Dostupni linkovi

Mursi novi predsednik Egipta


Pristalice Muhameda Mursija slave pobedu u Kairu, 24. jun 2012.
Pristalice Muhameda Mursija slave pobedu u Kairu, 24. jun 2012.
Egipatska izborna komisija objavila je u nedelju zvanične rezultate predsedničkih izbora prema kojima je pobedu odneo Muhamed Mursi, kandidat islamističkog Muslimanskog bratstva.

Mursi je osvojio 51,73 posto glasova i tako pobedio protivkandidata Ahmeda Šafika, bivšeg premijera u vladi svrgnutog Hosnija Mubaraka.

Oba kandidata su prethodno proglasila svoje izborne pobede, što je izazvalo napetosti u zemlji, pa su u proteklih nekoliko dana protestovale pristalice oba kandidata.

Vojni savet čestitao je pobedu Mursiju, prenela je egipatska državna televizija. Čestitku je uputio vođa Vrhovnog saveta oružanih snaga, maršal Husein Tantavi.

Egipatske vlasti su pre objavljivanja zvaničnih rezultata bile u stanju pripravnosti, zbog zabrinutosti kakva bi situacija mogla da nastane u slučaju pobede Šafika.

Umesto toga na ulicama Kaira pristalice Mursija slavile su uprkos veoma visokim temperaturama noseći zastave i uzvikujući "Bog je veliki".
Pristalice Muhameda Morsija slave pobedu u sedištu Muslimanskog bratstva
Pristalice Muhameda Morsija slave pobedu u sedištu Muslimanskog bratstva

Mursi na mesto predsednika dolazi nakon 16 meseci od pada Mubaraka. Vojni savet koji je od ustanka vladao zemljom ograničio je nedavno predsednička ovlašćenja što znači da će vođa države morati blisko da sarađuje sa vojskom na planiranom demokratskom ustavu. Vojska je obećala da će predati vlast do 1. jula.

Šezdesetogodišnji inženjer Mursi koji se školovao u SAD, bio je zatvoren za vreme Mubarakovog režima.

On je u predizbornoj kampanji obećao da će, ako bude izabran, obezbediti punu ravnopravnost za hrišćane i žene, kao i široku koalicionu vladu i ustavotvornu komisiju, koja će verno predstavljati naciju.

Mursi je pre drugog kruga izbora rekao i da će za svoje savetnike uzeti hrišćane i jednog od njih imenovati za potpredsednika "ukoliko to bude moguće".

"Naša hrišćanska braća su naši partneri. Oni će imati puna prava, potpuno jednaka onima koje uživaju muslimani", rekao je tada Mursi.

Čestitke i očekivanja

Bela kuća je čestitala novom predsedniku Egipta, a njen portparol Džej Karni izjavio je da se SAD nadaju saradnji s Mursijevom budućom vladom "uz obostrano poštovanje".

Karni je rekao da će ta vlada imati "legitimitet i odgovornost za predstavljanje raznolikog, hrabrog građanstva", a takođe je izrazio uverenje da će Egipat nastaviti da bude "stub regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti" i da je to "od suštinskog značaja".

Upitan šta misli o pobedi kandidata Muslimanskog bratstva, s obzirom da ono ne priznaje državu Izrael, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izrazio nadu da će se mirovni sporazum održati.

"Izrael očekuje nastavak saradnje sa egipatskom vladu na osnovu mirovnog sporazuma dve zemlje koji je od interesa za njihova dva naroda i doprinosi regionalnoj stabilnosti", izjavio je Nentanjahu.

Mnogi građani Egipta smatraju da je Mursi šansa da se konačno reše ostataka starog Mubarakovog režima, dok sekularisti i liberali koji podržavaju Mursija upozoravaju da bi on morao da se izdigne iznad toga kako ne bi odstao samo kandidat Muslimanskog bratstva.

"On mora da stvori osećaj da je predsednik svih Egipćana, a ne samo predsednik određene stranke ili određene grupe ljudi", ocenjuje doktor Muhamed Hasan sa Zagazig univerziteta na kojem Mursi povremeno radi, i dodaje:

"I on to mora da dokaže svojim odlukama - da li sastavljanjem kabineta ili biranjem vodećih figura u zemlji".

Pristalice Šafika svog kandidata videli su kao opciju koja bi se suprotstavila islamistima i koja bi vratila red u zemlju nakon više od godine protesta, ekonomskih poteškoća, straha od kriminala i nestabilnosti.

(VIDEO: Slavlje u Kairu nakon objavljivanja izbornih rezultata)


Rezultati je prvobitno trebalo da budu objavljeni 21. juna, ali je objavljivanje odloženo zbog ispitivanja žalbi koje su podnela oba predsednička kandidata.
XS
SM
MD
LG