Dostupni linkovi

Dnevnik Ilka Ćimića: Linićeva sudbina poput Sanaderove


Ilko Ćimić
Ilko Ćimić
Ilko Ćimić je dobitnik ovogodišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za internetsko novinarstvo "Marija Jurić Zagorka". Samo godinu dana ranije dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo i to kao prvi novinar internet medija u istoriji Hrvatske.

U obrazloženju nagrade je, među ostalim, pisalo i da je već nagrađivani istraživački novinar portala Index.hr, "posljednji novinar u Hrvatskoj za kojeg biste željeli da u tekstu o vama iskoristi frazu: 'Krenimo redom'... "Pisao je o najtežim temama što danas možda jest kazneno djelo u ovoj državi, ali javnost, kao i kolege, apsolutno imaju razloga da budu zahvalni Ilku što tako dobro zna koga, kada, gdje, kako i zašto treba osramotiti."

* Subota, 24. svibanj

Od jutra sam u dilemi. Hoću li otvoriti sezonu kupanja u moru ili ću to ostaviti za lipanj? Došao sam iz Zagreba u Dubrovnik prije tri dana i već se danas moram vratiti. Doma sam još par sati, a onda pravac Split pa Zagreb gdje će trebati pratiti europske izbore. Čini mi se da je više ljudi na plažama nego što će ih izaći na nedjeljne izbore. Razmišljam o bezbrižnosti, predaji valovima neminovnosti, nemoći da se išta promijeni. Prenuo me zvuk telefona.

"Hej jesi gledao Dnevnik 3 sinoć?", pita me kolegica. "Nisam!", odgovaram. "Ma znaš, ministarstvo kulture ti se očitovalo na tvoj članak o UNESCU. I znaš što? Nisu rekli ništa. Zapravo jesu! Rekli su da ne žele ništa komentirati jer je izborna šutnja. Zamisli! I z b o r n a š u t n j a!", kaže mi kolegica naglašavajući svako slovo. Sporni članak zapravo je najnovija afera oko dubrovačkog golfa, a riječ je o izvješću UNESCO-a gdje stoji da im Hrvatska nije dala sve podatke oko golfa te traže hitan prestanak bilo kakvih radova na Srđu i Bosanci. Prijeti se i skidanjem Dubrovnika s liste gradova svjetske baštine.

Ministarstvo kulture proglasilo je moj članak, a tako valjda i izvješće UNESCO-a, politikantskim!? Uostalom, Dnevnik je bio oko 22 sata, a izborna šutnja nastupila je par sati kasnije. Suludo! Kao i činjenica da tu nema ništa što bi prekršilo izbornu šutnju. Igre oko golfa tako se nastavljaju. Lokalna i državna vlast nastavlju tradiciju od dubrovačkog referenduma. Šute, ne daju podatke, manipuliraju i otvoreno lažu.

Oni su tu ionako samo zbog profita.

* Nedjelja, 25, svibanj

Naravno, nisam otvorio sezonu kupanja. Umjesto mora uronio sam u postotke izlaznosti, brojanja glasova birača, preračunavanje mandata. A kada se sve izračunalo ispalo je da HDZ slavi! Zna se!

Od kada je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić 11. ožujka u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu izreklo nepravomoćnu presudu prema kojoj je HDZ član kriminalne skupine toj stranci je jednostavno krenulo. Pobijedili su tako na europskim izborima mjesec dana kasnije, dobili su lokalne izbore u lipnju te godine, a sada opet europske. Hrvati, jednostavno vole takve. Oni vole takve koji "se snađu". Možda i SDP-u pomogne nekakva presuda protiv Linića, Merzel, Sabe i ostale ekipe. Čisto da narod zna da se i oni dobro snalaze.

U Europu iz Hrvatske šaljemo Marijanu Petir. Ona je do sada izgubila sve izbore osim za homofoba godine. Imat će dobro društvo i osiguranje jer ide i Ruža Tomašić koja za sebe kaže da može "svladati četvoricu muškaraca". Tomašić je euroskeptik za koju je Hrvatska samo za Hrvate, a svi su ostali gosti, dok je HDZ na čijoj je listi bila proeuropski.

Ma nema veze. Broje se glasovi, politički bodovi, a ni plaća nije zanemariva.

* Ponedjeljak, 26. svibanj

Vijest dana nije još jedna pobjeda HDZ-a, srozavanje vladajućeg SDP-a, vrhunska trgovina HNS-a za kojeg nitko ne glasa a osvajaju mandate, a nije ni nestanak laburista i odlazak Dragutina Lesara. Nije vijesti ni što glasači Nikice Gabrića nisu progledali unatoč bogato plaćenoj kampanji. Glavna vijest je Mirela Holy i njen ORAH.

Osnovala je stranku svega par mjeseci prije i ako se gledaju samo preferencijalni glasovi ostvarila je četvrti rezultat. Za nju je glasalo više od 52 tisuće birača. No, što je bilo presudno? Holy ima teoriju o chemtrailsima, tragovima zrakoplovima. Ona vjeruje da su to kemijski tragovi u atmosferi. Na naslovnicama su bile njene izjave o legalizaciji marihuane, a i legalizacija prostitucije joj je sasvim OK. Iza Holy su uglavnom nevladine ekološke organizacije tzv. zeleni, a jaše i na valovima teze "borbe malih protiv velikih". Slovi kao političar koji stoji iza svojih obećanja. No, je li stvar u tome?

Holy se u ožujku 2010. godine, kao članica SDP javno ispričala zbog prekrajanja zagrebačkog prostora u mandatu Milana Bandića te zbog njegovih igra u s Prostornim planovima i GUP-om. Tada je govorila i o tome da kada SDP dođe na vlast da će se to mijenjati. No, nije se promijenilo ništa. Razgovarao sam s Holy nakon što je imala manje od mjesec dana staža kao ministarka okoliša i prirode te sam je pitao što će sada napraviti s pričom kako je Ivica Todorić preko gradonačelnika Milana Bandića došao do Kulmerovih dvora te prilagođavao Park Prirode. Jasno mi je rekla: Ništa.

Čini mi se da je ipak bilo presudno što se Holy odmetnula od Zorana Milanovića, svog bivšeg stranačkog vođe. Odmetnuo se i Tonino Picula, pa je zabilježio najbolji rezultat od svih.

* Utorak, 27. svibanj

Paulinu Januzs upoznao sam 16. lipnja 2012. godine na otoku Ugljan. Kako znam datum? Gledali smo zajedno Europsko prvenstvo, igrali su Češka i njena Poljska. Gol Jiračeka u 72. minuti za 1:0 označio je i kraj europske avanture za hrabre Poljake. Da je Paulina i više nego hrabra, saznao sam nekoliko mjeseci kasnije kroz njene članke. Paulina je danas žrtva Senada Hadžifejzovića, bosanskohercegovačkog novinara godine koji je u središnjem dnevniku svoje informativne kuće FACE TV pokrenuo hajku na nju. Jedan sam od potpisnika pisma podrške u kojem tražimo solidarnost s Paulinom.

"Na hajku kojoj je izložena moramo reagirati svi skupa, jer je, u protivnom, samo pitanje vremena ko je sljedeći", stoji u pismu no nevjerojatna je ta lavina koja je proizašla iz Paulininog kritičkog članka o poplavama.

Zaključujem kako Bosna i Hercegovina nije izuzetak u onoj tezi kako se najbolji bifteci uvijek rade od svetih krava. Poljske nema na ovom Svjetskom prvenstvu u nogometu, ostaje mi navijati za Paulinu. Da se vrati što prije u BiH i nastavi ondje gdje je stala.

* Srijeda, 28. svibanj

Kolega s Indexa Drago Miljuš, našao se u problemima. Njegov problem je jako velik. Ne voli ga gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Splitski gazda odlučio je mog kolegu i dobrog prijatelja ne pozivati na službeni protokol i ceremonije Grada Splita. Pisao je Baldasar i šefu HND-a Zdenku Duki te ga u uljuđenoj pismenoj formi pitao što mora napraviti da Miljuša više ne gleda.

Baldasar je tako samo jedan u nizu političara koji ne voli imati u svojoj blizini ljude koji vide njegove greške. Oni vole oni koji gode njihovoj taštini. Miljuš nije takav. Zato je nepoželjan.

"Više ovdi nećeš uć' dok sam ja ovdi. Ja ti to kažem, da ću ti ja zabranit, ja sam ovdi šef", tjerao je prije četiri godine vulgarni Željko Kerum Miljuša. Danas su druga vremena. Baldasar je uglađen. On to radi u pismenoj formi. Misli da postoji uglađeni način da se nekom novinaru kaže: Ja sam šef i gubi mi se s očiju!

E pa neće to ići tako.

* Četvrtak, 29. svibanj

Jurim iz Zagreba prema Rijeci gdje bivši ministar financija Slavko Linić ima konferenciju za novinare. Za sam događaj sam doznao u posljednji trenutak pa moj automobil star malo više od deset godina juri po autocesti kao mladić. Na kraju sam ipak zakasnio, no nisam propustio ništa. Linić je imao monolog od više od sat vremena u kojem je nabacivao blato na svog stranačkog šefa i premijera Milanovića.

Linić je tih. Pokunjen. Pokušava ostaviti dojam odlučnog, ali nedostaje mi ono njegovo lupanje šakom o stol i prijetnje svima koji o njemu loše pišu da će ih stići ruka Porezne uprave. Toga više nema. U press materijalu nalazim rečenicu "No, krenim redom". Mislim se jel' to možda namjerno? Linić i nakon presice pokušava ostaviti ležeran dojam. Priča s novinarima koji su ostali nakon presice i ne pokazuje da ga bole povici ispod prozora "Liniću vrati pare". Pokušavam pitati Linića par pitanja. Ne želi odgovarati. Sliježe ramenima, tiho mi kaže "Pišite" i zatvara mi vrata.

Sjetio sam se slične presice Ive Sanadera kada je htio napraviti puč u HDZ-u malo prije nego što je uhićen. Sanader je u odnosu na Linića bio smisleniji. Uvjeren sam da će im sudbina biti ista.

* Petak, 30. svibanj

Opet na autocestu. Jurim prema Unešiću. I ondje me čeka novinarski zadatak, ali i druženje s prijateljima. Veselim se obećanoj hobotnici ispod peke i slobodnom vikendu. Napokon.

Nakon svih tih silnih korupcijskih hobotnica o kojima se piše, napokon jedna konkretna.
XS
SM
MD
LG