Dostupni linkovi

Dio opozicije vaskrsava prevaziđenu prošlost


Hašim Tači
Hašim Tači

Da li se oštre kvalifikacije pojedinih crnogorskih stranaka, pred posjetu kosovskog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Hašima Tačija, mogu tumačiti samo kao reakcija na njegov dolazak, ili je to ujedno još jedan indikator povratka djela opozicije nacionalističkom političkom diskursu?

Nakon što su udruženja izbjeglih i raseljenih sa Kosova u Crnoj Gori najavila protest zbog dolaska kosovskog potpredsjednika Vlade Hašima Tačija u zvaničnu posjetu Podgorici, miting je podržao i najavio svoje prisustvo i dio parlamentarne opozicije - konstituenti najjačeg opozicionog Demokratskog fronta.

Nazivajući Tačija "dreničkim kasapinom i teroristom" Nova srpska demokratija, ključni konstituent Demokratskog fronta, saopštila je da otvaranje vrata kosovskom premijeru govori o "moralnom padu ljudi koji se nalaze na čelu crnogorske Vlade".

Prisustvo na protestu najavila je i nedavno osnovana Demokratska narodna partija koja je takođe činilac Fronta, uz ocjenu da je Tačijeva posjeta "kontinuitet izdajničke politike crnogorskog premijera".

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da se jedan dio opozicije, umjesto fokusa na razvoj pristupa koji su se pokazali djelotvornim u borbi protiv monopola postojeće vladajuće strukture kroz građanski izraz - vraća na prevaziđene i opasne politike i retoriku.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

"Koje polarizuju crnogorsko društvo i šire netrpeljivost, a svakako ne doprinose ugrožavanju ove vlasti niti procesima regionalne saradnje i evropskih integracija. Tači je danas ili sjutra povod, ali razloge suštinski treba tražiti i u činjenici da taj dio opozicije nema hrabrosti da napravi iskorak prema istinskom građanskom konceptu koji podrazumjeva zalaganje i djelovanje u skladu sa evopskim principima i standardima, a ne samo deklarativno zalaganje za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji", pojašnjava Uljarević, te dodaje:

"Umjesto toga, oni biraju da se udvaraju konzervativnom dijelu biračkog tijela podgrijavajući njihove zablude, homogenizujući ih kako bi pokušali sebi da obezbijede dalju sigurnu političku egzistenciju."

Posjeta kosovskog potpredsjednika Vlade Hašima Tačija samo je još jednom potvrdila tezu o lakoći vladanja u Crnoj Gori, smatra Rade Bojović član Inicijalnog odbora Građanskog pokreta.

"DPS može mirno spavati dok za svog protivnika ima opoziciju koja ignoriše međunarodne političke realnosti, koja sa pozicija etničkog nacionalizma i davno propale politike reaguje na Tačijevu posjetu. Istovremeno takozvana prosrpska politika u Crnoj Gori, osim što je u Vučićevoj Srbiji odbačena kao besmislena i štetna još uvjek je višestruko korisna za crnogorsku vlast. Naime, dok evropske ambasade sa razumijevanjem i podrškom posmatraju susret crnogorske i kosovske diplomatije, dobar dio crnogorske opozicije, kroz način reagovanja još jednom demonstrira svoju inferiornost i guslarsko shvatanje politike", tvrdi Bojović.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

Podsjetimo, oštra retorika konstituenata Fronta koja prethodi posjeti Hašima Tačija dolazi nakon više upozorenja lidera tog saveza Miodraga Lekića da Frontu, koji se oformio kao savez građanske profilacije, štete neusaglašeni istupi pojedinaca, od kojih se povremeno morao i sam ograđivati.

Neki od njih naišli su na podijeljene reakcije javnosti - poput onog kada je lider NOVE Andrija Mandić zalažući se za organizovanje antivladinih protesta povukao paralelu sa demonstracijama 1998. kojih se suverenisti u Crnoj Gori sjećaju kao pokušaj državnog udara u Miloševićevoj režiji.

Oštre reakcije albanskih lidera izazvao je nedavno i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je kazao da je "projekat Velike Albanije ozbiljan projekat svih Albanaca".

Bilo je reakcija i na saopštenje potpredsjednika NOVE Slavena Radunovića koji je koristio termin navodna država aludirajući na Crnu Goru. Daliborka Uljarević smatra da slični istupi najviše odgovaraju vladajućoj garnituri.

"To direktno urušava napor objedinjavanja opozicije i njenog efikasnog odgovora u odnosu na vlast. Jer time se održava ta negativna bipolarnost političke scene u kojoj se lako opozicija može predstaviti kao retrogradna, a vladajuća struktura, uz sve ono što znamo kakva je - se zapravo ovdje pokazuje kao struktura koja garantuje kakvu takvu budućnost evroatlantskih procesa", kaže Daliborka Uljarević.

I Rade Bojović dijeli to mišljenje.

"Zato nije ni čudno što će takva opozicija, koja bez ikakvog korisnog efekta viče povodom Tačijeve posjete, samo uspjeti na glup način suzi mogućnost šire opozicione saradnje koja je neophodna da bi se u Crnoj Gori konačno napravila ozbiljna alternativa Đukanovićevom režimu", zaključuje Rade Bojović.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG