Dostupni linkovi

Evropske kuhinje: Gdje se dobro jede i pije?


Portal Thrillist koji se bavi kulinarstvom, receptima i putovanjima, objavio je rang listu evropskih zemalja gdje se najbolje jede i pije. No, svaka rang lista, pa tako i ova, kažu autori, stvar je osobnog interesa i pogleda, s kojima se svi ne moraju složiti. Najbolja preporuka je vlastito iskustvo. Putujte i probajte nacionalnu kuhinju država u Evropi.

„Ljubav ide kroz stomak“. Rijetko tko se suprostavlja ovoj uzrečici. Ljubav prema hrani razlog je zašto neku zemlju volimo više. Na rang listi najboljih evropskih kuhinja prvo mjesto drži Italija. Razloga je mnogo, no i tradicija igra važnu ulogu. Dok ostale kuhinje pokušavaju naći novine, kombinirati okuse i namirnice –Talijani se drže one „ najbolja kuhinja je kuhinja naše none“ i ništa ne može zamijeniti bakin nedjeljni ručak sa tajnom recepturom „šuga“. Od juga do sjevera zemlje, svaka regija ima svoje jelo. Na primjer, u Emiliji Romanji to su lazanje, u Toscani je to čuvena ribollita, juha od povrća i kruha. Regija Veneto poznato je po rižotu od graška, a tko nije pojeo pizzu Napolitanu gotovo da nije ni bio u Italiji.

Francuska kuhinja je na rang listi druga. Po svom šarmu i jednostavnosti poznata je u svijetu. Mnogi će reći da kada si u Francuskoj dobro znaš porijeklo hrane, sira, ali i pića, vina, prvenstveno. UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu francusku kuhinju je uvrstila u „nematerijalnu kulturnu baštinu“.

Treće mjesto pripada Španjolskoj. Ta je kuhinja uspjela biti i jeftina, ali vrlo „konkretna“. Čuvena tortilja ili paelja spadaju u sam vrh kulinarske jednostavnosti, istovremeno jeogata okusima. Slijede potom Gruzija, pa Njemačka, Belgija dok je na sedmu poziciju sjela Hrvatska.

Autori istraživanja ističu kako je riječ o kuhinji na koju su utjecali Italija, Mediteran, Francuska, uzduž obale, dok je slavenska kuhinja ostavila trag u unutrašnjosti. Spominje se odlično maslinovo ulje, stonske kamenice, potom vina Babić, Malvazija, Vrbnička Žlahtina. Ipak, nenadmašna je peka sa krompirima i janjetinom.

Na rang listi evropskih kuhinja i to na 21 mjestu je Bosna i Hercegovina. Kafa je razlog mnogih druženja i okupljanja koje mogu potrajati satima, ističu autori, koji dodaju da su tu i čevapi, burek, pita, i baklava, koja je posebno ukusna, iako je slična onoj u Turskoj.

Između Bosne i Hercegovine i Makedonije, na 22 mjestu, što mnogima neće biti jasno, po kojim kriterijima, je češka kuhinja. „Veprovo koleno“ (svinjska koljenica) i knedle, uz jednu od 60 vrsta piva – vrhunac su kulinarstva u ovoj srednjoevropskoj zemlji.

Makedonija (23) se ponosi pastrmajlijom, jelom od mesa, ali i ajvarom i čuvenim gravčetom na tavče. Pohvaljuju se i vina, posebna ona iz tikveške regije, sa kojima se, po ocjeni autora, nije za šaliti.

Srbija je zauzela 30 mjesto na ovoj rang listi. Kačamak i kajmak su najbolja jela iz srpske gastronomije. Prenosi se i priča po kojoj su srpski carevi još u 13 stoljeću ta omiljena jela navodno konzumirali iz zlatnog posuđa.

Kosovo je na skromnoj 41 poziciji. Izdvaja se tradicionalno jelo flija koje se priprema od brašna i vode i peče pod pekom, tesir za planine Šare.

Njeguška pršuta nosi barjak u crnogorskom kulinarstvu, ali tu su i bistra riblja juha, te razne vrste mesa sušene na dimu. Crna Gora je na ovoj rang listi 46.

Zanimljivo je da posljednje, 48 mjesto, zauzima Vatikan. Kevin Alexander i Liz Childers pišu da postiji tek jedan jedan restoran ali koji ima savršenu pastu. Možda bi, kažu oni, ovo moglo biti dobar razlog da papa Franjo ponudi još neke mogućnosti.

XS
SM
MD
LG