Dostupni linkovi

Djeca sa oružjem u Rusiji: Šta je moglo poći po zlu?


Djeca sa replikama oružja u vrtiću u St. Petersburgu
Djeca sa replikama oružja u vrtiću u St. Petersburgu

Autorica: Daisy Sindelar, Prevela: Ena Stevanović

Nije neobično da roditelji provedu dan u školi u koju idu njihova djeca i da pričaju o svojoj profesiji. Nema boljeg načina da se mlade generacije upoznaju sa profesijom odvjetnika, inžinjera ili umjetnika.

Tako su i roditelji vrtića br. 69 u St. Petersburgu bili oduševljeni idejom majora Vitalija Statsenka koji se dobrovoljno prijavio da održi prezentaciju u školi uoči Dana branitelja koji se obilježava 23. februara.

Statsenko, koji radi za Crvenu zvijezdu, organizaciju koja priređuje vojne sportske događaje za mlade u St. Petersburgu, je u školu donio replike kalašnjikova, granata i gas maski. Na kraju njegove prezentacije, učenici su se poredali kako bi napravili zajedničku fotografiju na kojoj su mnoga djeca bezbrižno mahala oružjem i maslinasto zelenim kacigama.

Prezentacija je protekla bez incidenata. Međutim, kako su roditelji počeli postavljati fotografije svoje djece sa kalašnjikovima na društvenim mrežama, Rusiju je zahvatio val pritužbi.

Mnogi su usporedili ove fotografije sa fotografijama djece koju regrutiraju ekstremističke skupine poput ISIS-a i Boko Harama. Popularni lokalni news portal fontanka.ru piše da je vrtić izgleda obilježavao „dan militanata“ upotrijebivši pojam „opolchentsy“, koji je postao sinonim za pro-ruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Pritužbe korisnika društvenih mreža su navele zvaničnike distrikta Primorski u St. Petersburgu da kontaktiraju direktoricu vrtića Margaritu Ivanovu i zatraže obrazloženje.

Ivanova je odbila zahtjev RFE/RL za intervju. Međutim, Valentina Levskaja, ministrica obrazovanja distrikta Primorski je rekla da je postavljanje ovih fotografija na internet navelo mnoge da pogrešno protumače ovaj događaj.

„Cilj svega ovoga je bio da djeca nauče nešto o ovoj profesiji“, rekla je ona. „Mnogi roditelji su čak prisustvovali ovom događaju, da bi nakon toga počeli postavljati fotografije. Posebno jedna majka, neću reći njeno ime, koja je postavila fotografije svoje kćerke kako drži pištolj da bi ih mogao vidjeti njen djed, inače vojni pilot. Oni su to učinili ne shvaćajući šta je zapravo internet i kako se sve to može protumačiti.“

Roditelji su u međuvremenu zatražili izvinjenje od portala fontanka.ru zbog provokativnih riječi upotrijebljenih u tekstu. Statsenko je uklonio sve fotografije ovog događaja sa svog profila na društvenoj mreži Vkontakte i zatvorio je sekciju sa komentarima.

Juri Dorežensky, zamjenik direktora Crvene zvijezde je rekao da je reakcija javnosti „apsolutno pogrešna“.

„Moj djed je preživio sve moguće u Drugom svjetskom ratu i iako nisam imao mogućnost da ga dobro upoznam, moja sudbina da postanem vojnik je bila zapečaćena. Svi mi smo se igrali vojnika kad smo bili mali, je li to tako loše? Moramo odgajati djecu da imaju patriotska osjećanja prema svojoj domovini. U suprotnom ćemo imati iste probleme koje vidimo u susjednim državama.“

Mladi i oružje - ništa neobično

Upoznavanje mladih ljudi sa oružjem nije ništa novo u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza u kojima se generacije srednjoškolaca uče rastavljati kalašnjikove u trogodišnjem planu i programu predmeta Uvod u vojnu obuku (Kazahstan je nadavno zabranio ovaj predmet jer je jedan mladić poginuo zbog eksplozije granate na času). Čak i vrlo mala djeca su redovno posjećivala vojne baze i učila se načinu života u vojsci.

Dorežensky kaže da je vrlo bitno da djeca znaju rusku razornu ratnu povijest i da ovakve „praktične prezentacije“ imaju za cilj oživljavanje „suhih i bezličnih“ udžbenika povijesti.

„Mi ne učimo djecu kako da koriste oružje, to će ih naučiti vojska. Ali mogu im pokazati Mosinovu pušku i govoriti im o bitci kod tvrđave Osowiec iz 1915. kada su brojčano nadjačane ruske snage potisnule njemačke vojnike. Isto tako mogu uzeti Tokarev snajper i učiti ih o Ljudmili Pavljučenko, najpoznatijoj ruskoj ženi snajperisti.“

„Postoje datumi koje cijela država pamti sa ponosom i djeca moraju znati koji su to datumi“, dodaje Dorežensky. „Pitajte današnju omladinu šta se obilježava 15. februara, dana kada su se sovjetske snage povukle iz Afganistana. Siguran sam da bi vam 50 posto njih reklo da je taj dan Valentinovo!“

Ipak, ovaj događaj će vjerovatno dovesti do okončanja vojnih lekcija u vrtiću broj 69 u St. Petersburgu. Levskaja kaže da bi za učenike možda bilo bolje da se sa vojnim životom upoznaju „na neki drugi način“.

„Ako nam se obrati direktor škole, analizirali bismo metodologiju i predložili bismo im šta bi se moglo uraditi umjesto toga. Isto tako, učitelji bi trebali objasniti roditeljima da ovakve prezentacije nisu prikladne za vrtiće. Roditelji nisu pedagozi, ali učitelji jesu. Oni su trebali reći roditeljima da je ovo odlična ideja, ali za školu, ne za vrtić.“

XS
SM
MD
LG