodatno, mimo onoga što je plaćeno za KAP. Ovo je sada jedna vrlo neprijatna situacija za Crnu Goru. I da Crna Gora ima diplomatiju koja nije kao ova sada kompromitovana korupcionim vezama sa Rusijom sigurno je da bi ministar vanjskih poslova već sada trebalo da reaguje", zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG