Dostupni linkovi

EU: Nove sankcije Rusiji u roku od sedam dana


Belgija, Herman Van Rompej, Petro Porošenko i Žoze Manuel Barozo
Belgija, Herman Van Rompej, Petro Porošenko i Žoze Manuel Barozo

Lideri Evropske unije saglasili su se na samitu u Briselu da uvedu nove sankcije Rusiji koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana, ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

“Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini”, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima nakon maratonskog zasedanja, koji je počelo u subotu popodne, a završilo u nedelju, u ranim jutarnjim satima.

Herman Van Rompej
Herman Van Rompej

Rompej je rekao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji naložili Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana ukoliko Moskva ne promeni ponašanje.

Van Rompej je izbegao da obelodani detalje o novim sankcijama, a nije naveo ni šta konkretno EU očekuje od Rusije kako one ne bi bile uvedene. “Dalji koraci zavisiće od situacije na terenu. Ona se pogoršava svaki dan, uveravam vas da su svi u potpunosti svesni da moraju da reaguju brzo s obzirom na razvoj događaja na terenu i tragičan gubitak života poslednjih dana, a vrlo verovatno i narednih dana s obzirom na vojnu situaciju na terenu”, rekao je Van Rompej.

Sličnu poruku je poslao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso. On je ukazao da postoji kontrast između pričce da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava. “Ako Rusija nastavi da eskalira krizu, završiće s velikim troškovima. Kao i prošli put kad smo razgovarali u ovom pitanju u Evropskom savetu, uveravam vas da će Komisija brzo dostaviti dodatne predloge za restriktivne mere, kao što je Evropski savet od nas to jednoglasno zatražio”, kazao je Baroso.

Dejvid Kameron
Dejvid Kameron

I britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da se Moskvi mora poslati čvrsta poruka. “Moramo da pokažemo pravu rešenost i upornost u demonstriranju da ako nastavi ovim putem, odnosi Rusije sa Evropom, kao i njeni odnosi sa Britanijom i sa Amerikom biće u budućnosti radikalno drugačiji. Rusija ne može dalje ovako, iz evropske istorije već znamo sve o opasnostima podrivanja teritorijalnog integriteta zemalja na ovaj način i zato moramo poslati najjasniji mogući signal da to nećemo prihvatiti, što smo danas upravo i učinili”, rekao je Kameron.

Prededsenik Ukrajine Petro Porošenko rekao je u subotu u Briselu da veruje da su napori da se zaustavi konflikt na istoku Ukrajine stigli blizu "tačke sa koje nema povratka" i da bi neuspeh mogao da dovede do "potpunog rata".

Bela kuća je pozdravila je spremnost Evropskog saveta da razmotri nove sankcije protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini. „Konzenzus oko novih mera pokazuje jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom Ukrajine”, saopštila je predstavnica Bele kuće Ketlin Hajden.

U međuvremenu je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo da će se Kontakt grupa za ukrajinsku krizu sastati se u ponedeljak u Minsku. Kako je najavljeno, na sastanak dolaze predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a. Druge pojedinosti nisu navedene.

Federika Mogerini i Ketrin Ešton
Federika Mogerini i Ketrin Ešton

Inače, lideri Evropske unije imenovali su poljskog premijera Donalda Tuska za naslednika Hermana Van Rompeja na čelu Evropskog saveta, dok će Ketrin Ešton naslediti italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini, objavio je Van Rompej na svom tviter nalogu.

XS
SM
MD
LG