Dostupni linkovi

EU spremna na ustupke Britaniji, Cameron pred izazovom u svojoj Vladi


David Cameron, britanski premijer
David Cameron, britanski premijer

Britanski premijer David Cameron pojačava napore u cilju da evropske lidere ubijedi da pristanu na njegov reformski paket sa Evropskom unijom, dok istovremno nekolicina njegovih ministara otvoreno najavljuju da će voditi kampanju za takozvani "brexit".

Sa druge strane, otvara se pitanje hoće li ponuda EU biti dovoljna da zadrži Bitaniju u 28-člani evropski blok.

Brisel daje naznake da će sa svoje strane učiniti sve da ubijedi Ujedinjeno Kraljevstvo da ostanu dio jedinstvenog evropskog bloka. Nakon ponuda s obje strane potencijalni "brexit" na dnevnom je redu u Strazburu.

Prijedlog o reformi odnosa Britanije sa EU je pošten i mora da ga podrži Evropski parlament (EP), ustvrdio je u srijedu na zasjedanju EP predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Uvijek sam govorio da želim da Britanija ostane u EU na osnovu poštenog sporazuma. Predloženo rješenje je fer za Britaniju i za ostalih 27 članica. Parlament mora u potpunosti da podrži nova rješenja", kaže Juncker.

Prije obraćanja Junckera Evropskom parlamentu, iz Holandije - koja je predsjedavajuća EU - saopšteno je da će evropski lideri najvjerovatnije prihvatiti prijedloge koji treba da pomognu da se Britanija ubijedi da ostane u EU.

"U našem je zajedničkom interesu da brzo reagujemo na zabrinutosti Velike Britanije", rekao je holandski ministar vanjskih poslova Bert Koenders u obraćanju Evropskom parlamentu.

On je rekao da prijedlog, koji je predstavljen u utorak "otvara put za sporazum u Evropskom savjetu".

Jean-Claude Juncker (L) i Donald Tusk
Jean-Claude Juncker (L) i Donald Tusk

"Uvjeren sam da će rješenje biti pronađeno", dodao je.

Evropski savjet, koji čini 28 lidera EU, sastaće se u Briselu 18. i 19. februara.

Predloženi paket bi nakon summita u Briselu, Cameron trebalo da stavi na nacionalni referendum, moguće čak u junu ove godine.

Kako navodi Associated press, u tipičnom EU maniru, predloženi novi sporazum ili paket mjera sadrži jezik koji obijema stranama omogućava da, ukoliko se dogovore, to proglase svojom pobjedom.

Šta sadrži paket?

Limitirane benefite za migrante u EU

Kameron je zahtijevao ograničavanje britanskih beneficija za migrante u EU, što je bila jedna od ključnih tačaka sporenja između dvije strane. Planom je, pak, omogućeno da to bude "kršenje u slučaju nužde" koji Britanija može koristiti isključivo kada previše radnika migranata dolazi u Evropu. Budući je Evropska komisija već utvrdila da je taj broj prekoračen, AP navodi da je to virtuelno "zeleno svjetlo" Britaniji da ograniči svoje socijalna davanja čim dogovor i formalno bude zaključen.

Vraćanje ovlasti od Brisela

Sljedeća tačka je vraćanje nekih ovlasti iz ruku Brisela u ruke Londona. Ključni EU dokument se referira na cilj stvarnja "što čvrće unije". Novim planom se podcrtava da to ne znači proširenje ovlasti na EU ili centralizaciju suvereniteta u Briselu. EU lideri će se saglasiti da se zemlje mogu integrisati po sopstvenoj željenoj brzini i da Britanija "nije obavezna na dalje političke integracije".

Svaki nacrt zakona, koji bi se mogao uplitati u pitanja nacionalnog suvereniteta, može biti predmet razmatranja i moguće oboren ukoliko se 55 posto članova Evropskog parlamenta tome protive.

Euro, ilustrativna fotografija
Euro, ilustrativna fotografija

Sljedeća tačka je razrješenje ekonomske situacije. Velika Britanija nije članica eurozone i ne koristi zajedničku evropsku valutu, ali je veliki evropski finansijski centar. David Cameron je želio da osigura da Eurogrupa svojim djelovanjem ne ide na štetu onima koji nijesu njeni članovi.

Planom će se naglasiti da ne smije biti bilo kakve diskriminacije protiv onih koji nijesu u eurozoni, te da se očekuje da svaka mjera koju 19 članica preduzme u potpunosti poštuje funkcionisanje cijele evropske ekonomije. Isto tako zemelje koje nijesu članice eurozone neće moći da se miješaju u Eurogrupu. Ali, takođe, zemlje koje nijesu članice Eurogrupe neće morati ni da plaćaju za mjere potrebne da bi se zaštitila zajednička evropska valuta.

EU mora postati konkurentnija

Paket još predviđa da EU mora postati konkurentnija. EU se borila za skidanje "crvene trake" posljednjih godina. Plan predviđa da se naglasi potreba da EU postane konkurentnija u svjetskoj ekonomiji i obezbijedi uslove za veći rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Prema predviđenom planu Evropske unije i Velike Britanije, lideri će se obavezati da smanje troškove za mala i srednja preduzeća. Takođe će obećati monitoring napretka i uraditi potrebne promjene zakonodavstva.

Cameron se u srijedu, povodom sadržine plana, obraća članovima britanskog Parlamenta.

Sa druge strane, BBC navodi da je britanski premijer suočen sa najavom iz sopstvenog kabineta da će voditi kampanju za izlazak iz EU.

Dok Cameron tvrdi da predložene mjere predstavlaju "suštinske reforme", dotle je njegov neimenovani ministar rekao da je paket "haotičan".

Ipak "Downing Street" je saopštio da su se ministri iz njegovog kabineta saglasili da ga ne izazivaju dok ne bude postignut konačan dogovor.

XS
SM
MD
LG