Dostupni linkovi

Dogovor opozicije i SDP-a bio bi korak ka demokratizaciji


Gradska uprava u Podgorici
Gradska uprava u Podgorici

Ni dva mjeseca nakon održanih lokalnih izbora nije formirana vlast u Podgorici, kao strateški najvažnijem političkom centru u kome živi trećina građana Crne Gore, a još uvjek se ne zna ko će i na koji način formirati vlast. U toku je pokušaj postizanja dogovora dijela političkih partija da razvlaste Demokratsku partiju socijalista. Čime bi to moglo da rezultira?

Iako prethodna dva mjeseca od održavanja lokalnih izbora na prvi pogled nisu potrošeni racionalno jer nije formirana vlast u najvećim gradovima uključujući i Podgoricu, ovakva situacija nije neočekivana kada se zna da postoji mogućnost, da dvodecenijska vlast Demokratske partije socijalista u Glavnom gradu može biti prekinuta potencijalnim dogovorom opozicionih partija i koalicije Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore koji zajedno imaju jedan mandat više nego Đukanovićeva partija.

Velizar Kaluđerović iz opozicione Socijalističke narodne partije očekuje da dođe do promjene vlasti u Podgorici:

„Ljekovito je, politički i demokratski da se napravi demokratska promjena vlasti, da se pogleda šta je ta vlast radila. Da se malo otvore papiri jer je mnogo afera vezanih za funkcionisanje lokalne vlasti posebno u zadnjih petnaestak godina", naglašava Kaluđerović.

Više nedjelja su trajali pregovori između Krivokapićeveog SDP-a i Đukanovićevog DPS-a o formiranju vlasti u Podgorici, međutim razgovori su okončani bez dogovora. Stoga je Krivokapić pozvao i opoziciju na dogovor, odnosno zatražio da opozicija da podršku manjinskoj gradskoj Vladi.

Lider DPS-a Milo Đukanović je, u intervjuu radiju Crne Gore, uslove SDP-a nazvao pretencioznim, ucjenjivačkim, pa i nevaspitanim:

“Nije ni dozvoljivo za nas, ucjenjivati nekoga ko je od 59 mandata osvojio 29. Čak dozvolite da kažem nije vaspitano. Evo, ne da nije politički kulturno, nije ni vaspitano. Da li bi vi ili ja, sebi dali za pravo da sa devet posto podrške u kući ili u partiji, gradu ili državi tražite odgovornost da vodite tu zajednicu. Zar to nije pretenciozno? Ja mislim da jeste", konstatovao je Đukanović.

Da će teško doći do novog saveza na lokalnom nivou između DPS-a i SDP-a, koji inače tvore koaliciju na državnom nivou, govori i Đukanovićeva reakcija na upozorenje lidera Socijaldemokrata da će inicirati izglasavanje nepovjerenja Vladi ukoliko se ponovi politička korupcija u Podgorici:

„Dakle, ovo meni liči kao galama onog koji nije dovoljno siguran u svoje stavove i u svoje pozicije i zbog toga se šalju navodno prijeteće poruke oko skraćivanja mandata i ne znam šta...formiranja tehničke Vlade ili organizacije prijevremenih parlamentarnih izbora", rekao je lider DPS-a.

Bez obzira da li će dogovor biti postignut sa opozicijom, Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore smatra da se radi o komplikovanom političkom procesu jer su Socijaldemokrati sa Đukanovićevom strankom već petnaestak godina u koaliciji:

„Proces nije jednostavan jer ipak znamo da su oni petnaestak godina koalicioni partneri, mislim na SDP i DPS i svaki rastanak je bolan", navodi Bojanić.

Velizar Kaluđerović kaže da postoje svi uslovi da dođe do smjene vlasti u Podgorici:

„Nema razloga da ne gajimo optimizamu u pogledu uspjeha razgovora, tim prije što kolege iz Demokratskog fronta i mi iz SNP-a, bez prethodnih uslovljavanja rekli hajde da zajedno razvlastimo DPS jer to je značajan demokratski iskorak", ocjenjuje Kaluđerović.

Crna Gora će učiniti napredak ukoliko dođe do promjene vlasti u Podgorici, ili će se vratiti tri koraka unazad ukoliko se politički proces bude vratio na doskorašnje stanje, smatra Mladen Bojanić:

„Crna Gora je, mogu reći, ili na prekretnici ukoliko se naravno desi da u Podgorici bude formirana vlast od SDP-a i opozicionih stranaka, jer bi to bio početak jednog procesa nove demokratizacije u Crnoj Gori. Ili ćemo se vratiti korak unazad eventualnim nedogovorom, novim izborima ili nekom novom kombinatorikom da SDP sa DPS-om napravi vlast. U tom slučaju se vraćamo, ne jedan korak unazad nego mi se čini i tri koraka", naglašava Bojanić.

Evo kako građani Podgorice ocjenjuju izostanak i neizvjesnost oko formiranja vlasti u Glavnom gradu koja traje dva mjeseca:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG