Dostupni linkovi

Digitalizacija: U korak sa 21. stoljećem ili gašenje za mnoge


Televizor bez signala, ilustrativna fotografija
Televizor bez signala, ilustrativna fotografija

Proces digitalizacije u regionu, prema tumačenjima stručnjaka za tu oblast, definitivno znači prelazak iz prethodnog stoljeća u ovo, u kojem živimo. Za sada su taj proces završili, i to prije pet godina, članica EUU, Hrvatska, te Makedonija 2013.

Kada će građani iz ostalih država regiona imati priliku da fudbalske i ostale sportske događaje, kao i omiljene filmove i serije, prate u kvalitetnijem izdanju, te šta će to značiti za same medije - istražujemo u temi sedmice RSE.

Šta će se desiti, odnosno kakve će biti posljedice, ako se rokovi za prelazak sa analognog na digitalni signal ne ispoštuju? Šta će biti sa građanima koji sebi ne mogu priuštiti recivere za digitalni signal jer nije mali broj onih koji nemaju novaca da kupe nove televizor, koji taj sistem podržava?

Okončanje procesa digitalizacije u Bosni i Hercegovini znači definitivan prelazak iz 20. u 21. stoljeće, smatraju stručnjaci. Rok za taj proces je 17. juni ove godine, do kada bi u cijeloj Evropi trebao biti ugašen analogni sistem emitovanja. Ukoliko se ne provede proces digitalizacije, javni RTV servisi i komercijalne TV stanice u BiH, koje emituju program zemaljskim putem, gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja, a tehnički uslovi dozvole, koje im daju pravo da emituju putem zemaljskih radio frekvencija, prestat će da važe. Detalje ima Marija Arnautović u tekstu "Nesagledive posljedice zbog neprovođenja digitalizacije".

Tri mjeseca ostalo je do isteka krajnjeg roka predviđenog za završetak procesa digitalizacije u Srbiji. Prelazak na novi sistem emitovanja televizijskog signala najavljuje se kao tehnološka revolucija, koja će temeljno promijeniti kontakt između medija i publike. No, osim kristalno jasne slike i kvalitnog tona, digitalizacija, zbog maglovite zakonske regulative, prijeti da donese i monopolizaciju medijskog tržišta, što bi prije svega mogli da osjete građani. Dušan Komarčević u priči "Digitalizacija u Srbiji ili monopolizacija medijskog tržišta" je zabilježio.

Proces digitalizacije u Crnoj Gori tekao je sporo, ali regulatori i država očekuju da će biti završen u roku, odnosno do 17. juna ove godine. Koje su prednosti digitalizacije? Kako će se domaći mediji prilagoditi novim uslovima emitovanja signala? Koje koristi od digitalizacije će imati mobilni operateri i država? Odgovore je potražio Predrag Tomović. Pročitajte tekst "Sigurnim koracima ka potpunoj digitalizaciji".

Kosovo neće uspjeti da u roku, jun 2015. godine, pređe sa analognog na digitalno emitovanje, zato što još uvjek ne postoji usvojena zakonska osnova za taj proces. Iz Nezavisne komisije za medije, koja je zadužena za izradu Strategije za prelazak na digitalno emitovanje, nadaju se da će se ovaj proces biti završen u toku 2015. godine, ukoliko se bude brzo radilo na tome. Stručnjaci tvrde da je strategija trebala da se završi jos prije tri godine - navode sagovornici Amre Zejneli u priči "Političke prepirke koče proces digitalizacije".

Projekt digitalizacije televizije u Hrvatskoj završen je u novembru 2010. godine. Opšta je ocjena da je projekt bio vrlo uspješan. Hrvatska je 14. zemlja u svijetu koja je digitalizirala televizijski program. Detalje ima Enis Zebić u tekstu "Hrvatski model digitalizacije svjetski prepoznat".

Proces digitalizacije u Makedoniji, uveden je u junu 2013. godine, kada su sve televizije počele emitovati digitalni signal. Upućeni ističu da najviše povoljnosti imaju medijske kuće, koje na taj način dopiru do većeg broja korisnika. Više pojedinosti u priči Blagoja Kuzmanovskog "Digitalizacija u Makedoniji nije donela revolucionarne promene".

XS
SM
MD
LG