Dostupni linkovi

Lavrov i Keri dogovorili da ministarstva odbrane budu na vezi


Sergej Lavrov i Džon Keri
Sergej Lavrov i Džon Keri

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se da ministarstva odbrane dve zemlje budu na vezi, kako bi se izbegli konflikti na nebu Sirije.

Kako prenose moskovski mediji, Lavrov je Keriju kazao da će Rusija gađati isključivo pozicije terorista "Islamske države" i da su glasine o drugim ciljevima neosnovane.

Prethodno je Keri izjavio da su SAD spremne da pozdrave vojnu operaciju Rusije u Siriji, koja je počela u sredu, ako je usmerena protiv terorističkih organizacija Islamska država i Al Kaida. Pred UN je rekao da bi SAD bile "ozbiljno zabrinute" ako bi Rusija izvela avionske napade na druge organizacije.

“SAD podržavaju svaki istinski napor u borbi protiv grupa povezanih sa Islamskom državom i Al- Kaidom, posebno protiv grupe Al-Nusra. Ako nedavne i aktuelne akcije Rusije budu pokazale posvećenost da se ta organizacija pobedi, onda smo spremni da pozdravimo te napore i da nađemo način da izbegnemo kokflikt u našim operacijama i time pojačamo vojni pritisak na Islamsku državu i povezane grupe. Ali, borba protiv Islamske države ne sme da pruža podršku predsedniku Sirije Bašaru El Asadu.”

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak preciznih napada iz vazduha na pripadnike "Islamske države" na teritoriji Sirije. U njihovom izveštaju se navodi da su komandno mesto i pripadnici "Islamske države" locirani u planinskoj oblasti u Siriji.

Pоrtpаrоl аmеričkоg prеdsеdnikа, Džоš Еrnеst, rekao je da pažljivo prate mete ruske vojske.

“Ministarstvo odbrane će pratiti aktivnosti Rusije. Još je rano da kažem koje su im mete i šta će gađati.”

Američki ministar odbrane Eš Karter je osoblju ministarstva naložio da razgovaraju s ruskim zvaničnicima kako bi se obezbedilo da se vazdušne operacije SAD i Rusije međusobno ne ometaju u Siriji. Rusija je prethodno potvrdila da je napade na položaje Islamske države počela na poziv Bašara el Asada. Keri je odlučan da podrška Asadu ne može biti put za borbu protiv Islamske države.

“Da ne bude zabune, odgovor na građanski rat u Sirji ne može se tražiti u vojnom savezu sa Asadom. Ali, uveren sam da se može pronaći u u široko podržanoj diplomatskoj inicijativi, usmerenoj ka pregovorima o političkoj tranziciji koja bi bila prihvaćena pred Savetom Bezbednosti, a koju bi prihvatili svi građani Sirije koji odbacuju diktaturu i terorizam i zalažu se za izgradnju stabilnog i ujedinjenog društva.”

Inače, tokom dana su opozicioni aktivisti u Siriji naveli da je 16 civila poginulo u gradu koji su, kako je rekao sirijski vojni zvaničnik, napali ruski avioni, dok je umerena pobunjenička grupa navela da je ona bila meta napada. Rusija je negirala navode da je u napadima ruskih aviona u Siriji bilo civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG