Dostupni linkovi

Dodik branio Mladića, tužitelj osporavao iskaz starim svjedočenjem


Milirad Dodik na suđenju Radovanu Karadžiću
Milirad Dodik na suđenju Radovanu Karadžiću

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je kao svjedok obrane osporavao odgovornost srpskog vojno-političkog vodstva za rat u Bosni i Hercegovini, tvrdeći da je uzrok bio povijesni, a ne posljedica udruženog zločinačkog poduhvata etničkog čišćenje teritorija - koji se želio pridružiti državi Srbiji, kako je navedeno u optužnici.

Dodik je želio staviti rat u Bosni i Hercegovini u povijesni kontekst, navodeći pri tom preuveličane brojke žrtava logora Jasenovac (700 tisuća naprema 80-100 tisuća službene procjene Spomen područja Jasenovac), kao i optužbe da je bošnjački predsjednik Alija Izetbegović - bio pripadnik zloglasne Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu.

Za tu ga je tvrdnju i tužio Izetbegovićev sin Bakir pri domaćem pravosuđu, no Dodik ju je ponovio na Haškom sudu - prebacujući pri tom krivnju za rat na bošnjački nacionalizam, stavljajući ga u kontekst današnjeg radikalnog islamizma - protiv kojeg se bori zapadni svijet.

"Alija Izetbegović je rekao - da je spreman da žrtvuje mir za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i time direktno uveo narode u rat. Odnosno rat je mogao početi jer ga je on i prizivao", optužio je Dodik spominjući Izetbegovićevu knjigu "Islamska deklaracija" i pozivanje na uređenje države po šerijatskom pravu.

Spomenimo i da je general Mladić skoro izbačen odmah po početku iskaza Dodika - budući da je svjedoka pozdravio, što su suci inače prethodno zabranili u sklopu mjera poduzetih sa ciljem ograničavanja verbalne komunikacije i gestikulacije optuženog u sudnici.

Prije 12 godina Dodik kao svjedok haške optužbe

Kako bi osporilo njegove tvrdnje o vjerskom ratu u Bosni i Hercegovini s povijesnim uzrocima, u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je suočilo Dodika s njegovim iskazom od prije 12 godina. U njemu je Dodik kao svjedok optužbe protiv predsjednika tzv. ARK-a Autonomne regije Krajina Radoslava Brđanina - potvrdio kako je glavnu ulogu u ratnim događajima u Banja Luci - igrala tajna policija i Srpska demokratska stranka, SDS.

Tužitelj Alan Tieger pri tom je citirao Dodikove prijašnje riječi o pripadniku DB-a Ljubanu Ećimu.

"Ljubanova grupa bila je poznata svugdje, vrlo poznata u Banja Luci i svi su živjeli u strahu od te grupe. On je s jedne strane bio pod zaštitom Karadžića u Banja Luci, a s druge strane bio je jako blizak Arkanu (Željko Ražnjatović) i Arkanovcima. Uspio je stvoriti utisak da je on tamo Karadžićev čovjek - i da ga nitko ne smije dirati. I Vi ste odgovorili s - da", suočio je svjedoka obrane tužitelj Tieger.

"Da to je moja percepcija bila i da. Tako je izgledalo. Je li bilo točno - vrijeme je pokazalo", potvrdio je, ali i komentirao Dodik, aludirajući vjerovatno na Ećimov pravosudni progon nakon rata 2007. godine, ali ne za ratne zločine - no to je ostalo skriveno od javnosti budući da su suci zatražili zatvorenu sjednicu.

Momčilo Krajišnik, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, Hag, 2013.
Momčilo Krajišnik, svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, Hag, 2013.

Kako bi osporio iskaz o vjerskim uzrocima rata u BiH - tužitelj je citirao i izjave vodećih političara bosanskih Srba, poput Karadžića i Momčila Krajišnika (predsjednika Skupštine RS) - u vezi "općepoznatih činjenica kako se bosanski muslimani nisu smatrali vjerskim fundamentalistima".

"Ja sam govorio o Izetbegoviću, bosanski muslimani su bili najsekularniji u Europi, ali ipak su prihvatili politiku Alije Izetbegovića", odvratio je Dodik.

Zapovjedni lanac SDS-a u općinama iz optužnice

Kako bi pokazao da je vojno-politički vrh bosanskih Srba čvrsto upravljao s događajima na terenu i općinama u kojima je prema optužnici počinjen progon, negdje i s razmjerom genocida - tužitelj Tieger je citirao i Dodikove prijašnje riječi - o disciplini lokalnih političara SDS-a prema politici njihovog vođe Radovana Karadžića.

"Njihova funkcionalna postavljanja u to vrijeme omogućavala su njihovu i moć. Kako i ja imam danas moć predsjednika republike, tako su i oni imali svoje institucionalne moći. Naravno da su bili usmjereni da surađuju jedni s drugima. Apsolutno, ne mislim da bi bilo što drugo bilo u redu", potvrdio je Dodik i ovaj put zapovjedni lanac unutar SDS-a, a koji je na prethodnom suđenju Karadžiću 2013. godine – pokušavao osporiti, prebacujući političku zapovjednu odgovornost s optuženog – na Skupštinu bosanskih Srba.

Dodik je ipak nastavio osporavati da je postojao plan stvaranja etnički čistih teritorija koji se proveo u općinama na koje su vlasti bosanskih Srba 1992. godine polagale pravo. Na kraju ispitivanja u ponedjeljak tužitelj Tieger je citirao govor Karadžića u Skupštini SFRJ iz 1991.godine u kojem se govori - da je sve spremno, ali da se samo čeka "Alijina (Izetbegović) greška".

Nakon Dodika, koji će svjedočenje nastaviti i u utorak, ovaj tjedan na suđenju generalu Mladiću očekuje se i iskaz portugalskog diplomata Žozea Kutiljera (Jose Cutileiro).

(Dio iskaza Dodika)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG