Dostupni linkovi

EU očekuje odlučne signale iz BiH nakon izbora u oktobru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Sarajevu je boravila Federica Mogherini, ministrica vanjskih poslova Italije, koja je između ostalog izjavila da će Italija, kao predsjedavajuća Evropskom unijom, podržati reformske procese u BiH na njenom putu prema EU.

Federica Mogherini, ministrica vanjskih poslova Italije
Federica Mogherini, ministrica vanjskih poslova Italije

„Prije svega, integracija u Evropsku uniju zemalja Zapadnog Balkana nije strateški bitna samo za te zemlje, nego je to strateški bitno i za svaku pojedinu zemlju Evropske unije, kao i za cijelu EU. Naravno da vršimo konkretne korake u tom smjeru, znači, imamo stalno na umu tu strategiju. Sigurno želimo da vas u tome pomognemo i pratimo, ali sada očekujemo nakon izbora u oktobru jedan jasan, koherentan i odlučan signal od strane vlasti iz Bosne i Hercegovine. Što se tiče Italije, ali i cijele Evropske unije, želja i interes da vam se pomogne u prelasku tog puta sigurno postoji. Poći od Sarajeva sigurno na simboličan način predstavlja prolazak kroz vrata regiona, ali to znači i polazak od zemlje koja u ovom trenutku, kad su evropske integracije u pitanju, sigurno ima najviše problema i najviše prepreka. Poći odavde znači i da Evropska unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, odnosno bez Bosne i Hercegovine i da zajedno moramo učiniti sve ono što je neophodno da se ovaj proces završi sa Sarajevom.“, rekla je Mogherini.

Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija je izjavio da je italijanska ministrica Federica Mogherini u pripremi za italijansko predsjedavanje Unijom obećala da će jedan od prioriteta biti dolazak u Sarajevo, kako bi se i simbolički kazalo da su ovaj grad i Bosna i Hercegovina vrata regiona.

Zlatko Lagumdzija, ministar vanjskih poslova BiH
Zlatko Lagumdzija, ministar vanjskih poslova BiH

„Juli mjesec je zapadnobalkanska poruka od ministrice vanjskih poslova Italije, predsjedavajuće Evropske unije. U avgustu imamo skup u Berlinu zemalja Zapadnog Balkana, kojim predsjedava kancelarka Mekel. U septembru se nadam da ćemo se vidjeti na marginama Generalne skupštine, gdje smo se dogovorili – ministri Zapadnog Balkana, zajedno sa Štefanom Füleom – da napravimo taj follow up onoga što je bilo u Berlinu, u oktobru, s nadom da će jadransko-jonska strategija biti usvojena, koja je strašno važna za Bosnu i Hercegovinu i za čitav region, da se u novembru zajedno nađemo na pokretanju jadransko-jonske strategije, treba da ima konkretne projekte, prije svega povezivanja ovog čitavog regiona, i da onda u decembru, nadam se, na kraju ovog predsjedavanja, možemo reći da je Zapadni Balkan dobio puno od Italije, a da smo i mi učinili ono što treba da učinimo - u okviru novog pristupa Evropske unije, kojeg je u aprilu usvojilo Vijeće za spoljnju politiku, u kojem je još jednom podcrtana važnost jedinstva Bosne i Hercegovine, važnost ekonomskih reformi, vladavine prava i borbe protiv organiziranog kriminala. I na kraju, najava da bi poslije izbora trebali sjesti, ujedinjeni, svi zajedno, da vidimo šta da učinimo da ova zemlja bude funkcionalnija i da onaj paket ustavnih reformi, koje ova zemlja toliko treba, sadrži 'Sejdić-Finci' kao dio jedne funkcionalnije bh ustavne reforme.“, zaključio je Zlatko Lagumdžija.

XS
SM
MD
LG