Dostupni linkovi

Dve osobe optužene za ubistvo Njemcova


Boris Njemcov
Boris Njemcov

Dva muškarca optuženi su u nedelju da su učestvovali u ubistvu Borisa Njemcova, dok se tri druge osobe i dalje vode kao osumnjičene. Sudija koji je razgovarao sa optuženima i osumnjičenima je kazao da je jedan od njih priznao da je umešan u ubistvo.

Pet osoba za koje se sumnja da su povezane sa ubistvom u nedelju su izvedene pred sud u Moskvi.

Portparolka suda u okrugu Basmani Ana Fadejeva (Anna Fadeyeva)rekla je da je optužnica podignuta protiv Zaura Dadajeva (Dadayev) i Anzora Gubaševa (Gubashev), koji su optuženi za “ubistvo Borisa Njemcova, dok su tri druge osobe i dalje osumnjičene”.

“[Sve u svemu] Sud u Moskvi primio je pet pet podnesaka za odobrenje pritvora kao mere zadržavanja za osumnjičene u slučaju ubistva Borisa Njemcova”, rekla je Fadejeva.

Prema izveštajima Rojtersa, sudija koji je razgovarao sa optuženima i osumnjičenima je kazao da je Dadajev priznao da je umešan u ubistvo. Dadajev će biti zadržan u pritvoru do 28. aprila.

Sva petorica muškaraca su čečenskog porekla iz severnog Kavkaza.

U protekla 24 sata, broj osumnjičenih za ubistvo ruskog opozicionara porastao je sa dve na pet osoba. Podsetimo, Gubašev i Dadajev su pritvoreni u subotu, a kasnije su pritvorena još dva muškarca, čija su prezimena Bakajev (Bakhayev) i Eskerhavov (Eskerkhanov). Njihov slučaj će, kako pišu mediji, biti poveren drugom sudiji.

Bakajev i Eskerhavov su navodno u srodstvu sa Dadajevim.

Mediji prenose da je Dadajev bio zamenik komandira u bataljonu čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova "Sever",dok je Gubašev radio u privatnoj moskovskoj kompaniji koja se bavi obezbeđenjem.

Nije poznato da li je Dadajev i dalje član pomenutog bataljona ili ga je napustio, navodi Rojters.

Do hapšenja petorice muškaraca došlo je nešto više od nedelju dana nakon ubistva Njemcova, žestokog kritičara aktuelne ruske vlasti.

Međutim, još uvek su nepoznati kako detalji istrage, tako i mogući motiv koji su ljudi koji su upritvoru imali da ubiju opozicionog političara.

Njemcovljevi saveznici veruju da je naredba za ubistvo stigla iz vrha ruske vlasti koja je, kako smatraju, odlučna da se obračuna i ućutka protivnike. No, ove optužbe vlast je snažno odbacila.

Atentat na Njemcova ustalasao je opoziciju u Rusiji i izazvao izliv međunarodnih osuda.

Istražioci smatraju da su ubice želele da destabilišu Rusiju koja zbog krize u Ukrajini ima najgore odnose sa Zapadom još od Hladnog rata. Međutim, takođe su istraživali mogućnost da je opozicioni političar ubijen zato što je kritikovao ulogu Kremlja u ukrajinskom konfliktu ili zbog njegovih osuda terorističkog napada na magazin “Šarli ebdo”, koji su izveli islamisti u Parizu.

Mihail Fedotov (Mikhail), šef Saveta za ljudska prava u Predsedništvu Rusije, rekao je agenciji Interfaks da je važno da i oni koji su naručili ubistvo Njemcova, kao i oni koji su ga izvršili budu izvedeni pred lice pravde.

U svetlu vesti o pritvoru za petoricu muškraca, advokat Njemcovljeve devojke Ane Duritske (Anna Durytska), koja je bila sa Njemcovim u trenutku njegove pogibije, rekao je medijima da će njegova klijentkinja možda biti pozvana na ispitivanje.

XS
SM
MD
LG