Dostupni linkovi

Zbog nacionalne bezbjednosti, Džomić ne može preko granice


Velibor Džomić
Velibor Džomić

Da li će odluka crnogorske policije, od pocetka februara, kojom je svešteniku Srpske pravoslavne crkve Veliboru Džomiću naloženo da napusti Crnu Goru, postati trajna? Džomiću, koji nema crnogorsko državljanstvo, policija je odbila da izda dozvolu za boravak, na osnovu procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost da Džomić predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost. Situaciju je dodatno zakomlikovala naknadna odluka Upravnog suda kojom se Džomiću odobrava ostanak u Crnoj Gori do okončanja njegovog dugogodišnjeg spora sa državom. No i pored toga on je u ponedjeljak popodne vraćen sa granice.

Pokušaj ponovnog ulaska u Crnu Goru podgoričkog paroha Velibora Džomića bio je neuspješan, jer mu je na graničnom prelazu Vraćenovići službenik saopštio da ne može u Crnu Goru. Džomić je medijima saopštio da nije dobio nikakav dokument o zabrani, već da je službenik postupio po usmenoj naredbi nadređenih.

Zbog toga će Džomićev advokat Zoran Piperović podnijeti krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su i pored odluke Upravnog suda kojim se Džomiću praktično odobrava ostanak u Crnoj Gori, donijeli odluku da on ne može preko granice:

Advokar Zoran Piperović
Advokar Zoran Piperović

„On je vraćen sa granice na osnovu usmenog saopštenja dežurnog policajca koji mu je kazao da je to usmeno naredio izvjesni načelnik ili komandir Knežević. Oni su čak htjeli da mu u pasoš stave zabranu i tražili mu pasoš iako stavljanje zabrane ulaska u neku državu podrazumjeva postupak koji bi se sproveo. Takav postupak prema njemu nije proveden. Džomić je pokazao pravosnažnu sudsku odluku policajcu, kojom mu se dozvoljava da uđe u državu Crnu Goru. Na to je policajac reagovao tako što je rekao da sačeka pola sata i onda rekao da ima usmeno naređenje da ga ne pusti u Crnu Goru. Ja sličan primjer bezakonja nisam vidio, niti mi je poznato niti to u civilizovanoj državi može da se dogodi. Evo ovdje može. Zbog toga sam ja namjerio da sjutra napišem i podnesem Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv odgovornih u MUP Crne Gore“, rekao je Piperović.

Podsjetimo, sveštenik Velibor Džomić nekoliko godina vodi pravni spor sa državom u kojem zahtjeva status privremenog boravka. U toku tog postupka MUP je donosio više rješenja da Džomić nelegalno boravi u Crnoj Gori, a Upravni sud je donosio presude u korist Džomića.

Tako je i nedavno MUP dao nalog Džomiću da napusti Crnu Goru na osnovu mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Džomić je napustio Crnu Goru, a nekoliko dana kasnije Upravni sud je poništio odluku MUP-a i dozvolio privremeni boravak svešteniku do okončanja postupka o njegovom statusu u Crnoj Gori, a pod obrazloženjem spajanja porodice.

Trenutni epilog je da MUP ipak zabranjuje ulazak Džomića u Crnu Goru. Treba reći da su mediji objavili da je Agencija za nacionalnu bezbjednost u međuvremenu ponovila mišljenje da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost te da je MUP obavezan da striktno poštuje dio zakona o strancima, prema kojem se Džomiću zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

Advokat Piperović kaže da se stav Agencije odnosi na drugi proces, a ne odluku Upravnog suda:

„Stav Agencije je bitan u meritumu, samo kod organa koji odlučuje o zahtjevu Velibora Džomić za privremeni boravak po osnovu spajanja sa porodicom. Taj stav ANB-a nema veze sa odlukom MUP-a o privremenoj mjeri niti to zanima ANB, niti ANB zna da privremena mjera treba da bude donesena i nije im to u opisu posla. Ovo je čist hir“, kategoričan je Piperović.

Šoć: Apsurdna situacija

Komentarišući zabranu ulaska i ukupan spor između Džomića i MUP-apodgorički advokat Dragan Šoć kaže da je situacija apsurdna jer je Džomiću zabranjen ulazak u Crnu Goru bez ikakvog pisanog akta, što mu onemogućava da pokrene postupak:

„On se suočio sa faktičkom zabranom protiv koje ne može da preduzme ni jedno pravno sredstvo jer nije formalizovana ta zabrana. Znači to je samo policajac rekao 'meni su naredili da vas ne pustim, akt o tome nemam'. I šta je trebalo Džomić da radi? Da silom pokuša da uđe i izazove incident ili ne daj Bože još nešto gore. U tome je čitav apsurd ponašanja jedne administracije“, ocjenjuje Šoć.

Drugi apsurd prema Šoću je što MUP ne poštuje odluku suda:

„MUP ne poštuje odluku suda zbog čega se postavlja pitanje koja je onda svrha sudske zaštite i sudskih odluka?“, dodaje Piperović.

Agencija za nacionalnu bezbjednost nikada nije saopštila javnosti zbog čega je Džomića okarakterisala kao opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Na naše pitanje da li postoji akt na osnovu kojeg je svešteniku Džomiću zabranjen ulazak u zemlju i da li se radi o aktu kojim mu se trajno zabranjuje ulazak u zemlju, iz MUP-a je za radio „Slobodna Evropa“ ponovljen raniji stav - da policija u svom postupanju poštuje Zakona o strancima koji propisuje da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, ako to zahtijevaju razlozi nacionalne bezbjednosti.

„Obaveza MUP-a je da postupa u skladu sa aktima i mišljenjima ANB-a u svim slučajevima u kojima nam ukažu da je određena osoba prijetnja po nacionalnu bezbjednost“, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG