Dostupni linkovi

„Dinamo“ ide u privatizaciju


Zdravko Mamić, predsjednik "Dinama"
Zdravko Mamić, predsjednik "Dinama"

Zagrebački nogometni klub „Dinamo“ ide u privatizaciju, najavio je njegov izvršni predsjednik Zdravko Mamić. Uspjeh privatizacije ovisit će o politici, procjenjuju jedni, dok drugi upozoravaju da će privatizacija „Dinama“ vjerojatno propasti, jer ga nitko neće htjeti kupiti.

Dug od 90 milijuna kuna (oko 12 milijuna eura) i zakonska obaveza koju se više ne može ignorirati - i udruga građana „Građanski nogometni klub Dinamo“ ide u privatizaciju, najavio je njegov izvršni predsjednik Zdravko Mamić.

„Stalno nas se destabilizira na ovaj ili onaj način, pa se kaže da je to familijarna prćija, da je to prćija izvršnog predsjednika. E pa dobro gospodo, evo“, rekao je Mamić.

Kako se planira, prvo kreće revizija i procjena vrijednosti kluba, koju će raditi uvažena svjetska revizorska kuća Pricewaterhouse Coopers , i koja bi mogla potrajati pola godine do godinu, a njihovu procjenu vrijednosti „Dinama“ parafirat će povjerenstvo za profesionalne klubove pri resornom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Potom kreće privatizacija u nekoliko krugova- prvo se dionice nudi gradu Zagrebu, koji i nije zainteresiran, potom članovima kluba, nakon njih vjerovnicima „Dinama“, a posljednjem krugu privatizacije dionice bi išle u slobodnu prodaju.

„Ne radi se ni o kakvoj slobodnoj odluci, već je Mamić prisiljen na ovaj korak“, ocjenjuje sportski novinar portala indeks.hr Zvonko Alač.

„Nije ovo nikakva dobrovoljna privatizacija, kao što se pušta spinove iz kluba, nego su prisiljeni na privatizaciju po slovu zakona, nakon što su iscrpili sve moguće načine odgode naputka Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a i zbog velikog duga koji prijeti nesolventnim poslovanjem, ali i zbog naputka Europske komisije da će ubuduće biti zabranjene donacije gradova i drugih jedinica lokalne samouprave profesionalnim sportskim klubovima, kao što je do sada bio slučaj. Jer, 'Dinamo' je od grada Zagreba dobio u prošloj godini oko 250.000.000 kuna (oko 33,3 milijuna eura)“, podsjeća Alač.

Doajen hrvatskog sportskog novinarstva Tomislav Židak iz „Jutarnjeg lista“, u izjavi za naš radio ne misli da je neplaćeni dug za igrače prodane u Italiju jedan od razloga za privatizaciju, jer očekuje da će taj dan biti naplaćen. On ne vjeruje u uspjeh privatizacije, ali ne očekuje ni da će to biti krah Mamića.

„Ja znam da se nijedan čovjek koji će uložiti novac u 'Dinamo' – ako će itko uložiti novac u 'Dinamo', što je vjerojatno najveći upitnik - neće riješiti Mamića, jer svakom vlasniku treba takav menadžer koji donosi dvjesto milijuna. Mislim da nitko neće uložiti lovu u 'Dinamo' – evo vidite, grad Zagreb se odmah ogradio. Ne žele dati niti kune, jer - kažu – oni daju stadion. Tako da mislim zapravo da do preoblikovanja 'Dinama' uopće neće ni doći“, kaže Židak.

Što o privatizaciji misli Alač?

„Do pretvorbe će doći. A kakva će ona biti, ostaje da vidimo po tome kako će se ponašati Mamić i kako će se ponašati politika. Jer, izvjestan je dolazak HDZ-a na vlast, Mamić je bio HDZ-ov čuvar parkinga, motivator i donator Kolinde Grabar Kitarović, pa ćemo vidjeti hoće li oni Mamića smatrati balastom, ili će ispoštovati to što im je bio vjeran sluga.“

Zdravko Mamić najkontroverznija je osoba hrvatskog nogometa. Već nekoliko godina ratuje s navijačima, koji u najvećem broju bojkotiraju „Dinamove“ utakmice. Kontrolira „Dinamo, kontrolira Hrvatski nogometni savez, bio je dobar sa suspendiranim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, podjednako je dobar sa HDZ-om, a pred pet godina blizak prijatelj premijera Milanovića, Siniša Petrović pomogao mu je kao predsjednik Izborne komisije Hrvatskog nogometnog saveza da zadrži kontrolu nad tim sportskim tijelom. Sklon je primitivnim i nacionalističkim ispadima, međutim oni koji ga dugo prate kažu kako je sve to gluma da zabavi puk, dok se on u miru bavi nogometnim biznisom i bogaćenjem.

XS
SM
MD
LG