Dostupni linkovi

EU donela plan za sprečavanje krijumčarenja imigranata


Spaseni migranti u italijanskoj luci Corigliano (arhivska fotografija)
Spaseni migranti u italijanskoj luci Corigliano (arhivska fotografija)

Ministri inostranih poslova Evropske unije doneli su u ponedeljak plan akcije koja započinje u junu, kako bi sprečili krijumčarski lanac imigranata. Plan je donesen mesec dana nakon što je u nesreći izginulo 800 imigranata, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale.

Federika Mogerini, šefica EU za spoljnu politiku rekla je da je to primer kako Unija može da reaguje brzo i odlučno.

“To pokazuje da, kada imamo političku volju da radimo brzo, mi to možemo. Nadamo se da ćemo moći da startujemo već u junu”, rekla je Mogerini.

Gotovo svakodnevno stižu vesti o utapanju onih koji traže spas pristajući na prevoz nesigurnim krijumčarskim brodićima ne bi li se preko Sredozemnog mora domogli Evrope.

U ovoj, dosad neviđenoj, operaciji učestvovaće ratni brodovi i izviđački avioni ispred obale Libije koja je postala jedna od najvećih tranzitnih tačaka za imigrante koji žele u Europu. Ta misija bi morala imati pristanak Ujedinjenih nacija. Velika Britanija radi na nacrtu rezolucije koja treba da da legalitet ovoj akciji.

Federika Mogerini
Federika Mogerini

Čelnici EU su na vanrednoj sednici 23. aprila zatražili operaciju u kojoj bi "zaplnili i uništili plovila" krijumčara iz Libije pre nego što budu korišćena. Glavni štab operacije biće u Rimu.

Federika Mogerini je rekla da nije toliko reč o uništavanju krijumčarskih brodova, već o uništavanju krijumčarkih “biznis modela” i krijumčarskih mreža.

Akcija će se sprovoditi u tri faze: prkupljanje informacija, lociranje kijumčarskih brodova i zatim njihovo uiništavanje. U svemu tome će važnu ulogu igrati Libija na čiju saradnju i parterstvo EU računa.

Nevladine organizacije osuđuju ovu operaciju koja će, smatraju, samo premestiti koridore kojima se koriste krijumčari.

Ove godine je poginulo u Mediteranu 1.800 imigranata.

XS
SM
MD
LG