Dostupni linkovi

Srebrenica - Djeca iz svih dijelova Evrope na ljetnjem muzičkom kampu


Ljetnji muzički kamp u Srebrenici
Ljetnji muzički kamp u Srebrenici

Upoznavanje različitosti, sticanje novih poznanstava, ali i muzičkog obrazovanja, glavna su odlika Ljetnog kampa.

"Zovem se Samra Ahmetović, sada ću u deveti razred. Već četiri godine idem u muzičku školu, sviram gitaru. To mi mnogo znači, ova radionica, jer kroz život ostvarujem neke ciljeve, i ide mi sve bolje i bolje. Ovog puta i pjevam u horu, i to mi mnogo znači, kao i sviranje gitare."

"Ja se zovem Dajana Lazarević. Sada treba da idem u osmi razred osnovne škole. U muzičku školu idem dvije godine. Ovo je za mene jedno prelijepo iskustvo. Upoznala sam mnogo prijatelja iz Srebrenice, pošto ja živim u Skelanima, a i drugu djecu, iz Slovačke, Austrije i Rumunije. Za mene je ovo jedan fascinirajući doživljaj. Ove vođe grupa koje su došle iz različitih zemalja naučili su djecu da pjevaju jednake pjesme. I to me fascinira, da mogu različitim jezicima pjevati zajedničke pjesme."

"Ja sam Jovana Popović. Za mene muzika znači mnogo, čini me srećnom. Željela bih da se muzikom bavim do kraja škole, zato sam i došla u ovu muzičku. Sviram gitaru.

Ljetni kamp u Srebrenici okupio je mališane iz Rumunije koji su po prvi put izašli van svog okruženja.

"Većina dece iz Rumunije koja su sad ovde, uopšte nisu putovali van svoje zemlje. Nisu izlazili iz svog okruženja, iz svog sela odakle su, tako da je dobra mogućnost da budu ovde, sa ovom decom. Uslovi ovde su puno bolji nego što su im u Rumuniji."

Fondacija "Bauern helfen Bauern", "Seljaci pomažu seljacima" iz Salzburga izgradila je na području opštine Srebrenica oko 400 montažnih kuća za povratnike, kojima pomaže da pokrenu i male biznise. Ali, ova Fondacija brine i o djeci, ističe Doraja Eberle, predsjednica Fondacije

"Mi imamo kamp Superar u Beču, u Rumuniji, imamo ga u Slovačkoj, Lihtenštajnu, Švicarskoj i evo, prvi put, hoćemo svu tu djecu da dovedemo ovdje, da nešto skupa rade.", kaže Eberle.

Poslije trodnevih radionica, djeca iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Slovačke priredila su zajednički koncert, kojem je prisustvovao i Martin Pammer, ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini.

"Ovaj hor i kamp "Superar BiH"je jako lijep doprinos razvijanju civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Na neki način je i politički znak da ljudi moraju raditi zajedno i da ne insistiraju na podjelama.", smatra Palmer.

Mališani su pjevali pjesme iz čitavog svijeta i na najbolji način zabavili.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link

Sličan koncert nedavno je priređen u Austriji, a uskoro slijedi turneja po Švajcarskoj. Namir Porić, koordinator projekta:

"Mogu reći da su djeca priredila jedan fantastičan koncert u Salcburgu, to su poznate Ljetne igre u Salcburgu, gdje su nastupila djeca iz čitavog svijeta. U jednom trenutku na bini se nalazilo preko 400 djece u jednom horu. I naša djeca iz Srebrenice su pjevala u tom horu. Nas uskoro očekuje gostovanje, to je 20. augusta, mi sa pedesetero djece iz Srebrenice idemo na turneju u Švicarsku. Na turneji ćemo biti sedam dana, i prirediti šest koncerata. Djeca će nastupiti u nekoliko gradova Švicarske, kao gosti njihovih prijatelja, vršnjaka, sa istim ovim programom. Smatram da će to djeci biti veliki doživljaj.", kaže Porić.

Dječiji hor "Superar BiH" iz Srebrenice je nedavno u saradnji sa fondacijom "Bauern helfen Bauern" pokrenuo veliku regionalnu humanitarnu kampanju "Kad se srca slože" kako bi se pomoglo školama koje su oštećene u nedavnim poplava sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Snimili su i spot za pjesmu "Love People" u kome su učestvovale muzičke zvijezde regiona.

XS
SM
MD
LG