Dostupni linkovi

EU, Gazprom i jedan brak


Catherine Ray i Tomas Barros-Tastets na dan vjenčanja 2013. godine
Catherine Ray i Tomas Barros-Tastets na dan vjenčanja 2013. godine

Autor Robert Coalson, priredila Sabina Čabaravdić

Evropska unija je saopštila kako u činjenici da je portparolka visoke predstavice EU za vanjsku politiku, Frederice Mogherini, udata za istaknutog lobistu ruskoga Gazproma, nema sukoba interesa.

Catherine Ray udala se za Thomasa Barros-Tastetsa u Francuskoj 19. oktobra 2013.godine. Njen muž je partner u briselskoj filijali lobističke firme “G plus”. U njegovoj biografiji na web stranici stoji da "pomaže i koordinira evropski dio svjetskog konzorcija koji savjetuje velike međunarodne energetske tvrtke u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću."

Iako te "glavne međunarodne energetske tvrtke" nisu imenovane, Barros-Tastets se u medijima najčešće pominje kao "savjetnik u evropskim javnim poslovima Gazproma". Kada je objavljena vijest o njegovoj promociji za partnera, navedeno je da je on “savjetnik Gazpromu u poslovima s nadležnima u Evropskoj uniji”.

U Transparancy registru EU, kao jedan od glavnih klijenata “Diversified Energy Communication” izlistan je i “G plus”, s ukupnim godišnjim prometom izmedju 300.000 i 350.000 eura, a Barros-Tastets je naveden kao jedan od zaposlenika "akreditovan za pristup prostorijama Evropskog parlamenta."

On je 29. novembra vidjen u društvu ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka, kad je ovaj stigao u Brussels na pregovore s evropskim i ukrajinskim dužnosnicima o isporukama plina.

Margaritis Schinas, glavni portparol Evropske komisije, koji je učestvovao u procesu zapošljavanja novog člana svog tima, u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže, da je Catherine Ray izvjestila nadležne u EU o tome čime se njen muž bavi, uključujući i njegov rad za Gazprom.

"Ray je slijedila etičku proceduru kako to zahtijeva Evropska komisija”, piše Schinas i dodaje da je ministrica Mogherini "učestvovala" u procesu odabira, ali nije imenovanja Catherine Ray.

Schinas napominje da su oblasti kojima se portparolka Ray bavi: Afrika, Latinska Amerika i zemlje Zaljeva. “Za evropske poslove, uključujući i Rusiju, zadužena je Maja Kocijančič, dodaje Schinas, koji zaključuje da upravo zbog toga "mi ne vjerujemo da postoji potencijalni sukob interesa!”

Sama Catherine Ray je odbila prokomentarisati bilo šta za RFE.

Bivša talijanska ministrica vanjskih poslova Frederica Mogherini bila je od početka kontroverzan izbor za zamjenu Catherine Ashton. Kritičari su joj zamjerali političko neiskustvo, te strahovali da će biti popustljiva prema Rusiji Vladimira Putina.

Edward Lucas, viši urednik za energiju i prirodne resurse britanskog Economista, koji je ljetos na društvenim mrežama govorio protiv kandidature Mogherini, kaže kako ga posebno brine “zasljepljenost” talijanske ministrice Putinom.

"Čini se da ona do te mjere voli Putina, da se poistevjećuje s njegovim pogledima, da vidi svijet iz njegove perspektive, a ne iz perspektive EU”, kazao je Lucas.

Inače i on, kao i ostali posmatrači briselskih kretanja, smatrali su da bi na poziciju visokog predstavnika za vanjsku politiku trebalo staviti nekog iz centralne Evrope, kakav je na primjer Radek Sikorski, nekadašnji ministar vanjskih poslova, a trenutni predsjednik poljskog Parlamenta.

Frederica Mogherini ima 41 godinu, relativno je neiskusna političarka, koju je na mjesto ministrice vanjskih poslova Italije u februaru 2014.godine postavio premijer Matteo Renzi, koji je poslije ustrajno i uspješno lobirao da upravo ona u EU zamijeni Ashton.

On je bio jedini predsjednik vlade u okviru EU koji je bio protiv proširivanja sankcija Rusiji zbog djelovanja Kremlja u ukrajinskoj krizi. Renzi je takodje lobirao u prilog Gazproma, podupirući projekat plinovoda Južni tok, kojeg je Brussels potpuno odbio kao “projekat koji nije u skladu s pravilima EU!”

XS
SM
MD
LG