Dostupni linkovi

Direktori policija regiona sa FBI stručnjacima o borbi protiv terorizma


Policija u blizini mesta Gošince u Makedoniji gdje se desio napad na policijsku stanicu 21. aprila
Policija u blizini mesta Gošince u Makedoniji gdje se desio napad na policijsku stanicu 21. aprila

Direktori policije država u regionu u sredu će u Prištini od FBI stručnjaka imati priliku da nauče više o tehnikama razmena informacija, a u borbi protiv negativnih pojava sa kojima se region suočava.

Skupu posvećenom borbi protiv terorizma i ekstremizma, u organizaciji Međunarodnog programa pomoći za osposobljavanje za krivične istrage Američkog ministarstva pravde (ICITAP), prisustvuju direktori policija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Kosova i direktor Policije Srbije Milorad Veljović.

Američka ambasdorka u Prištini Tracey Ann Jacobson na otvaranju skupa je kazala da su izazovi u oblasti vladavine prava danas veći nego ikada, a da ovaj region posebno treba da brine o prekograničnom organizovanom kriminalu i o ilegalnoj migraciji.

Ovih dana, dodala je ona, treba da se obrati pažnja i na trend povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka na ovim prostorima, kao i na činjenicu što se mladi ljudi okreću ekstremističkim ideologijama.

„Jedini način da se suočite, procesuirate i sprečite ovako teške zločine jeste putem saradnje. I to je poenta našeg današnjeg sastanka, i drago nam je što smo u mogućnosti da organizujemo ovu radionicu tokom koje ćete moći razmeniti vaša najbolja iskustva i naučiti nešto o tehnikama razmene informacija koje naši FBI stručnjaci koriste, i drago nam je što su oni ovde“, kazala je ona.

Jacobson je istakla da je skup dobra mogućnost za umrežavanje, jer to doprinosi razvoju odnosa.

„Veoma sam vam zahvalna na vašem radu. Znam da je težak i opasan, ali je apsolutno neophodan“, kazala je Jacobson.

Direktor Policije Kosova Špend Mađuni istakao je da borba protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudi, kao i borba protiv terorizma, zahteva usku saradnju zemalja regiona, kao i dobru saradnju i koordinaciju sa evropskim državama i SAD-om.

„Naše policijske aktivnosti su dokazale kako dobro sarađuju kriminalci i teroristi bez obzira na nacionalne, verske i kulturne razlike, i oni ne poznaju granice za njihove mračne i destruktivne ciljeve. Saradnja među nama je ključna. Trebamo da razmenjujemo informacije i udružimo snage radi zajedničkog cilja. Republika Kosovo će se maksimalno založiti u sprečavanju ekstremizma i terorizma, ali biće i važan partner međunarodnih napora u borbi protiv ovih pojava“, poručio je Mađunaj.

XS
SM
MD
LG