Dostupni linkovi

DF širi proteste, MUP upozorava na zakonitost


Šatori ispred Skupštine
Šatori ispred Skupštine

Šetnja od Skupštine Crne Gore do glavnog trga Slobode obilježio je peti dan protesta Demokratskog fronta kao i najava da će se protesti od ponedjeljka proširiti na sve gradove Crne Gore u kojima vlada Demokratska partija socijalista. DF je najavio da se neće povlačiti sa ulice ni nakon isteka odobrenog roka. U međuvremenu, Uprava policije je negirala navode lidera Fronta da se na zgradi predsjedništva nalaze snajperisti i demantovala navode o suspenziji policajaca koji su stupili u kontakt sa demonstrantima.

Stav Vlade Crne Gore da su zahtjevi Demorkatskog fronta neustavni i nedemokratski, za Demokratski front je neprihvatljiv ali očekivan, saopštio je potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić. On je ponovio da aktuelna Vlada nema legitimitet i da je njeno djelovanje protivustavno:

„Dakle, Vlada je došla na vlast putem dokazano pokradenih izbora, kršeći elementarne norme Ustava i demokratičnosti i nema pravo da bilo kome kaže ili da bilo kome drži slovo o ustavnosti i demokratičnosti, odnosno o nedemokratičnosti. Oni su jedini koji su došli na vlast kršeći Ustav, a mi samo tražimo poštene izbore“, ustvrdio je Bulajić.

Već šest dana pristalice Demokratskog fronta protestuju pred parlamentom zahtjevajući ostavku Vlade i formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala nove izbore.

Inače, u četvrtak uveče, petog dana protesta Demokratski front je otišao korak dalje u protestima.

Naime, Andrija Mandić je najavio da će od ponedjeljka početi protestne šetnje u svim gradovima u kojima vlada Demokratska partija socijalista pri čemu će se zahtjevati održavanje lokalnih izbora.

Najavljujući širenje aktivnosti lideri Fronta su pozvali okupljene u šetnju centrom Podgorice. Protesanti su potom prošetali od Skupštine do glavnog trga „Slobode“ i odatle se vratili nazad.

Ovim povodom iz policije je najavljeno da će napisati prijavu organizatorima protesta jer za šetnju i izlazak iz utvrđenog prostora nisu dobili dozovolu. Strahinja Bulajić je saopštio da šetnjom nije prekršen zakon niti napravljen bilo kakav problem:

„Ako su podnijeli bilo kakvu prijavu ni u jednom segmentu ta sinoćnja šetnja nije povrijedila zakon. To su slobodni ljudi, izašli su da prošetaju, saobraćaja nije bilo, ništa nije povrijeđeno“, rekao je Bulajić.

Stav predsjedništva DF je da ih ne interesuje odluka Komunalne policije Podgorice o tome da li će im dozvoliti da bina i mobilijar, odnosno šatori ostanu na bulevaru ispred Skupštine.

„To je saoštio rukovodilac protesta predstavnicima MUP-a i Uprave policije. Mi nastavljamo dalje proteste bez ikakvih ograničenja“, rekao je Bulajić.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je saopštio da mu je drago što su dosadašnji protesti protekli bez nekih većih incidenata koji bi mogli da naruše javni mir, ocjenjujući da policija ima ustavnu obavezu da obezbjedi javni red i mir.

Upitan da prokomentariše najavu iz DF da se neće pomjeriti sa Bulevara i upitan kako će MUP reagovati ako demonstranti odbiju da se pomjere uprkos nalogu MUP-a, Konjević je rekao da se blokadom ulice ugrožavaju ljudska prava drugih građana kojima je onemogućeno da koriste vitalnu saobraćajnicu u centru grada:

„Ta prava građana su ugrožena već punih sedam ili osam dana kroz 24-časovno zatvaranje te saobraćajnice. I ne bih sada govorio, jer prosto ne mogu da pojmim da bi se neko ponašao na način koji je suprotan zakonu. Ponašanje koje je suprotno zakonu je takođe obezbjedilo odgovarajuće zakonske procedure kako se u takvim situacijama postupa. Ali hoću da vjerujem da smo svi na ovom stepenu političkog razvoja u Crnoj Gori usvojili dovoljno demokratskih standarada da se ponašamo onako kako to građani od nas očekuju – civilizovano i u skladu sa zakonom“, konstatovao je Konjević.

Kada je riječ o navodima iz Demokratskog fronta da se oko mjesta protesta nalaze snajperisti i da su pojedini policajci koji obezbjeđuju skup suspendovani zbog kontakta sa demonstrantima, iz Uprave policije je na adresu Radija Slobodna Evropa stigao demant.

Iz Uprave policije je rečeno da se „na zgradi Predsjedništva u Podgorici ne nalaze snajperisti".

"A uz to, nijedan policijski službenik koji obezbjeđuje javni skup u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici nije suspendovan niti na bilo koji drugi način sankcionisan zbog kontakta sa licima koja učestvuju na ovom javnom okupljanju. Ukoliko bilo koje lice tvrdi suprotno, molimo da javno iznese podatak o kojim se to policijskim službenicima radi“, navedeno je u pisanom odgovoru Uprave policije.

Nakon što su u četvrtak uveče čelnici Fronta pročitali spisak ljekara koji su podržali proteste, reagovao je medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Vladimir Dobričanin, koji je demantovao navode da je podržao proteste koje u Podgorici organizuje Demokratski front.

"Nijesam prisustvovao protestu. Ja sam profesionalac i ne zanimaju me politička okupljanja", kaže se u saopštenju Dobričanina.

XS
SM
MD
LG