Dostupni linkovi

Evropsko priznanje Nušićijadi i Ivanjici


Nušićijada u Ivanjici
Nušićijada u Ivanjici

Nušićijada, festival kulture u Ivanjici jedan je od najboljih festivala Evrope. Ovo priznanje dodeljeno je u okviru programa Evropske komisije “Evropa za festivale, festivali za Evropu”, iniciran od Evropske asocijacije festivala sa ciljem stvaranja Evropske platforme festivala.

Nušićijadu je međunarodna komisija uvrstila u ovu mrežu zahvaljujući njenom umetničkom kvalitetu, učešću zajednice, ali i međunarodnom i globalnom profilu i izgledima. Festivali kojima je ovo obeležje kvaliteta dodeljeno, odabrani su na konkursu raspisanom 2014. godine na koji je stiglo na stotine prijava, a rezultati konkursa objavljeni su nedavno.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, poznati svetski festivali i mali festivali, koji se tek afirmišu, dobili su priliku da stanu rame uz rame, deleći kvalitet kao zajedničku kategoriju. Priznanje Nušićijadi odnosi se na ovu i sledeću godinu.

Značaj ovakvog priznanja za Nušićijadu i Ivanjicu je jako veliki: “Za nas je ono potvrda pravog kursa na kom se festival nalazi, potvrda njegove vrednosti koja prevazilazi lokalni i nacionalni nivo”, kaže Vera Jovanović, koordinatorka festivala Nušićijada i najavljuje ovogodišnju Nušićijadu:

“Ove godine Nušićijada će biti održana od 28. do30. avgusta. Biće to kao i prethodne četiri godine, festival pozorišta, muzike, likovne i književne umetnosti, za sve uzraste. I nadam se, ponovo će Nušićijada okupiti brojan svet iz Ivanjice, ali i iz cele Srbije. Biće materijala za uživanje, za smejanje, i želimo da pozovemo sve da ‘budu viđeni za Ivanjicu’”.

Ivanjica živi za Nušićijadu, za ta tri dana praznika humora i veselja. Ovo je peta godina obnovljene Nušićijade, festivala koji se ponovo, posle 38 godina pauze, održava svake godine u Ivanjici. Predsednik opštine Milomir Zorić:

Milan Milosavljević kao Nušić
Milan Milosavljević kao Nušić

“Meni kao predsedniku opštine mnogo znači da grad živi u ta tri dana, da se čuje po celoj Srbiji, ali i u svetu. Ima Nušićijada, pored kulturnog, i ogroman turistički značaj.”

Ove godine radni naslov Nušićijade biće “Smeh kao lek”, a ivanjički Nušić opet biće kao i prethodne četiri godine glumac Milan Milosavljević, kome predsednik opštine svake godine tokom festival preda ključeve grada, na tri dana. A kažu, glumac Milosavljević Nušićev je najbolji promoter:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG