Dostupni linkovi

EU i SAD pozivaju sve Ukrajince da glasaju


Plakati stranaka u Kijevu, 22. oktobar 2014.
Plakati stranaka u Kijevu, 22. oktobar 2014.

EU i SAD pozivaju sve Ukrajince, uključujući i one koji žive na Krimu, te teritoriji koju pod kontrolom drže pobunjenici, da obavezno izađu na nedjeljne izbore i glasaju za budući parlament države. Premijer Arsenij Jacenjuk upozorava da bi Rusija mogla omesti glasanje.

Portparol State Departmenta Jen Psaki nazvala je predstojeće izbore "još jednom prekretnicom za Ukrajinu". Ona je kazala kako SAD unaprijed "snažno osuđuju bilo kakvo ometanje izbora".

"Nadamo se da ćemo svjedočiti izlasku na izbore svih Ukrajinaca, uključujući Krim, Donjeck i Lugansk. Oštro osuđujemo bilo kakvo ometanje tog legitimnog demokratskog procesa jer vjerujemo u sposobnost Ukrajinaca da u miru izaberu svoje nove vodje. Jedini legitimni izbori u Ukrajini su ovi parlamentarni, 26. oktobra, odnosno 7. decembra", navela je Psaki.

Psakijeva se referirala na objavu proruskih pobunjenika u Donjecku i Lugansku koji su obećali održavanje njihovih posebnih izbora u novembru.

Paralelno, zvanična Moskva objavljuje kako će priznati rezultate izbora u Ukrajini.

Sergej Ivanov
Sergej Ivanov

Šef Ureda predsjednika Putina, Sergej Ivanov, kazao je agenciji Interfax da "Rusija želi povratak normaliteta u Ukrajinu".

Međutim, ukrajinski premijer Jacenjuk je upozorio da bi Rusija mogla pokušati omesti glasanje.

Na sastanku visokih šefova sigurnosti i izbornih posmatrača, Jacenjuk je kazao kako je "zemlja pod pritiskom ruske agresije, te da su izbori samo još jedan izazov", ali da je zvanični Kijev "u stanju boriti se s takvim izazovima".

Ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov saopštio je da će na dan izbora, red i mir održavati 82.000 policajaca, od čega su njih četiri hiljade specijalci.

Parlamentarni izbori u nedjelju održavaju se usprkos činjenici da u istočnom dijelu zemlje i dalje traju sukobi između vladinih snaga i proruskih separatista.

Ankete pokazuju da blok predsjednika Petro Porošenka vodi sa oko 30 posto glasova ispitanih građana.

XS
SM
MD
LG