Dostupni linkovi

Evrozona raspravlja o nastavku pomoći Grčkoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri finansija evrozone pripremaju se za treći sastanak u Briselu, na kojem će u petak popodne pokušati da reše krizu u Grčkoj. Zvanična Atina iznela je predlog koji uključuje šestomesečno produženje programa finansijske pomoći, što je, međutim, Nemačka obacila.

Postojeći sporazum ističe krajem ovog meseca, čime bi Grčka mogla da ostane bez finansijskih sredstava i bez novog sporazuma.

U dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, Grčka je obećala da će poštovati svoje financijske obaveze prema svim poveenicima, priznajući postojeći program pomoći EU-a i MMF-a kao pravno obvezujući okvir, te da će se suzdržati od jednostranih poteza koji bi potkopali fiskalne ciljeve.

Ključni ustupak je pristanak da produženje financiranja prate Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) i MMF iako je grčki premijer Aleksis Cipras obećao da će prekinuti ssradnju s inspektorima tih triju institucija, tzv. "trojkom", optužujući ih da su naneli veliku privrednu i društvenu štetu Grčkoj.

Grčka je u četvrtak poručila Evropskoj uniji da ima dva izbora: da prihvati ili odbaci njen zahtev za šestomesečno produženje programa finansijske pomoći.

"Evrogrupa sutra (u petak) ima dva izbora, da prihvati ili odbaci grčki zahtev. Uskoro ćemo otkriti ko želi, a ko ne želi da se pronađe rešenje", rekao je neimenovani izvor iz grčke vlade, a prenela agencija Frans pres.

Nemačka je odbacila zahtev Grčke za šestomesečno produženje programa pomoći, uz obrazloženje da taj predlog ne predstavlja dovoljno dobro rešenje.

Za petak je najavljeno da će grčki parlament glasati o nizu zakona o socijalnim reformama, koji odstupaju od obaveza predviđenih merama za oporavak Grčke, a koje je predložila međunarodna zajednica.

Portparol nemačkog ministra finansija istakao je da predlog Grčke “nije suštinski predlog za rešenje”.

U četvrtak poslepodne Cipras je imao telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Jedan neimenovani grčki zvaničnik opisao je 50-minutni razgovor kao “konstruktivan”, dodajući:

“Razgovor je vođen u pozitivnoj klimi i kretao se ka iznalaženju međusobno korisnog rešenja za Grčku i evrozonu.”

Sjedinjene Države su zatražile od evropskih i grčkih lidera da naprave ustupke, a američki sektretar riznice Džek Lu razgovarao je telefonom sa nekoliko visokih evropskih zvaničnika.

U međuvremenu, italijanski premijer Mateo Renci razgovarao je sa Ciprasom i predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom u nastojanju da dogovor bude postignut što pre.

Reporter kuće BBC u Atini ističe da je brzo odbijanje grčkog pedloga od strane Nemačke pokazuje “procep između Brisela i Berlina na najvišem nivou”.

Jedan visoki evropski funkcioner rekao je da ova uzdrživost potiče od sukoba između nemačkog ministra finansija Volfganga Šoblea, koji se protivio načinu pregovaranja koji neguje njegov kolega iz Grčke Janis Varufakis.

“Postoji istinski problem između njihovih ličnosti i ja to razumem. Šoble je besan zbog komentara koje je izneo Varufakis”, rekao je izvor.

No, malo pre nemačkog odbijanja da podrži predlog Grčke, Junkerov portparol naveo je da je to “pozitivan znak koji može utabati put razumnom kompromisu u interesu finansijske stabilnosti u celoj evrozoni”.

Dogovor u petak može biti postignut samo ako bude jednoglasno prihvaćen.

XS
SM
MD
LG