Dostupni linkovi

Evropljani su u ledenom dobu imali smeđe oči i taman ten


DNK
DNK

Nova studija zasnovana na DNA analizi ukazuje na to kako su izgledali Evropljani u ranom ledenom dobu, uključujući njihovu boju očiju i tena.

Istraživanje oslikava dramatične prizore masovnih migracija u rasponu hiljadama godina. Tako je objavljen naučni rad pod nazivom "Genetičke povijesti ledenog doba Evrope", koju je objavio Nature Journal.

Istraživači su koristili nove tehnike za analizu 51 uzorka degradiranih drevnih ostataka, čime su pokušali rasvijetliti preko 40.000 godina prahistorije.

Studija pokazuje da su Evropljani iz perioda ledenog doba imali taman ten i smeđe oči. Ustanovljeno je da su se plave oči pojavile tek prije 14.000 godina, dok se svijetliji ten na evropskom kontinentu proširio prije 7.000 godina, a sve je povezano sa migracijama stanovništva sa područja današnjeg Bliskog istoka.

Još jedno otkriće naučnika je da su različite grupe Evropljana potekle od jednog osnivača populacije u periodu između 37.000 i 14.000 godina.

Profesor David Reich sa Harvard medicinske škole u Bostonu kazao je da je DNA neandertalaca bio blago toksičan za savremenog čovjeka.

XS
SM
MD
LG