Dostupni linkovi

Digitalizacija u Makedoniji nije donela revolucionarne promene


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Proces digitalizacije u Makedoniji, uveden je u junu 2013. godine, kada su sve televizije počele emitovati digitalni signal. Upućeni navode da najviše povoljnosti imaju medijske kuće, koje na taj način dopiru do većeg broja korisnika.

Raniji predsednik Agencije za medije, Mirče Adamčevski, kaže da se efekti digitalizacije u zemlji vide u tome što se radi o novoj, naprednijoj tehnologiji, kojom je obuhvaćeno više televizija, odnosno neograničeni broj lokalnih televizija koje koriste te povoljnosti.

"Makedonija je podeljena na sedam regiona i praktično sadašnje lokalne televizije mogu postati regionalne, odnosno da imaju veći domet. Isto tako, komercijalne televizije imaju više servisa, recimo jedan za sport, jedan za muziku, i tako dalje. Mogućnosti su praktično neograničene", ističe Adamčevski.

O digitalizaciji televizije u Makedoniji je počelo da se priča još u 2007. godini, a proces je počeo da se sprovodi u delo nekoliko godina kasnije. Iz perspektive običnih gledalaca digitalizacija, ipak, nije donela revolucionarne promene, kažu eksperti. Možda je najveći problem u tom procesu socijalne prirode.

Naime, ima porodica u seoskim sredinama koje nisu u mogućnosti sebi da priušte TV prijemnike najnovije generacije ili savremene uređaje koji omogućavaju prijem digitalnog TV signala.

"Urbano stanovništvo se mnogo lakše digitalizuje, obzirom na to da je dobilo opremu koju nude kablovski operateri. Terestrijalni prenos ostaje i dalje problem, a od toga najviše poteškoća imaju oni koji žive u ruralnim sredinama, odnosno tamo gde je nedostupno kablovsko povezivanje", navodi Zoran Stefanoski, takođe raniji predsednik Agencije za medije.

Stefanoski dodaje da država treba obezbediti socijalne pakete kojima bi sve porodice, koje sebi ne mogu dozvoliti da kupe te aparate, dobili uređaje koji će im omogućiti digitalni TV signal.

U vreme kada se najavljivao ovaj proces, u reklamama nadležnih institucija se govorilo da digitalizacija ima ogromne prednosti, da se kvalitet prijema značajno poboljšava, kao i da se omogućava prijem više zvučnih kanala, mogućnost prevoda na više jezika, elektronski programski vodiči. Pitanje je da li je sve od toga ispalo tako kao što se reklamiralo, kažu upućeni.

XS
SM
MD
LG