Dostupni linkovi

Dogovor o makedonskoj vladi: Oprezna nada u mogućnost promene


Zgrada parlamenta, Skoplje
Zgrada parlamenta, Skoplje

Predstavnici četiri najveće političke partije nakon maratonskih pregovora su postigli saglasnost o svim spornim pitanjima iz dogovora koji je postignut u junu i julu.

Sa zakašnjenjem od 16 dana, dogovoreno je da generalni sekretar opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Oliver Spasovski bude ministar unutrašnjih poslova, a da podpredsednik ove partije Frosina Remenski bude ministar za rad i socijalnu politiku.

Opozicija ulazi sa svojim ljudima u još tri ministarstva, gde će oni biti zamenici ministra. Usaglašeni su i zakoni o vladi, izborni zakonik, kao i zakonska rešenja o takozvanim zviždačima i o objavljivanju prisluškivanih materijala.

Lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski, te predsednik SDSM-a Zoran Zaev nakon višečasovnih pregovora su izjavili da su zadovoljni krajnjim ishodom, te su okrivili jedan drugog zbog odugovlačenja sa provedbom dogovora iz jula

„Naš strateški cilj kao partija je bio betoniranje datuma izbora, o čemu smo iz SDSM-a pokušavali da bude odložen. Ali, mi to nismo dozvolili i insistirali smo da ostane 24. april i uspeli smo u tome. Sa zakonima koje ćemo predložiti parlamentu, biće definisano da će se 24. aprila iduće godine održati prevremeni parlamentarni izbori“, rekao je Gruevski.

Zaev je informišući o kadrovskim rešenjima opozicije, naveo kakve će nadležnosti imati ministri i njihovi zamenici.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

„Dopunski zamenik ministra ima prava na veto za stvari koje se odnose na organizaciju izbora. Isto tako je potvrđeno da će ministar unutrašnjih poslova moći da razrešuje i raspoređuje rukovodna lica. Svakako, naša intencija nije da promenimo sve rukovodioce, tamo ima profesionalaca, mi samo tražimo fer šansu da izvršimo obavezu rukovođenja sa ministarstvima. Ovo radimo da bi dobili garanciju da će građani moći slobodno izraziti svoju volju na izborima 24. aprila“, naglasio je Zaev.

Prema ranije postignutim dogovorom, trebalo bi da premijer Gruevski napusti funkciju 100 dana pre izbora, a da vladajuća partija naznači novog šefa vlade.

Analitičari su sa različitim očekivanjima oko toga šta će doneti svi dogovoreni zakoni i sporazumi. Univerzitetski profesor Temelko Risteski smatra da je ovo korak napred sa aspekta demokratizacije društva.

„Ulaskom opozicije u vladu povećava se stepen kontrole. Dvoje ministara nisu mnogo, ali u svakom slučaju su korak napred u smislu ograničavanja vlasti da radi šta hoće“, reči su Risteskog.

Analitičar Alajdin Demiri je skeptičan da se nešto može suštinski promeniti u tako kratkom periodu koji ostaje do izbora

„Realno je da se ništa ne može promeniti ako se uzme u obzir da su oni u poslednjih deset godina zabetonirali sve strukture, pa će jedan ministar tamo biti gost. On kao ličnost će biti nemoćan pred svima i pred čitavom aparaturom i strukturom u ministarstvima“, smatra Demiri.

Takođe, analiticari su skeptici i u vezi poštovanja svega onoga što je dogovoreno, s obzirom na loša iskustva iz poslednjih nekoliko meseci, kada su skoro svi rokovi bili prolongirani, a svi problemi rešavani sa velikim međunarodnim pritiskom.

XS
SM
MD
LG