Dostupni linkovi

Đemailov protest pokrenuo ekshumaciju


Đemailova potraga za sinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Nakon što smo u našem programu objavili priču o Đemailu Hasanoviću, iz bratunačkog naselja Glogova, koji već nekoliko dana štrajkuje glađu, na krevetu kojeg je postavio na cesti od Srebrenice prema Podravanju, zbog sporog rada Instituta nestalih BiH, u četvrtak je ova institucija reagovala. Ekspertni tim Instituta u četvrtak je ekshumirao jedno nekompletno tijelo na lokaciji sela Jasenova. Ovu grobnicu locirao je Đemail Hasanović koji je u desetogodišnjoj potrazi za posmrtnim ostacima svoga sina.

Đemail Hasanović, iz sela Glogova, imao je saznanja o postojanju masovnih grobnica u blizini gdje je njegov sin ubijen marta mjeseca 1994. godine.

Kada je izgubio povjerenje u institucije, počeo je samostalno iskopavati mjesta gdje je sumnjao da postoje masovne grobnice. Ni u tome nije uspio, pa je prije tri dana stupio u štrajk glađu. Tom prilikom, uz pomoć zaštićenog svjedoka, došao je do djelića istine:

„Danas je pronađeno tijelo. Ja nisam siguran da li je to moje dijete. Zaštićeni svjedok odveo me u tri sata, poslije deset sati štrajkanja, na grobnicu. Sutradan sam ja provjerio da ima nešto. Pozvao sam onda Sadika da kažem kako ja mogu da nađem, a vi ne možete deset godina da nađete“, priča Đemail.

Hasanović je obavijestio Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i u četvrtak je ekspertni tim Instituta za nestale Bosne i Hercegovine ekshumirao jedno nekompletno tijelo.

„Po naredbi Tužilaštva i Suda BiH vršimo potragu za osam žrtava rata koji su nestali 1993. i 1994., gdje po određenim saznanjima imamo indicija da bi mogli da budu na ovom prostoru. Mi vršimo detaljno prekopavanje cijelog prostora na ovoj lokaciji. Na jednoj lokaciji nedaleko odavdje smo do sada pronašli jedno tijelo koje doduše nekompletno, bez lobanje, uz pomoć dobrih ljudi i svjedoka“, navodi Sadik Selimović, istražitelj Instituta.

Selimović napominje da će se posao na lociranju masovnih grobnica nastaviti:

„Trenutno se nalazimo lokalitetu Jasenove. Mi ćemo i dalje nastavati traganje što se tiče ovih osam žrtava i ne znamo da li ćemo ih naći, da li nećemo, da li nam je informacija tačna ili nije. Mi smo dosad u četiri ili pet navrata na ovom području Jasenove vršili iskopavanje, ali nam se nisu pokazale inforamcije tačnima. Međutim, jutros se krenulo, našlo se to tijelo - doduše i prije su bile vidljive čizme. Nadamo se dobrom uspjehu“, pojašnjava Selimović.

Đemail Hasanović upozorava da će nastaviti put do istine do hapšenja počinilaca ubistva njegovog sina i komšija:

„Deset godina sam ja u saradnji sa Inspektoratom za nestale i sa Uredom za nestale. Prije dvije godine Murat je poslao neku ručni tim, obišli smo sva sela ovdje tražeći, ništa nismo našli. Bilo je neuspješno. Odgovaraće javni tužilac ukoliko ne pohvata sve ljude - trinaest ih ima. Nek dođe sa mnom da ih izvede ovdje i moraju naći tijela“, zaključuje Đemail Hasanović.

XS
SM
MD
LG