Dostupni linkovi

EU integracije regiona: Novi pristup starim problemima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Fokus EU ponovo je usmjeren na BiH, kaže bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

„Evropska unija zaista ne želi da se nastavi ovaj sistem paralize u Bosni i Hercegovini. Imamo novo rukovodstvo u Evropskoj komisiji, a imali smo nedavano i izbore u BiH. Ja se nadam da će bh. političari uvidjeti da se narod ne može žrtvovati, te da je pravo vrijeme da krenu naprijed.”, smatra Petrič.

Jean Eric Paquet, direktor za Albaniju, BiH, Srbiju i Kosovo Generalnog direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji, kaže:

“Novi polet koji smo dobili kroz inicijativu Njemačke i Velike Britanije je nešto vrlo svježe i dolazi u pravom momentu. Evropska unije će još raditi na tom prijedlogu. Ono što očekujemo i od lidera i od institucija u BiH jeste da ga private ozbiljno i da se pažljivo pozabave time, jer je to realna i dobra šansa.“, kaže Paquet.

Srećko Latal
Srećko Latal

„Ono što je također jako bitno u tom novom pristupu jeste ta deklaracija koja će se ponuditi novim političkim liderima, novim vlastima na potpisivanje, čim postane jasno kako će biti sastavljena nova vlast, jer smo vidjeli da su u proteklih osam godina više-manje svi politički blokovi, ako ne verbalno onda efektivno polako odustajali i išli sve dalje i dalje od reformskog procesa koji je neophodan za evropske integracije. Prema tome, veliko je pitanje da li su i koji su politički subjekti još uvijek zainteresovani za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.“ – smatra analitičar Sećko Latal.

Reforme predstoje, ne samo Bosni i Hercegovini već u svim zemljama regiona. One mogu biti bolne za određene predstavnike vlasti, smatra Daliborka Uljarević, izvršna direktorica podgoričkog Centra za građansko obrazovanje.

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

„Vjerujem da postoji priličan otpor naših političara u regionu onome što donosi čitav proces evropskih integracija, prije svega njihov strah, prilično opravdan u mnogim slučajevima, od posljedica koje će donijeti razbijanje postojećih monopola moći koje oni drže i ozbiljne istrage o koruptivnim radnjama u koje su značajni dijelovi političkih vrhova u zemljama regiona umiješani ili kojima rukovode.“, zaključuje Daliborka Uljarević.

Novi pristup Evropske unije prema Balkanu baziran je na ekonomskim principima, novoj finansijskoj platformi za region, kako bi se u narednih pet godina, u kojima neće biti proširenja Evropske unije, iskoristilo vrijeme za reforme u zemljama Balkana.

XS
SM
MD
LG