Dostupni linkovi

Engel pozvao Kosovo na osnivanje Specijalnog suda


Elliot Engel
Elliot Engel

Američki kongresmen Elliot Engel još jednom je pozvao kosovske vlasti da osnuju Specijalni sud, koliko god to bila teška odluka, a kako sud, u suprotnom, ne bi postao UN-ov sud.

On se u četvrtak obratio poslanicima tokom svečane sednice povodom obeležavanja 25. godišnjice od usvajanja Ustavne deklaracije 1990. godine.

"Ne radi se o tome da li će biti Specijalnog suda ili ne. Za mene, pitanje je da li će biti Specijalnog suda ili UN-ovog suda. Ako se ne formira Specijalni sud onda će biti UN-og suda. U tom slučaju, ne verujem da će Kosovo dobiti fer tretman. Postoje mnogi problemi oko UN-a, iako mislim da Kosovo treba da bude članica UN-a. Ali, put je blokiran zbog Srbije i Rusije, i to je pogrešno i nije fer... UN nije fer kada se radi o Kosovu, ali verujem da je to alternativa Specijalnom sudu ako se Specijalni sud ne usvoji. Biće UN-ovog suda, a po mom mišljenju, to je veliki problem za Kosovo, zato što UN nije pravo mesto. Kao prijatelj Kosova, imam za obavezu da vam kažem kako se o tome osećam", izjavio je Engel.

Engel je izrazio uverenje da će Kosovo postati deo EU i NATO-a i dao obećanje da će nastaviti da radi na tome da pomogne narodu Kosova.

Engel je na čelu američke delegacije koja ove nedelje boravi na Kosovu. Poznat je po pružanju velike podrške nezavisnosti Kosova u američkom kongresu i šire. Na sednici Skupštine povodom 25. godišnjice od usvajanja Ustavne deklaracije, Engel je preneo poslanicima da se na Kosovu oseća kao god kuće i da ga je Kosovo neprestano pratilo kroz njegovu političku karijeru.

Naveo je da je više o tome šta se dešava na Kosovu saznao je kao novoizabrani kongresmen 1999. od prijatelja u New Yorku, Harry Bajraktarija, inače rođenim na Kosovu.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Taj sastanak je promenio moj život, ali nadam se da je promenio i neke od vaših života, jer, što sam više slušao o nepravdi koja se dešavala tada ovde, to sam više želeo da budem deo te borbe kako bi pomogao na uspostavljanju slobode i demokratije u ovoj predivnoj zemlji. Mnogo sam godina hodao po Washingtonu i New Yorku i govorio o slobodi i nezavisnom Kosovu. Govorio sam svima koji su hteli da slušaju da ćemo imati slobodno i nezavisno Kosovo, i tu smo sad, u slobodnom i nezavisnom Kosovu", kazao je on.

On je dodao da su mnogi ljudi sumnjali u to, te je podsetio i na događaje iz 90-ih kada je krenuo na Kosovo da prisustvuje pokušaju održavanja izbora.

"Zaustavili su me na granici. Nisu hteli da me puste, Milošević je rekao da sam problem. Održao sam konferenciju na granici Kosova i Makedonije pred mnogim medijima... Tada sam izgubio naočare i ništa nisam video, ali sam govorio iz srca. Rekao sam da pokušavam da uđem na Kosovo i da me Milošević ne pušta. Ali, preneo sam da imam vest za njega, a to je da ćemo jednog dana svi biti u slobodnom i nezavisnom Kosovu i tada njega nećemo pustiti da dođe. Na neki način sam se našalio, ali to zaista nije bila šala, jer sam znao da će nezavisno i slobodno Kosovo biti realnost jednog dana", poručio je Engel, dodajući da će SAD uvek biti uz Kosovo.

Pored Engela, na sednici u četvrtak govorili su i predsednik Skupštine, Kadri Veselji i Iljaz Ramajlji, predsednik Skupštine Kosova 90-ih.

Drugog jula 1990. tadašnji albanski poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova su ispred skupštine usvojili Ustavnu deklaraciju kojom su proglasili Kosovo kao nezavisnu i ravnopravnu jedinicu tadasnje jugoslovenske federacije, nakon što je režim Slobodana Miloševića ukinuo autonomiju Kosovu.

XS
SM
MD
LG