Dostupni linkovi

Hadžović za RSE: Terorizam u Parizu je okidač za jačanje ksenofobije


Denis Hadžović
Denis Hadžović

Evropski samit planiran za 12. februar u Bruxellesu biće posvećen borbi protiv terorizma, nakon napada na francuski časopis "Charlie Hebdo", izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

"Teror je pogodio Evropu", rekao je Tusk, dodajući da Evropska unija ne može sve učiniti, ali može doprinijeti jačanju sigurnosti. On je podsjetio na uvođenje evropskog naloga za hapšenje nakon atentata 11. septembra u SAD-u.

"Međutim, moramo učiniti više", kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

Pozvao je Evropski parlament da ubrza rad na prijedlogu evropske direktive "koja bi mogla pomoći u detektiranju putovanja opasnih osoba". Taj projekt registra podataka o putnicima blokira od 2011. godine Evropski parlament.

O aktuelnoj situaciji u Evropi, o trenutku u kojem se desio teroristički napad na redakciju u Parizu, govori Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije u Sarajevu:

„To se dogodilo nekako u vrlo negativnom periodu kada je porast ultradesničarskih i nacionalističkih stranaka u Evropi već prisutan, što smo mogli vidjeti na zadnjim izborima za Evropski parlament, kada su te stranke odnijele značajan broj poslanika u Parlamentu. Vidimo u Njemačkoj proteste protiv islamizma i suočavanje Evrope s velikim prilivom imigranata. Svakako sve to daje ne baš povoljne poglede u budućnost, ali, veoma je bitno da ostanemo trezveni i da najviši i vjerski i politički dužnosnici daju svoj doprinos ujedinjenju, odnosno obnovi povjerenja", kaže Hadžović.

On dodaje da je situacija "vrlo delikatna" i da "može biti jedan negativni okidač i vjetar u leđa porastu ksenofobije".

"Svi se moramo angažovati u tom svjetlu. Veoma su pozitivne izjave naših zvaničnika na ovaj veoma uznemirujući čin koji se desio na prostoru Evrope, posebno u svjetlu i ekonomske krize i ksenofobije, porasta nacionalizma u zemljama Zapadne Evrope, i koji vrlo negativno djeluje na suživot koji je neophodan i na neke demokratske vrijednosti, a sloboda medija je jedno od najvećih prava", smatra Hadžović, te zaključuje:

"Možda je raznolikost u Bosni i Hercegovini jedna od prednosti u tom svjetlu, tako da mislim da su i naši politički lideri, svi redom, opredijeljeni u osudama ovakvih i sličnih činova i na strani te koalicije koja se bori protiv terorizma. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja iz koje se regrutuju, kao i iz ostalih zemalja, ratnici, što nam daje veoma jasne pokazatelje da se trebamo malo pažljivije i obazrivije odnositi prema svim vidovima ekstremizma i radikalizma, kako u Bosni i Hercegovini, tako i svijetu, te prema saradnji s našim kolegama iz ostalih zemalja, da bismo spriječili ovakve i slične događaje."

XS
SM
MD
LG