Dostupni linkovi

Đukanović: Društvene institucije ruži, SDP-u prigovara


Milo Đukanović drži premijerski čas u skupštini
Milo Đukanović drži premijerski čas u skupštini

Tokom premijerskog sata održanog u srijedu, predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Đukanović je, odgovarajući na pitanje iz poslaničkog kluba sopstvene partije osuo paljbu po brojnim društvenim činiocima koji, po njemu, opstuiraju Vladine aranžmane sa stranim investitorima.

Koristeći teške riječi poput „štetočinstva“ i „subverzivne djelatnosti“, premijer Milo Đukanović je optužio „dio upućene javnosti, državnih organa, političkih partija i NVO sektora“ za destruktivne aktivnosti u cilju onemogućavanja“ stranih ulagača da realizuju svoje investicije što, navodno, može proizvesti dugoročne štete po državu.

Zanimljivo je da premijer Milo Đukanović nije polemisao sa argumentima kritičara Vladinih aranžmana sa stranim investitorima ali je vrlo jasno etiketirao njihovo protivljenje spornim ugovorima.

Takva subverzivna aktivnost je obavezno upakovana u zavodljivu demagošku argumentaciju zabrinutosti njenih aktera za očuvanje nacionalnih resursa i suzbijanje potencijalne korupcije u društvu. Najubjedljiviji primjer takve neodgovornosti prema Crnoj Gori je slučaj Kraljičina plaža – Dubovica gdje je višemjesečna negativna i neutemeljena kampanja rezultirala odustajanjem investitora. Ovo nije jedini primjer ali je postao najupečatljiviji zbog uloge koju je na tom planu imala nova ad hoc formirana skupštinska većina sa kapacitetom da osujeti realizaciju ovog projekta.“

Premijer Milo Đukanović je i ranije nedvosmisleno iskazivao nezadovoljstvo činjenicom da je rad Vlade ipak ograničen nadležnostima parlamenta koji je zbog više spornih aspekata odbijao da da saglasnost za više Vladinih projekata, pa je takvo postupanje Skupštine nazvao – parlamentarnom diktaturom.

U manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, odbacuju premijerove optužbe na račun dijela društva koji se protivi spornim aranžmanima sa stranim investitorima.

Funkcioner SDP-a, Džavid Šabović kaže da partije nemaju obavezu da u Skupštini glasaju kako bi odgovaralo Vladi i premijeru.

„Mi nećemo da nam Skupština liči na fiskulturnu salu u kojoj mi, kada nam dođu zakoni iz Vlade, dižemo ruke. Mi želimo da ti zakoni budu najbolji i primjenljivi. Hoćemo da ono najvrijednije što imamo zadržimo što duže, a ako nešto već moramo da prodamo, onda da odredimo cijenu koja odgovara. Ne želimo da ono što on želi, na sastancima sa nekakvim novim „deripaskama“, daje budzašto. To nećemo dozvoliti.“

Reagovala je i opozicija. Funkcioner Demokratskog fronta, Milutin Đukanović kaže da teškim riječima i optužbama na račun svih koji zapravo štite interese građana i države, premijer Milo Đukanović samo traži alibi za svoje i Vladine promašaje.

„Mi smo se toliko naslušali o raznim projektima, a vidjeli smo da je Telekom prodat za sumu koja odgovara njegovoj trogodišnjoj dobiti. Problemi su i sa Elektroprivredom, a vidjeli smo i kakvi su problemi bili sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma čiji se potencijani problemi sada još ne mogu sagledati. Jednostavno imamo lošu Vladu bez vizije razvoja. To što Vlada traži krivce u parlamentu, to je već njen problem. Naslušali smo se priča o boljem životu, ali građani bolje znaju kako žive nego što premijer želi da primjeti, a ovo je samo traženje alibija za tešku ekonomsku situaciju. Nije do svega toga došlo zbog dvije ili tri odluke Skupštine. Očigledno je da Vlada samo zna da se zadužuje i prodaje. Tako može svako da vodi politiku.“

Milutin Đukanović smatra i da su optužbe premijera Mila Đukanovića bile i u funkciji vršenja uticaja na manjeg koalicionog partnera, Socijaldemokratsku partiju koju za nekoliko dana očekuje kongres na kom će birati predsjednika između dva kandidata – sadašnjeg, Ranka Krivokapića i potpredsjednika Ivana Brajovića, inače ministra saobraćaja koji bi, po mnogim procjenama, više odgovarao premijeru Milu Đukanoviću.

I funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja smatra da je, pošto je Đukanović naciljao i, kako je rekao, novoformiranju ad hoc skupštinsku većinu, žaoka njegovog izlaganja bila i u funkciji predstojećeg kongresa SDP-a.

„Siguran sam da to uveliko ima veze sa njihovim unutar-koalicionim odnosima i da se time šalje politička poruka i vrši pritisak uoči kongresa SDP-a. U vezi toga nema dileme.“

Funkcioner SDP-a, Džavid Šabović zaključuje: „Vjerovatno on ima tu namjeru. I ja u vezi sa tim imam neke informacije, a vidim i svojim očima. On bi želio da se za sve pita. Ne samo u svojoj partiji. Međutim, mi ne želimo da budemo samo nijemi posmatrači. Mi želimo da kažemo – ne.“

XS
SM
MD
LG